Moody´s: Zvýšení DPH a škrty jsou pro Česko pozitivní

5. 3. 2012

Ekonomičtí ministři se minulý týden shodli na záměru zvýšit daň z přidané hodnoty (DPH), omezit růst důchodů a zvýšit daně bohatým. Důvodem je snaha zabránit prohloubení schodku státního rozpočtu v následujících letech. Agentura Moody's tento postup pochválila.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's pochválila vládu Petra Nečase. Podle agentury jsou nová vládní rozpočtová opatření pro rating "pozitivní".

Jako pozitivní příklady jmenuje například zvýšení sazby daně z přidané hodnoty nebo navrhované škrty, jimiž chce snižovat deficity rozpočtu podle dříve oznámeného plánu.

I přes pochvalu však zmiňují analytici Moody's možná rizika, které by mohla ohrozit výkon ekonomiky. "Existují významná rizika poklesu související se snahou udržet rozpočtové cíle pro letošní i další roky," uvedla agentura. Podle Moody's je jedním z rizik vývoj exportu, který závisí na vývoji v eurozóně a vyřešení evropské dluhové krize.

Minulé pondělí představil Nečas s ministrem financí Miroslav Kalousek závěry jednání ekonomických ministrů. Možná řešení jsou zmrazení penzí na tři roky, zvýšení daně z přidané hodnoty na 19 či 20 procent i daně z příjmu fyzických osob z 15 na 16 procent, zdvojnásobení daně z elektřiny a další opatření. Úspory čekají i pokladny jednotlivých resortů a počítá se s propouštěním.

Odbory i opoziční ČSSD návrhy na zrušení valorizace důchodů a růst DPH odmítají.

Konkrétní podobu navrhovaných opatření chce premiér a předseda ODS Petr Nečas projednat v koalici do konce března, aby od dubna bylo možné zpracovat nutné legislativní změny. Jakékoliv změny musí být podle něj dosaženo ve shodě tří  stran koalice. "Pokud bychom se nedohodli na základních parametrech státního rozpočtu pro rok 2013 a 2014, tak nemá vůbec význam v tomto vládním projektu pokračovat," uvedl předseda vlády v pondělí.

Energie podraží?

Další vylepšení rozpočtu by v příštích dvou letech mohlo přinést zvýšením daní u elektřiny, plynu a částečně i uhlí a topných olejů. Nicméně růst daní u energií je zatím v plenkách jako jeden z návrhů ministra financí, kterými chce pomoci rozpočtu na krizové roky 2013 a 2014.

"Vše se ale teprve připravuje, nejedná se o finální čísla," řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Zdůraznil, že se na jednotlivých bodech musí shodnout koalice. To může představovat problém, zdražování se nelíbí hlavně Věcem veřejným.

Zdražení plynu by se dotklo 1,5 milionu domácností, které by tak zaplatily více o několik stovek ročně. Ministerstvo totiž uvažuje o zrušení výjimky, podle které platí spotřební daň 30,60 Kč na megawatthodinu jen velkoodběratelé, ačkoli domácnosti ne. Pokud bude pravidlo platit i pro ně, rozpočtu by to mělo vynést až 900 milionů Kč ročně.

"Pokud bude daň stejná jako u velkoodběru, zdražení bude v řádu stokorun ročně. Například majitel rodinného domu, který plynem topí a využívá ho i k vaření a ohřevu teplé vody, si ročně připlatí 600 až 700 korun," řekl deníku mluvčí společnosti RWE Martin Chalupský.

Libor Akrman

iHNed.cz, 5. 3. 2012, Rubrika: Byznys