Pěkný kříž, chválil kníže. A nový, praktický prsten, ukazoval Duka

20. 2. 2012

ŘÍM „Ukažte ten kříž, pane kardinále, to se hned pozná, že fandíte modernímu umění,“ hodnotil oděv Dominika Duky se znaleckým výrazem ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Sešli se na ministerské recepci na Velehradě, kousek od Vatikánu. Je to jedno z několika míst v Římě, kde se mluví česky, jde o dům pro poutníky, kteří sem z Česka jezdí.

Schwarzenberg, jehož strýc František byl krátce po válce velvyslancem ve Vatikánu, se o odívání církevních hodnostářů živě zajímá. „Je to takový můj historický koníček,“ říká.

Zaujala ho dokonce i nová šňůrka, na které Duka pektorál – zlatý biskupský kříž – od soboty nosí. Je žlutočervená. „Moderní kříž jste zkombinoval s dvě stě let starou šňůrkou. Tak dlouho už totiž nejsou papežské barvy červená a zlatá, nýbrž zlatá a stříbrná,“ vysvětloval kníže. Dukův pektorál je zajímavý i tím, že v něm stále nosí na krku zlomky ostatků čtyř svatých. V každém konci jednoho. Jsou to všichni tři patroni pražské katedrály – Vít, Václav a Vojtěch – a pak svatý Zikmund.

Vnější změna, kterou Duka v sobotu pocítil kromě červeného oblečení nejvíc, je nový kardinálský prsten, který dostal od papeže. Po dlouhé době tak odložil biskupský, který nosil třináct let. A prsten, to je pro všechny biskupy zásadní téma. Nosí ho totiž pořád, podávají s ním lidem ruce a přitom jde o velké a těžké kusy kovu.

Duka si proto pochvaloval, že už na něj vyšel jeden z úplně čerstvé várky prstenů, kterou navrhl papežův ceremonář, monsignore Marini. A ten samozřejmě ví, jaké mohou být s prstenem trable. „Ty nové prsteny jsou subtilnější, což je praktické. Ty původní, velké, vám skoro nedovolí hnout prstem," svěřil se Duka Schwarzenbergovi.

Mladá fronta DNES, 20. 2. 2012, str. 03, rubrika: Z domova

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme