Nehodili jsme se do karet

Luděk Nečesaný o problémové situaci v Liberci

23. 9. 2010

* Jaký je současný stav s kandidátkou TOP 09 do komunálních voleb v Liberci po vašem odvolání z pozice lídra?

V tuto chvíli se situace intenzívně řeší a probíhá komunikace mezi vedením liberecké organizace v Liberci a ústředím strany TOP 09. Doručili jsme na magistrát informaci o tom, že v případě podání pana Forejta jde o takzvané nezmocněné jednatelství a tyto úkony jsou právně neúčinné. Jsme si ale vědomi, že se nám nemusí podařit situaci zvrátit.

* Znamená to tedy, že vaše organizace by byla zrušena, jak avizoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek?

Vedení TOP 09 preferuje řešení, které nepoškodí stranu TOP 09 a její projekt v celé republice. Přiznám se, že se s tímto názorem ztotožňuji a že pokud nebudeme schopni nabídnout voličům v Liberci adekvátní kandidátku se slušnými lidmi, což v tuto chvíli tak není, tak také upřednostňuji řešení rozpuštění organizace.

* Volební zmocněnec Karel Forejt vás odvolal poté, co sám byl na městském sněmu odvolán z pozice zmocněnce. Vysvětlil vám celou situaci a komunikuje s vámi?

Úkon pana Forejta považujeme za účelový a lze jej nazvat osobním selháním jednotlivce, nicméně velmi zřetelně jsou za ním vidět určité dopady v pozitivním slova smyslu pro některé kandidáty na kandidátní listině do komunálních voleb a lze je velmi úzce spojit s ochotou některých lidí, aby takto bylo učiněno. Pan Forejt je již druhý den nedostupný. Nevysvětlil nám tedy zatím své osobní jednání.

* Jaký důvod vedl podle vás Karla Forejta k vašemu vyškrtnutí z kandidátky spolu s dalšími dvěma kolegy?

Městský výbor v uplynulých několika týdnech se pokoušel celou volební kampaň a veškerá předvolební a povolební vyjednávání přenést pod svou zodpovědnost a víceméně eliminovat volebního lídra, tedy mne. Vzhledem k tomu, že se považuji za relativně důležitý článek volební kampaně v Liberci, tak právě proto jsem chtěl, aby členové základny TOP 09 o této skutečnosti věděli a zároveň projevili formou hlasování svou důvěru současnému městskému výboru, event. mému návrhu vést městský výbor a dát mu jiný způsob vedení politiky v Liberci, což bylo jednoznačně potvrzeno. Mé vyškrtnutí a dalších dvou kolegů na kandidátce souvisí s tím, že jsme se určité skupince lidí na čelních místech kandidátky, kteří v tuto chvíli profitují ze svého postavení na kandidátce, nehodili do karet.

sil

Právo, 23. 9. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 3

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme