MF: Možnost „utéct dani“ mohli zrušit i jiní

Komentář tiskového mluvčí MF Ondřeje Jakoba

Ad LN 28. 11.: Vzory táhnou

29. 11. 2012

Lenka Zlámalová ve svém kritickém komentáři týkajícím se zdanění výnosů z dluhopisů zapomíná na jednu zásadní skutečnost. Metodika zaokrouhlování, která může vést ke snížení daňové povinnosti na nulu, zde existuje od počátku devadesátých let a kdokoli ji mohl v této době využít. Nejedná se o žádný trik, ale o legální možnost. Naopak, Miroslav Kalousek je první ministr financí, který tuto možnost zrušil, a to již od ledna příštího roku.

Tomu je vytýkáno, že na danou možnost upozornil vydáním spořicích dluhopisů. Pokud by však tento typ dluhopisů nevydával a místo toho by pouze navrhl změnu zákona, na metodiku zaokrouhlování by tím „upozornil“ úplně stejně. Minimálně několik měsíců by trvalo, než by změna prošla legislativním procesem. Zrušení kritizovaného „triku“ i bez vydání spořicích dluhopisů by tedy vedlo k témuž výsledku.

Konstruktivní kritika do médií patří, nicméně by měla zaznít všechna fakta a neměla by být vybírána pouze ta, které se zrovna autorovi hodí. Stejně tak by bylo možno napsat plamenný komentář o tom, že třeba Bohuslav Sobotka a další ministři financí měli možnost „utéct dani“ zrušit. Dvacet let ji však nevyužili. 

Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MF

Lidové noviny, 29. 11. 2012, rubrika: Názory, str. 11

Štítky
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme