Ministerstvo financí považuje obranu krajů za nestoudnou

Ministerstvo financí označilo snahu představitelů Ústeckého a Karlovarského kraje shodit část odpovědnosti za korekce ve výši 2,5 miliardy korun, které nařídila Evropská komise (EK) Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Severozápad kvůli nedostatkům v rozdělování dotací vrátit Unii, za nestoudnou.

3. 9. 2012

„Zbavování se odpovědnosti ze strany zástupců ROP Severozápad a krajských reprezentací považujeme za nestoudné,“ uvedl v reakci na článek Práva ze čtvrtka 23. srpna zástupce tiskového mluvčího Kalouskova ministerstva Jakub Haas.

„Na korekci, tedy pokutě, kterou budou muset kraje zaplatit, se státní rozpočet podílet nebude,“ pokračoval a vysvětlil to tím, že schválení programových dokumentů a výběru projektů bylo v kompetenci orgánů ROP, jehož členy jsou ze zákona zastupitelé dotčených krajů, zvolení jednotlivými krajskými zastupitelstvy. „Ústřední orgány státní správy tak nemají na rozhodování regionálních rad žádný vliv, nemohou tedy jakkoli přebírat odpovědnost za takto učiněná rozhodnutí,“ dodal Haas.

Představitelé ROP mají za to, že nést by svůj díl zodpovědnosti za zjištěná pochybení při rozdělování dotací a podílet se na úhradě pokuty měl rovněž stát.

„Ministerstvo financí nechalo v minulých čtyřech letech z ROP proplatit zhruba 11 miliard korun na projekty, z nichž polovinu již certifikovalo jako bezchybné,“ vysvětloval místopředseda řídícího orgánu ROP Severozápad Jakub Pánik (ČSSD), podle kterého odpovědnost nese právě Kalouskův resort, který ROP v minulosti kontroloval, ale pochybení žádná nenašel.

To ovšem Haas zásadně odmítá. „Dle legislativy EU nese odpovědnost za řízení a implementaci operačního programu v souladu se zásadou řádného finančního řízení výhradně řídící orgán,“ uvedl Haass, podle kterého právě on musí provádět ověření, že veškeré výdaje vynaložené příjemci v rámci ROP byly vynaloženy řádně a v souladu s místními i unijními předpisy.

„Platební a certifikační orgán MF pak na základě ujištění řídícího orgánu o řádnosti a legálnosti výdajů a na základě vlastních doplňkových ověření fungování řídícího a kontrolního systému, to jest nikoli opětovného stoprocentního ověřování jednotlivých výdajů, certifikuje výdaje programu a zasílá do EK žádosti o platbu,“ popisoval Haas.

Ten rovněž odmítá tvrzení představitelů ROP Severozápad, že by se stát nějakým způsobem podílel na vzniku systému, podle kterého pak dotační úřad rozděloval evropské peníze.

Připomínky nejsou vyloučeny

„Konkrétní operační program a postupy si nastavil vždy konkrétní řídící orgán a tato obecná nastavení pak byla schválena ve smyslu souladu s legislativou ES. Zároveň však bylo v této souvislosti konstatováno, že potvrzením souladu popsaného řídícího a kontrolního systému s legislativou nejsou vyloučeny případné připomínky k praktické účinnosti a reálnému fungování tohoto systému,“ dodal Haas, který připomněl, že Kalouskův úřad pozastavil certifikaci a proplácení EU prostředků ROP Severozápad k 25. březnu loňského roku.

Důvodem tohoto kroku bylo zahájení vyšetřování ze strany Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a trestního stíhání proti Petru Kušnierzovi, bývalém řediteli ROP, který byl v červenci letošního roku v souvislosti s výkonem funkce odsouzen za přijetí úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele k 7,5 roku ve věznici s ostrahou a k pokutě 750 tisíc korun.

Rudolf Voleman

Právo, 3. 9. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Osobnosti: Jakub Haas
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme