Pravicový Heger míní, levicoví hejtmani mění

21. 2. 2012

Před rokem skončila akce Děkujeme, odcházíme. Ministr slíbil lékařům více peněz, hejtmani, coby provozovatelé nemocnic, to ale odmítli. Kdo vládne zdravotnictví?

Už dva důležité plány pravicového ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 bojkotují levicoví hejtmani z ČSSD. A to zvýšení platů lékařům a rušení přebytečných lůžek.

Regionální lídři ovlivňují podobu zdravotnictví pomalu víc než resortní ministr. Úmyslně bojkotují jeho záměry, alespoň pokud jde o nemocnice vlastněné kraji, jichž je nejvíce.

„Je to dichotomie naprosto odlišných politických zájmů, která omezuje apetit dělat systémové změny ve zdravotnictví,“ kritizuje nynější stav člen vládního NERV Miroslav Zámečník, specialista na ekonomii zdravotnictví.

Z lékařů, kteří si loni nátlakovou akcí Děkujeme, odcházíme vydobyli vyšší platy, si nejvíc polepšili ti ve fakultních nemocnicích. Heger jim to mohl nařídit, protože spadají přímo pod ministerstvo (pracuje v nich zhruba třetina lékařů).

V 70 krajských špitálech dostali přidáno jen loni, letos slíbených 6,25 procenta se už zdravotníci nedočkali. Přitom tímto příslibem ministr Heger před rokem zastavil hrozbu hromadných odchodů doktorů do ciziny. Podepsal memorandum s odborovými předáky a lékaři na oplátku stáhli výpovědi.

„Je to Hegerův podraz!“

„Příslib zvýšení platů dal Leoš Heger formou memoranda. Žádný z krajů nepodepsal tento dokument a nezavázal se nikdy ministrův příslib plnit ze svého rozpočtu. Ministerstvo teď hraje hru na černého Petra, kterého se snaží dát do rukou krajů,“ míní jihomoravský hejtman a první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Je to trochu jako u soudu: tvrzení pro tvrzení. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že změnilo takzvanou úhradovou vyhlášku (stanovuje, kolik pojišťovny platí za péči) a díky tomu krajské špitály dostaly letos v průměru o 4,6 procenta více peněz. „Fakultky mají navíc jen 2,6 procenta a zvládly z toho zvýšit platy, tím spíš by to měly dokázat krajské nemocnice,“ říká Hegerův náměstek Petr Nosek.

 

Před volbami nové pavilony

 

Fakultní nemocnice však zároveň omezily tento rok výdaje na investice - a to se hejtmanům moc nechce. Zvlášť před blížícími se podzimními volbami. Z pohledu oranžových vládců krajů je výhodnější přestříhávat pásky modernizovaných pavilonů než peníze dát doktorům, aby místo 50 tisíc korun brali 60 tisíc.

Z totožných důvodů regiony bojkotují i Hegerem naplánovanou redukci přebytečných lůžek. Je to značně nepopulární věc, protože podle průzkumů voliči za nejdůležitější ve zdravotnictví považují dostupnost péče.

Přeborník v přesměrování stamilionů do rozšiřování nemocnic je středočeský hejtman David Rath. Na vyšší platy zdravotníků však někdejší lékařský odborový radikál peníze poslat nechce. „Bohužel pojišťovny letos posílají méně peněz než loni. Ministr všechny podvedl. Slíbil vyšší platy a poslal na ně méně peněz. Dělá si z lékařů, sester i nás jen legraci,“ říká Rath.

 

Ojedinělý hlas: Zvyšme platy, i když nejde o naši dohodu

 

Že jde o politické proklamace, ukazují slova jeho náměstka pro zdravotnictví Zdeňka Seidla, který je stejně jako Rath členem ČSSD.

„Smlouvy a dohody se mají plnit. I když jsme memorandum nepodepsali my jako kraj, na jeho základě lékaři z našich nemocnic stáhli výpovědi a zůstali. Proto by se ředitelé nemocnic měli snažit peníze najít,“ řekl včera středočeský vicehejtman.

Poznámka na závěr: Budeme vás informovat, jestli Zdeněk Seidl zůstane i po těchto slovech náměstkem hejtmana Davida Ratha.

Václav Dolejší

Mladá fronta DNES, 21.2.2012. str. 03, rubrika: Z domova

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme