Pospíšil: TOP 09 bude věcnou a tvrdou opozicí

6. 6. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Jakou úlohu bude v budoucnosti sehrávat vaše strana, když vidí, že vzniká vláda, která má velkou šanci na získání důvěry, pakliže dopadne v její prospěch také referendum sociální demokracie?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

TOP 09 bude dělat věcnou a tvrdou opoziční práci na půdě Poslanecké sněmovny. Vláda, která vzniká, bude vládou levicovou. To je zřejmé, protože komunisté budou výrazně ovlivňovat program této vlády. My, jako pravicová strana, budeme v parlamentu vůči vládním návrhům předkládat naše alternativy. Tady se rozšířila teze, kterou šíří Andrej Babiš, že když strana je v opozici, tak to znamená, že nepracuje. To je ale úplný nesmysl. Každá demokracie potřebuje vládu a opozici. Opozice je solí demokracie. My jsme připraveni tuto roli hrát, upozorňovat na kritická místa vládních návrhů a připravovat hlavně vlastní pozitivní alternativy.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka

Slyšeli jsme Andreje Babiše, který znovu zopakoval, že je to vláda, která vzniká za účasti těch, kteří chtějí, aby vládla co nejdříve. Jak se Vy, jakožto zástupce opozice, stavíte k předčasným volbám, o kterých naopak prezident a další říkají, že to je zrada na voličích, že to je ukázka neschopnosti politiků? Jaký princip zastává TOP 09?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Nevzniká vláda těch, kteří chtějí pracovat a vládnout, jak říká Andrej Babiš, ale je to vláda těch, kterým nevadí, že máme trestně stíhaného premiéra s podivnou minulostí. To v Evropě nemá obdoby. Takže je to otázka politické kultury každé země a my nechceme, aby se v České republice politická kultura snižovala. K tomu, co jste říkala, tak jsme připraveni vést tvrdou opoziční politiku, být vůči vládě alternativou a jsem přesvědčený, že ta vláda bude navrhovat spíše levicová řešení. Ve svém vládním programu má mnoho obecných řečí, jako je důchodová reforma, přitom Sobotkova vláda na tom 4 roky nepracovala. To jsou témata, které je třeba v parlamentu debatovat a přicházet s vlastními alternativami. 

Zdroj: ČT24, 6. 6. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme