Pekarová podpořila speciální tribunál pro vyšetření zločinů proti Ukrajině

Vytvoření speciálního tribunálu pro vyšetření zločinů proti Ukrajině podpořila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Ukrajina v současné době spravedlnost postrádá. Byla jí ukradena a tím zlodějem je Rusko. Podporuji vytvoření speciálního tribunálu, který by posuzoval zločiny spáchané proti Ukrajině,“ prohlásila Pekarová na konferenci Hledání spravedlnosti pro Ukrajinu.

24. 4. 2023

Konference o právním rozměru ruských válečných zločinů páchaných na Ukrajině a existujících a potencionálních právních instrumentech, kterými se tyto skutky vyšetřují, hostí Sněmovna. 

„Je třeba speciální tribunál pro vyšetření zločinů proti Ukrajině,“ řekl předseda Verchovne rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk. „Ruská agrese začala už v roce 2014,“ připomněl ruskou anexi Krymu v rozporu s mezinárodním právem. 

„Úmyslné a nevybíravé útoky na civilisty, zneužívání civilistů jako zajatců a lidských štítů, popravy, sexuální násilí, nucené odvody ze strany ruských ozbrojených sil, útoky na zdravotnický personál a zařízení a další kruté útoky, to je realita, kterou Ukrajina v dnešní době žije,“ prohlásil. předseda Verchovne rady Ukrajiny „Za každým z čísel zabitých lidí je velká osobní tragédie,“ řekl Stefančuk.

Spolu s ním na akci ve Sněmovně přišel i chargé d’affaires při velvyslanectví Ukrajiny v Česku Vitalij Usatyj.

Na Ukrajině bojujete i za nás, řekl Vystrčil

 „Uvědomujeme si, že na Ukrajině bojujete i za nás,“ řekl předseda Senátu za ODS Miloš Vystrčil. „K obnově patří i potrestání zločinů,“ řekl na konferenci Hledání spravedlnosti pro Ukrajinu, která se koná pod záštitou poslankyně ODS Evy Decroix. „Všichni bychom si přáli, aby potřeba takové diskuse vůbec nenastala,“ řekla Decroix.

„Chtěl bych poděkovat organizátorům konference, její téma nás přibližuje spravedlnosti,“ opáčil jí Stefančuk.

 Ruskou agresí vůči Ukrajině a reakcí Evropské unie v širším geopolitickém kontextu se v pondělí budou zabývat i lídři evropských parlamentů na dvoudenní parlamentní konferenci zemí Evropské unie.

Stefančuk už v neděli předal Vystrčilovi státní vyznamenání Ukrajiny- Řád knížete Jaroslava Moudrého II. třídy. Pekarové Adamové ho Stefančuk předá v pondělí. Řád Vystrčilovi i Pekarové Adamové udělil prezident Volodymyr Zelenskyj za mimořádné osobní zásluhy o posílení ukrajinsko-české mezistátní spolupráce, podporu státní suverenity a územní celistvosti Ukrajiny.

zdroj: idnes.cz, 24.4.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme