MPSV: Podpora rodin s dětmi

13. 9. 2011

Rodiče snadněji skloubí péči o malé děti s prací

Rodiče malých dětí by měli mít v tomto roce mnohem lepší možnosti, jak se postarat o potomky a zároveň si zajistit příjem. Počítá s tím novela zákona o státní sociální podpoře, kterou v rámci sociální reformy připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Předloha prošla 9. září 2011 v Poslanecké sněmovně třetím čtením a postupuje k projednání Senátem, účinnost se předpokládá od ledna 2012.

Návrh počítá s tím, že rodiče si budou moci pružně volit délku pobírání rodičovského příspěvku a její výši až do vyčerpání celkové částky 220 tisíc korun a nejvýš do 4 let věku dítěte. Nyní platí, že už jednou zvolenou dobu čerpání (2, 3, nebo 4 roky) nejde později změnit.

Předkládaný návrh umožňuje měnit výši, a tedy i délku pobírání rodičovského příspěvku podle aktuální situace rodiny, a to až do vyčerpání celkové částky. Výše rodičovského příspěvku bude limitována pouze výší peněžité pomoci v mateřství, nejvýše bude činit 11 500 Kč měsíčně. Výši příspěvku bude možné měnit i v průběhu samotného čerpání. Rodičovské příspěvky, na které vznikl nárok před účinností nové právní úpravy, budou moci „přejít“ na novou právní úpravu podle rozhodnutí rodiče.

Při bezprostředním navázání rodičovské dovolené s dalším následným potomkem bude zachována možnost výběru délky čerpání rodičovského příspěvku. Délku čerpání příspěvku si budou moci vybrat i matky, které se neúčastnily systému sociálního pojištění, neboť postačí účast otce (a naopak).

Příspěvek rodiči zůstane, i když dá dítě do školky

Novela také umožní umístit dítě od dvou let věku do jeslí, školky či podobného zařízení na neomezenou dobu, aniž by rodič ztratil nárok na rodičovský příspěvek. Dosud to bylo omezeno na nejvýše pět dní v měsíci. Při překročení tohoto limitu přestal mít rodič na příspěvek nárok.

„U těchto opatření není primárním cílem ušetřit, ale umožnit rodičům snadnější návrat na pracovní trh po rodičovské dovolené,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Možnost souběhu čerpání rodičovského příspěvku a umístění potomka do předškolního zařízení si sice podle ministra vyžádá mírné přechodné zvýšení nákladů na dávky státní sociální podpory (0,5 mld. Kč), ale ekonomická aktivita rodičů bude přínosem mimo jiné pro daňové i pojistné systémy.

MPSV zpracovalo i řadu dalších změn na podporu rodin s dětmi. V další fázi sociální reformy počítá s rozšířením alternativních služeb péče o děti. Opatření obsažená v návrhu věcného záměru zákona podpoří vznik a rozvoj služeb péče o děti vzhledem k jejich nedostatečné kapacitě, zejména pro děti mladší tří až čtyř let věku. Rodiče tak budou mít lepší možnost udržet si v době péče o dítě kontakt se zaměstnáním a vrátit se postupně na trh práce.

V příští fázi sociální reformy MPSV podpoří dva nové instituty či způsoby služby péče o děti – dětskou skupinu a chůvu. Dětská skupina představuje nepříležitostnou a nekrátkodobou péči o dítě zařízení poskytovanou mimo režim školského zákona a zákona o péči o zdraví lidu. Stanoveny budou hygienické, provozní a prostorové podmínky poskytování péče o děti a také odborné požadavky na osobu, která bude o děti pečovat. Služba umožní řešit situaci zřizovatelů, pro něž je příliš nákladné a náročné nebo neúčelné zřídit jesle. Naopak chůva je ve smyslu připravovaného věcného záměru zákona osoba, která pečuje o dítě v domácnosti dítěte, a to v režimu živnostenského podnikání. Péče v dětské skupině může být poskytována v režimu i mimo režim tohoto zákona.

V souvislosti s úpravou institutu dětské skupiny a institutu chůvy se navrhuje novelizovat zákon o daních z příjmů. Cílem je umožnit zaměstnavatelům uplatnit jako náklady daňově uznatelné náklady na služby péče o děti jejich zaměstnanců. „Pokud dětskou skupinu, mateřskou školu nebo jesle zřídí zaměstnavatel pro děti svých zaměstnanců nebo pokud prostřednictvím nepeněžního příspěvku přispěje na úhradu služeb péče o děti svých zaměstnanců, měl by si podle našeho návrhu moci tyto náklady odečíst z daní. Navíc rodič, který se zapojí do pracovního procesu a svému dítěti bude hradit službu péče o děti, obdrží slevu na dani,“ vysvětluje Jaromír Drábek. Tato opatření jsou rovněž zahrnuta v návrhu věcného záměru zákona, neboť s novými službami péče o děti úzce souvisí, a budou zavedena novelizací zákona o daních z příjmů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, 13. 9. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme