Schwarzenberg: Spor o Bátoru je zásadní, vyřídím si ho sám

29. 8. 2011

Spor kolem působení předsedy konzervativní iniciativy D.O.S.T. Ladislava Bátory na ministerstvu školství je zásadní téma. Proti fašizujícím tendencím je třeba včas bojovat a v české politice by měly zvítězit zásady lidských práv, nikoliv představy, které připomínají období druhé republiky. Na poradě českých velvyslanců v Praze to po návratu z dovolené řekl ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ministři TOP 09 se odmítají zúčastnit schůzí vlády, dokud ministr školství Josef Dobeš (VV) Bátoru neodvolá z vysoké funkce ve svém úřadu.

Schwarzenberg se ke sporu, který v posledních dnech komplikuje jednání vlády, vyjádřil v rámci svého projevu k českým velvyslancům v souvislosti s podporou lidských práv v diplomacii. Poznamenal, že se pustil do tvrdého politického střetu, který si sám vyřídí. Jde podle něj ale o důležitou věc.

"Otázka ochrany lidských práv a včasného boje proti fašizujícím tendencím je pro mě klíčovou otázkou mého celého politického života. To není nějaká povrchní letní bouře během okurkové sezony," prohlásil Schwarzenberg.

Podle ministra jde o to, zda bude česká politika i nadále postavena na zásadách lidských práv, nebo na představách, které připomínají představy z doby takzvané druhé republiky, tedy období před druhou světovou válkou. "A to nebyly nejslavnější okamžiky našeho národa," poznamenal Schwarzenberg.

Ministr byl dnes po dovolené poprvé v úřadu, v době, kdy spor ve vládě vypukl, v Praze nebyl. Ministři za TOP 09 odmítají chodit na zasedání vlády kvůli výhradám k Bátorovi, který podle nich Schwarzenberga urazil poznámkou na facebooku, v níž ministra mimo jiné označil za "chudáčka starého". TOP 09 ale vadí také Bátorovy vazby na českou krajně pravicovou scénu. Prezident Václav Klaus a lidé z jeho okolí v minulých týdnech několikrát Bátoru hájili a označovali jej za oběť štvanice.

ČTK

tyden.cz, 29. 8. 2011, Rubrika: Domácí