Nervozitu žadatelů o dávky úřady práce zvládly

5. 1. 2012

Na úřadech práce po celé republice bylo včera živo. O svoje příspěvky na mobilitu se po výzvě Národní rady osob se zdravotním postižením společně přišly hlásit stovky lidí. Většina úřadů ale nápor zvládla.

Nejrušněji bylo pravděpodobně v ostravské Husově ulici, kde si úřednice užily nadávek nejen na systém. „Je to krok spíš zpátky, ale úředníci za to nemůžou. Za to může vedení, je to Kocourkov,“ míní Anna Pindorová z Ostravy-Hrušova.

Protože na ostravských pracovištích nedisponují kopírkami, musí přijít i Pindorová na úřad ještě jednou. To, že chybí technika, potvrdila ředitelka Úřadu práce v Ostravě Yvona Jungová. „Během týdne deseti dnů to napravíme,“ slíbila.

Nápor zažil i Úřad práce v Českých Budějovicích, stovky lidí a mezi nimi i zdravotně postižení měli největší problémy s parkováním, auta stála. „Všichni kolem objíždějí několik míst i desítky minut. Ale v samotném úřadě už šlo všechno poměrně rychle,“ sdělila Právu po deváté hodině Anna Pelikánová.

Úřad měl ve středu, tak jako mnoho dalších, kvůli očekávanému náporu otevřeno už od půl sedmé a největší dav byl u jednotlivých oddělení kolem deváté hodiny. Hned u vchodu stály úřednice, které si jednotlivé klienty přebíraly. Byli mezi nimi i ti, kteří žádali o dávku mobility, často lidé na invalidních vozíčcích. Klienty instruoval ke správným kancelářím i šéf úřadu Ivan Loukota. „Je pravda, že jsme byli na podobný nápor připraveni, proto to snad naši zaměstnanci zvládají a lidé nemusí i přes velký zájem čekat,“ uvedl Loukota.

Změny ve vyplácení příspěvků na mobilitu zkomplikovaly život vozíčkářům. „Úřad je sice bezbariérový, ale cestou od tramvaje chybějí nájezdy na chodníky, musela jsem jet po silnici. Až napadne sníh, tak se sem vozíčkáři nedostanou vůbec,“ upozornila Eva Fikrlová, předsedkyně organizace Vozíčkáři Plzeňsko.

Dříve jí příspěvek posílal jednou ročně příslušný městský úřad přímo domů a byla spokojená.

Oběti podvodníka ministr odškodnil

Na jednom z pražských pracovišť úřadu práce došlo včera k tomu, že neznámý podvodník vylákal od dvou postižených 300 Kč na údajné kolky, které se měly k žádosti připojit.

Ministerstvo práce upozorňuje, že není třeba platit žádný poplatek, žádosti o veškeré příspěvky, které klient podává na úřadech práce, jsou podávány zdarma a bez nutnosti zakoupení kolku. Ministr Jaromír Drábek oběma poškozeným částku ze svého vyplatil zpět.

Právo, 5. 1. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme