Nárůst platů fakultní nemocnice nepoložil

8. 2. 2012

Fakultní nemocnice, které řídí ministerstvo zdravotnictví, hospodaří dobře i přes ekonomickou krizi a loňské skokové navýšení platů. I letos se platy zdravotníků zvýší, a to v celkové výši 950 miliónů korun. „Finanční stabilita je absolutní priorita,“ řekl novinářům v úterý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Informoval, že nemocnice od ledna zvýšily platy všem zdravotníkům o 6,25 procenta, což bylo pro začátek roku maximum.

Heger dokonce počítá s tím, že v pololetí vyhodnotí, jak nemocnice hospodaří, a pokud to půjde, v druhém pololetí by možná mohlo dojít k dalšímu navýšení tak, aby požadovaných 10 procent, jak dohodly odbory s ministrem v loňském memorandu, bylo zajištěno.

Ministr si ale postěžoval, že kraje nepřidaly zdravotníkům, a to i přes to, že hejtmani loni letošní navýšení o 10 procent podpořili a ministerstvo zdravotnictví k tomu úhradovou vyhláškou vytvořilo podmínky.

„V úhradové vyhlášce je navýšení peněz pro menší nemocnice o 4,5 procenta a pro fakultní nemocnice o 2 procenta. Prostor k navýšení platů tedy je,“ řekl ministr. Oznámil, že oslovil dopisem šéfa Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) s dotazem, jak to bude v krajských nemocnicích s platy. Odpověď prý zatím nemá.

Podle Haška ale kraje nemají na zvýšení platů zdroje. „Kraje očekávají, že slib zvýšit platy splní ten, kdo jej dal – ministr Heger. V krajských nemocnicích to pan ministr musí udělat tak, že jim na zvýšení platu pošle slíbené peníze,“ řekl Hašek.

Heger podle šéfa Asociace krajů poslal úhradovou vyhláškou do krajských nemocnic málo peněz a mlčel při zvyšování DPH, které zatížilo hospodaření nemocnic. Kritizovat teď kraje je podle Haška „nečestné a nesportovní“. „Hejtmani jasně sdělili lékařům už loni, že kraje nemají vlastní zdroje na krytí ministrova slibu,“ uvedl.

(per)

Právo, 8. 2. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 5