Pohanka: První místo na kandidátce na mě zbylo

Rozhovor s lídrem kandidátky TOP 09 v Lipníku nad Bečvou Štěpánem Pohankou

30. 9. 2010

Jak se stane, že tak mladý člověk kandiduje ve svém městě?

Je to souhra více okolností. Společně se občas s přáteli sejdeme a bavíme se o tom, co nás zajímá. Myslím si, že je přirozené, aby se člověk zajímal o vlastní město.Myjsme se tady narodili, většina z nás tu prožila svůj dosavadní život, město nám něco dalo a my bychom mu to chtěli vrátit.

A ta diskusní skupinka vznikla jak?

Není to tak, že bychom se úmyslně sdružovali kvůli určitému tématu. Je to prostě část mých kamarádů a kamarádek hlavně z gymnázia a mnozí další.

Koho jste volil a proč?

TOP09. I když to dneska zní už jako klišé, přesvědčila mě především programem a opravdu rozdílně pojatou, slušnou, nikoho nenapadající kampaní. Program jsem samozřejmě četl, všechno sledoval a zdálo se mi, že jim jde o jiná, podstatnější témata, než ostatním stranám.

Jak jste se dostal na první místo její kandidátky?

S tím souvisí druhý impulz. Hrával jsem florbal a můj spoluhráč byl Franta Konečný.

Potkali jsme se v Lipníku po několika letech, šli jsme z vlakového nádraží, bavili se a on se mě ptal, koho budu volit. Říkal jsem mu, že TOP09.A on, že je jejím členem, a ptal se, jestli není v Lipníku také někdo, kdo by měl zájem se přidat. Původně jsem se k tomu stavěl skepticky s tím, že mě i kamarády plně zaměstnává studium.

Nejprve jste tedy odmítli...

Pak jsme si ale uvědomili, že by bylo správné spojit náš zájem o komunální politiku s nabídkou přidat se kTOP09, která je nám blízká.

Takže vás do téhle strany vstoupilo nakonec víc.

Ano. Aprávě proto, že jsem všechno zařizoval...

Tak na vás zbylo to první místo...

Tak. (smích)

Co byste chtěli v Lipníku změnit?

Můžeme přinést nové myšlenky, novou energii. Asi těžko můžeme přinést zkušenost, je to hlavně o jiném přístupu. Co se týče konkrétních věcí, tak jeden z hlavních bodů našeho programu je transparentnost veřejných zakázek. To má dneska v programu skoro každý, ale málokdo s tím po volbách něco dělá.

Vidíte to jako palčivý problém ve vašem městě?

S prací radnice je spousta lidí spokojených. Hodně se rekonstruuje, jsou tu nové projekty, jako městomáLipník přebytkový rozpočet, v tom problém není. Ale když už někdo na něco upozorňuje, tak na to, že některé zakázky mohou být nadceněné.Ato bychom chtěli odstranit. Zavést systém, který bude průhledný, aby se ukázalo, jestli to tak je, nebo jsou to jen spekulace. Internet je hlavní uzel toho zveřejňování.

Jaká je vaše osobní ambice? Chcete se dostat do zastupitelstva, nebo ještě výš?

Vzhledem k tomu, že TOP 09 je nová strana a v Lipníku nemá žádného zastupitele, tak účast v zastupitelstvu bude pro nás úspěchem. Co se týče mě osobně, já bych se rád účastnil veřejného života právě tímto způsobem.

Co škola, hraní v kapele...

Jak bych to skloubil? Věřím, že by se to dalo.Navíkendy stejně jezdím domů, dokázal bych tomu přizpůsobit svůj čas.

Kamarádi vás asi podporují. Co rodiče?

Rodiče proti tomu nic nemají, spíš se jim líbí, že se zajímám o město... (smích)

Začal jste si teď dávat větší pozor na to, jak vystupujete nebo jak chodíte oblečený?

Nechci, aby to vypadalo jako přetvářka, ale ten tlak tu určitě je. Protože pokud nás mladší ročníky znají jako ty, kteří si rádi dělají legraci i sami ze sebe, tak před staršími voliči se už takto chovat nemůžeme a musíme se začít chovat odpovědně.

Není nevýhoda, že si vás lidé spojují s Punkrockovým Lipasem a ne s politikou?

My jsme měli skupinu a žádný hudební festival tu nebyl, tak jsme si řekli, že ho v Lipníku uděláme. Vstup do politiky vnímám jako další takový krok v práci pro město.

Hranický deník, 30. 9. 2010, Rubrika: Hranicko, Strana: 2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme