Prezident i premiér by měli brát sestavování vlády vážně

24. 1. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

moderátorka

Prezident Zeman oznámil, že v případě své nevýhry nebude trvat na stojedničkové podpoře vlády. Co na to říkáte? 

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Mrzí mě, že pan prezident mění svůj názor. Myslím si, že druhý pokus už by měli brát jak prezident Zeman, tak i Andrej Babiš vážně a pokusit se sestavit vládu, která bude mít důvěru Poslanecké sněmovny. Klidně to může být i vláda menšinová, která bude schopna po určitou dobu vládnout. Podmínka 101 podpisů mi připadala jako logická a myslím si, že by na ni měl pan prezident trvat. Buď Andrej Babiš stihne tu podmínku splnit ještě v rámci mandátu Miloše Zemana a v případě, že by Miloš Zeman zvolen již nebyl, tak by bylo dobré, aby sestavování druhé vlády pokračovalo i za mandátu nově zvoleného prezidenta. V tuto chvíli hrozí, že druhý pokus dopadne se stejným fiaskem jako pokus první, že Andrej Babiš nebude reálně sestavovat vládu, nebude vyjednávat, víceméně si postaví vládu z odborníků a svých straníků a půjde si pro důvěru bez toho, že ji bude mít vyjednanou. Tak se bude prodlužovat bezvládí v této zemi, a to je špatný stav, který si nikdo nepřejeme.

moderátorka

Postoj TOP 09 je v tomto ohledu podobný jako postoj některých dalších sněmovních stran hlavně na účast trestně stíhané osoby. Můžete to upřesnit? Do jaké míry se mění s druhým pokusem?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Náš postoj je pořád stejný. My do vlády s hnutím ANO nepůjdeme. Hnutí ANO pro nás není vhodný koaliční partner v čele s trestně stíhaným politikem. Myslíme si, že to pro Českou republiku a pro českou politickou kulturu není dobré. Jsme tedy připraveni být opozicí. Jsme ale připraveni být konstruktivní opozicí. To znamená podílet se na projednávání jednotlivých návrhů zákonů. Tam, kde budou návrhy zákonů v souladu s naším programem, tak je podpořit. V žádném případě nechceme být destruktivní složkou parlamentu. 

moderátorka

Máte konkrétní očekávání od hnutí ANO?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Byl bych velmi rád, kdyby hnutí ANO druhý pokus vzalo vážně a nečekalo, že má i třetí pokus díky tomu, že má předsedu Poslanecké sněmovny a v případě třetího pokusu se výrazně podílí na jmenování premiéra právě předseda Poslanecké sněmovny. Bylo by dobré, aby hnutí ANO vzalo druhý pokus vážně a pokusilo se se stranami, které jsou ochotné s hnutím ANO jednat a je jich několik, sestavit vládu, která získá důvěru. Může to být různý formát, jak většinová i menšinová vláda, ale pro fungování vlády v parlamentní republice je nutná důvěra. 

moderátorka

Je Vaše představa, která z těch zmiňovaných kombinací, by to měla v ideálním případě být?

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Nechci říkat ideální kombinaci, protože jsme jasně řekli a říkali jsme to i ve volební kampani, že s hnutím ANO do vlády nepůjdeme a náš názor je konzistentní. Nechci tady tedy dělat chytrého poradce. V médiích ale vidíme a slyšíme, že jsou to politické strany, kterým nevadí pozice hnutí ANO a premiér Babiš a jsou připraveny jednat. Bohužel to v tuto chvíli vypadá, že premiér Babiš upřednostňuje jednání s komunisty a SPD. Myslím si, ale nechci nikomu radit, že by bylo dobré, kdyby hnutí ANO zauvažovalo třeba o jiném premiérovi ze svých řad. Všichni slyšíme, že tomu v tuto chvíli tak není. Jediná jednání, která tak mohou probíhat s komunisty a SPD, jsou na politicky morální odpovědnosti premiéra Babiše. Je na něm, jestli přivede komunisty 30 let po revoluci opět k moci.

moderátorka

Často padaly komentáře, že ta situace je tím, že se hnutí ANO znovu postavilo za Andreje Babiše jako jediného možného kandidáta na premiéra. Že opět směřujeme k tomu, co už jsme zažili před týdnem, že vláda nezíská důvěru. Jak vhodným řešením z pohledu TOP 09 by byly předčasné volby? 

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Myslíme si, že v tuto chvíli by předčasné volby být neměly, protože jsou tu politické strany, které jsou připraveny s hnutím ANO vyjednávat. Jiné by to bylo, kdyby byla situace v parlamentu zcela patová. Zažili jsme ji kdysi v minulosti, když měla pravice 100 poslanců a levice měla 100 poslanců. Za historii českého parlamentarismu byl parlament v minulosti mnohem víc zablokovaný, než je tomu v této situaci. V této chvíli jde podle mě spíše o ochotě vyjednávat a o ochotě hnutí ANO případně nominovat jiného kandidáta do čela vlády. Nikdo nezpochybňuje, že hnutí ANO, které vyhrálo volby, má vládnout. Pokud ale potencionální partneři hnutí ANO říkají, že chtějí jiného premiéra, tak je otázka, zda mají být kvůli jedné osobě v České republice předčasné volby, které zastaví vládnutí a stojí kolem miliardy korun. Odpovědnost je i na vítězi voleb. On má nejsilnější mandát. On ovlivní, jaká tady bude vláda. Je tedy odpovědností i hnutí ANO, jestli bude za každou cenu trvat na jednom kandidátovi, nebo bude uvažovat i o jiných.

moderátorka

Teď se zeptám jen na Váš osobní názor, protože Vás nemohu podezřívat z toho, že to víte. Jak si vysvětlujete to, že Andrej Babiš ještě minulý týden uvažoval o tom, že není nutné, aby byl premiérem on a aby vedl vládu hnutí ANO? Tento týden se hnutí ANO jednoznačně vyjádřilo, že je to pouze Andrej Babiš.

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Správně jste řekla, že nevidím do hlavy Andreje Babiše a jsou to tedy spekulace. Nevím, jestli na to téma mám spekulovat. Myslím, že Andrej Babiš připustil teoretickou možnost. Já jsem jeho rozhovor nevnímal jako reálnou šanci, že by nebyl premiérem. Bylo to připuštění možnosti. Ano, je možná vláda případně i bez něj, ale hodnotilo to celé hnutí ANO, a to by to určitě neříkalo bez dohody se svým lídrem. Jejich pozice je jasná. Trvají na Andreji Babišovi, ale na druhou stranu mají odpovědnost jako vítěz voleb v druhém pokusu se pokusit sestavit většinovou vládu, takže uvidíme. Jasně jsem říkal, že v téhle složité situaci je velmi smutné, že pan prezident změnil svůj postoj a netrvá na stojedničce. Zbytečné vyplýtvání druhého pokusu nás přiblíží k předčasným volbám, a hlavně k vládní nestabilitě. Tu zemi nikdo pořádně nespravuje, nevládne. A to je samozřejmě špatně a není to dobré pro občany.

Zdroj: ČT24, 24. 1. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme