Schwarzenberg: Rusnok je jen takový nástroj

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

8. 8. 2013

Ve svém projevu jste zmínil důležitou křižovatku, na které se teď ve sněmovně nacházíte. Kam přesně z ní tedy podle vás vedou cesty?

Buď k dodržení ústavy v jejím duchu i písemně, tedy se vším všudy. Nebo se přikloníme k tomu, že zákonnost a ústavní zvyklosti nikoho nezajímají a zvolíme si samovládu.

Samovládou máte na mysli kabinet Jiřího Rusnoka?

Ne! Prezidenta. Rusnok je s odpuštěním jenom nástroj. Je to načinčaný mluvčí prezidenta.

Na to může ukazovat i to, že Miloš Zeman vystřihl klasicky projev spatra, zatímco Jiří Rusnok takřka do posledního písmene přečetl už dříve známé programové prohlášení. Je toto způsob, jak si říci o důvěru?

Ne. Jen to jasně dokládá, kdo je tady šéf, kdo vládu vytvořil, čí je to dílo...

Když jsme u projevů, jak vnímáte řeč prezidenta Zemana? Je něco, co vás tam překvapilo?

Bezohlednost vůči LIDEM. Já jsem se s Peakovou (Schwarzenberg tak říká šéfce LIDEM Karolíně Peake – pozn. red.) nikdy moc nekamarádil, ale takto přede všemi osočit a zostudit dámu? To žádný chlap nedělá. To je strašné jednání.

Vůči Karolíně Peake? A to říkáte vy, který jste například odmítal její nástup na ministerstvo obrany.

Něco jiného jsou politické rozbroje, anebo jestli někoho veřejně zostudím. Můžu mít s paní Peakovou naprosto odlišný názor, ale to neznamená, že se chovám, pardon, jako hovado. To není možné.

A dál?

Dál to, jak řekl, že ať si odhlasujeme, co chceme, tato vláda nám bude vládnout a naším usnesením parlamentním většiny si můžou všichni vytřít.

Prezident opakovaně mluvil o Miroslavu Kalouskovi. Ať už jako o politologovi, nebo jako o skutečném premiérovi předchozí vlády Petra Nečase nebo případného budoucího kabinetu Miroslavy Němcové. Tuto pasáž jste vnímal jak?

Pan prezident chce vyvolat svár mezi ODS a námi. Já v Nečasově vládě byl. A je sice pravda, že nejsilnější osobností vlády byl skutečně Miroslav Kalousek, ale funkci premiéra opravdu vykonával Petr Nečas.

Levici jste dal v neděli jasný signál. Pokud projde Rusnokova vláda, připojíte se k ní a podpoříte předčasné volby. Jak to vidíte teď: pokud vláda neuspěje, bude to stejně několik týdnů, možná i měsíců dál fakticky vládnout v demisi. Co bude TOP 09 dělat potom?

Pak se musíme poradit a doufám, že v takovém případě najdeme společnou řeč se sociální demokracií.

Jan Kálal

Lidové noviny, 8. 8. 2013, rubrika: Boj o vládu, str. 3

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme