Plíšek: Pacienti budou mít garantovanou zdravotní péči

Rozhovor s náměstkem ministra zdravotnictví Martinem Plíškem

27. 3. 2012

Já zdravím náměstka ministra zdravotnictví Martina Plíška živě do našeho přenosového vozu. Dobré odpoledne.

Přeji dobré odpoledne vám i vašim posluchačům.

Pane náměstku, nejdřív by to asi stálo za krátký stručný souhrn, co přinášejí změny, které by měly od dubna začít platit?

Já to chci upřesnit. Ten nový zákon nebo novela zákona o veřejném zdravotním pojištění poprvé ve své historii zavedla nárok pacienta na časovou a místní dostupnost zdravotní péče. Do této chvíle, nebo podle dřívějšího právního stavu pacient tento nárok neměl a nikdo mu ho ani negarantoval. Já bych chtěl jenom upravit tu informaci v úvodní reportáži, my předpokládáme, že to nařízení vlády by začalo platit od 1. ledna příštího roku. V současné době jej dokončujeme a příští týden poté, co jej pan ministr podepíše, ho zašleme k projednávání Vládě České republiky.

Jestli tomu dobře rozumím, tak je ještě čas na to zahrnout možné výhrady lidí, kteří se teď sešli před ministerstvem zdravotnictví a počítáte s tím?

My s tím počítáme, my jsme dokonce už celou řadu připomínek pacientských organizací, dokonce některé výhrady i Národní rady zdravotně postižených zohlednili. To znamená, jsme zkrátili některé čekací lhůty, to znamená, když to řeknu zcela konkrétně, tak časovou lhůtu pro náhradu kyčelního kloubu jsme stanovili na maximálně 35 týdnů, náhradu kolenního kloubu 52 týdnů a to chci zdůraznit, u pacientů s roztroušenou sklerózou jsme zakotvili do tohoto nařízení vlády, že do 4 týdnů od zahájení léčby, od stanovení diagnózy a indikaci k léčbě zkrátka do 4 týdnů musí být zahájena léčba u pacientů s roztroušenou sklerózou. Tu by měli zajišťovat zdravotní pojišťovny. Jak už jsem řekl, mělo by to být od 1. ledna příštího roku.

Zdravotně postižení ale varují, co se týká dojezdové vzdálenosti, která by se podle nich tedy měla prodloužit, údajně nemají, jak se dopravit k lékaři, nemusí dlouhou cestu vydržet, alespoň někteří z nich po tom, co by se ta doba prodloužila. Myslíte si, že to může být problém? Podíváte se ještě přímo na tento bod?

Samozřejmě, my se na to ještě podíváme, nicméně musím konstatovat, že jde o maximální dojezdovou dobu vyjádřenou v minutách, která dodnes není nikde zakotvena a stanovena. Zdravotní pojišťovny budou mít od nového roku povinnost zajistit lékaře v příslušných oborech. A já chci říci, že u většiny pacientů bude tato doba kratší, než je uvedeno v tomto návrhu nařízení vlády. My samozřejmě musíme počítat i s regiony, s nepřístupným terénem, aby ten nárok pojištěnce byl vymahatelný a byl reálný. Ale chci zdůraznit, že ty lhůty jsou maximální a u většiny pacientů budou zdravotní pojišťovny schopny zajistit tuto lhůtu v kratších intervalech.

Ujišťuje náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Já děkuji, že jste si udělal čas, na shledanou.

Na shledanou. Děkuji.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 27. 3. 2012, Pořad: Ozvěny dne

Štítky
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme