Pokračovatel, či protipól? Rozhodne se v přímé volbě

9. 3. 2012

Svým způsobem to bude vysvědčení veřejnosti pro Václava Klause. Historicky první přímá volba poslouží i jako referendum, zda si lidé přejí za prezidenta spíše někoho, kdo se vůči Klausovi vymezí, nebo bude pokračovat v jeho šlépějích.

A pravděpodobnější se zatím jeví první varianta: v průzkumech veřejného mínění i anketě serveru Lidovky. cz zaujímají přední příčky pravidelně bývalý úřednický premiér Jan Fischer a předseda TOP 09, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Oba se přitom netají, že jejich pojetí prezidentského úřadu by se do značné míry lišilo od toho Klausova. A to i v pro veřejnost citlivých tématech. Amnestii po nástupu do úřadu například Schwarzenberg už dříve pro LN označil za „dobrou tradici“. „Naprosté kriminalizování všech je blbost. Máme zbytečně mnoho vězňů,“ soudí šéf diplomacieomožném hromadném pardonu pro trestance, který Václav Klaus vždy vylučoval.

Schwarzenberg společně s Fischerem pak shodně připouštějí, že by na rozdíl odKlause nezatracovali ani účast Česka v evropském fiskálním paktu. Další možný kandidát Jan Švejnar je rovněž protipólem současné hlavy státu.

Naopak pokračování v nastolené linii by zřejmě zaručili kandidáti ODS, tedy místopředseda Senátu Přemysl Sobotka či šéfka sněmovny Miroslava Němcová, nebo Jana Bobošíková za Suverenitu. Podle Sobotky se lidé nemají bát toho, že by v jejich případě byla hlava státu spjatá s politickou stranou. „To bude vždy, představa o apolitickém prezidentovi je mylná,“ tvrdí.

Veřejnost přesto v průzkumech vyjma Schwarzenberga preferuje spíše nestranické kandidáty.

vrk

Lidové noviny, 9. 3. 2012, Rubrika: Téma, str. 2

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme