Schwarzenberg: Maďarsku ztráta svobod ani demokracie nehrozí

22. 2. 2012

Demokracie ani svoboda nejsou v Maďarsku ohroženy. Prohlásil to včera ministr zahraničí Karel Schwarzenberg po setkání se svým maďarským protějškem Jánosem Martonyim v souvislosti s výhradami Bruselu k ústavním změnám, které provádí Orbánova vláda.

„Maďaři by vážné ohrožení svobody a demokracie nikdy nedopustili. To by bylo další povstání,“ zdůraznil Schwarzenberg v narážce na rok 1956, kdy se Maďaři vzbouřili proti komunistickému režimu.

Schwarzenberg bez upřesnění dodal, že má sice k některým věcem výhrady, avšak maďarská vláda byla demokraticky zvolena. „Měli bychom se v Evropě více respektovat,“ dodal.

Martonyi řekl, že Budapešť na výtky v Bruselu k ústavním změnám už minulý týden odpověděla. „Na všechny obavy, které byly vzneseny, jsme odpověděli. Pokud jsou anebo budou další otázky, tak na ně samozřejmě stejným způsobem odpovíme a pokusíme se najít přijatelné řešení,“ ujistil.

Některé ústavní změny, které provádí Orbán, kritizuje kromě médií a opozice také Brusel, některé unijní státy, ale i USA.

(nek)

Právo, 22. 2. 2012, Rubrika: Ze zahraničí, str. 8

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme