Laudát: Politici musí být trpěliví

Rozhovor s předsedou pražské TOP 09 Františkem Laudátem

2. 11. 2010 | 18:14

Moderátor (Jan Bumba):

Nehazardujte s˙důvěrou voličů, vzkázalo dnes vedení pražské TOP 09 partnerům z˙ODS. Podezřívá je, že se v˙povolebních jednáních s˙ČSSD o koalici na pražském magistrátu snaží udržet společný mocenský kartel, svazek údajně napojený na podnikatelské skupiny. A proto by se prý i kvůli dalšímu renomé ODS měl na povolebních rozhovorech v˙Praze aktivně podílet její předseda, premiér Petr Nečas. Ten výzvu briskně odmítl s˙tím, že pražští lídři občanských demokratů nejsou malé děti, které by musel vodit za ruku. Proč vůbec TOP 09 přišla s˙takovým apelem krátce před setkáním pražských vyjednavačů obou stran, které začalo před hodinou? Došla jim trpělivost? Otázka pro předsedu TOP 09 v˙metropoli Františka Laudáta.

 

Host (František Laudát):

Tak my samozřejmě jako politici musíme být obrněni velikou trpělivostí, nicméně nabyli jsme dojmu, že ta jednání se vlečou příliš dlouho a samozřejmě jsme si udělali rozbor i názorů a vystoupení některých čelních představitelů pražské ODS a domníváme se, že nelze nebo je velice sporné prosazovat některé reformy, nové zákony nebo zpřesnění zákonů na boj s˙klientelismem, korupcí bez toho, že by se zásadně změnila Praha. Proto ta nikoliv snad dramatická, ale nicméně snad zcela jasná výzva, aby se i vrcholové vedení ODS zapojilo do dění v˙Praze a snažilo se napomoci vzniku koalice TOP 09 a ODS v˙Praze.

 

Moderátor (Jan Bumba):

Chcete tím říci, že podle vašeho soudu to, jak to bude vypadat v˙Praze, se odrazí i na tvorbě zákonů ve vládě, potažmo ve Sněmovně?

Host (František Laudát):

Tak ono je to trošku ne snad že by to mělo vliv na tvorbu zákonů, ale je to o nějaké důvěryhodnosti politiky. Protože skutečně je jenom obtížně věrohodné a skousnutelné, aby jak pan Nečas, tak u Sociální demokracie pan Sobotka vystupovali tady a tepali korupci, když v˙Praze by pokračovaly některé věci, které ohrožují samy pilíře demokracie. Posluchači rozhodně vědí, co se dělo v˙uplynulých měsících a rocích na pražské radnici.

 

Moderátor (Jan Bumba):

Třeba to nevědí. Jaké věci konkrétně máte na mysli?

 

Host (František Laudát):

Tak já bych zmínil jenom třeba už tu známou kartu Pražana, Opencard.

 

Moderátor (Jan Bumba):

Tam byla dokázána nějaká korupce?

 

Host (František Laudát):

Tak běží tam šetření Policie České republiky, pokud jsem informován, ale to podstatné je, že tady je na trhu nějaký produkt. I kdybych vzal, že to bude všechno v˙souladu se zákonem, je tady nějaký produkt, jehož hodnotu odhaduji možná při velké velkorysosti na 200 milionů, ale za ni bylo utraceno nějakých 600-800 milionů.

 

Moderátor (Jan Bumba):

Vy jste tedy přesvědčeni o tom, že pokud by vznikla koalice ODS a ČSSD na pražské radnici, takže se na těchto věcech, které vy kritizujete, nic nezmění?

 

Host (František Laudát):

No, mám o tom vážné pochybnosti, že by se cokoliv změnilo, protože vezměte si, že ty počty tak, jak dopady zastupitelů dávají této koalici jenom křehkou většinu, vlastně je to, kvórum je 32 hlasů, tato koalice by měla 34, to znamená, že by tam museli být zákonitě i lidé, byť třeba ne v˙městské radě, kteří jsou s˙těmito praktikami spojováni.

 

Moderátor (Jan Bumba):

Zároveň ale myslíte, že by skutečně bylo vhodné, aby se do toho všeho vložil premiér a předseda ODS Petr Nečas? Není to záležitost místní pražské organizace ODS, potažmo i vaší strany, stejně jako ČSSD?

Host (František Laudát):

Tak jsou dva pohledy, pane redaktore, na to, jak by měla fungovat politická strana. Já tvrdím, že pro veřejnost přece ta se řídí signály a chováním špičky vedení každé strany. Jestliže ODS nebo Sociální demokracie se stanou stranami regionů, ať se chovají nikoliv jako celostátní, ale strany regionů, kde ty regiony budou mít velkou samostatnost, ale pak si volič musí uvědomit, že sice jim může předseda té strany cosi slibovat, ale regiony budou konat právě naopak. A to je jeden pohled, že skutečně to nebude centrálně řízeno. A nebo pak je to jedna strana, která řekne, naši politici se budou chovat i v˙regionech na první i poslední úrovni té hierarchie tak a tak a pokud se nebudou chovat, tak my to vyřešíme. Samozřejmě mandátu nikoho nezbavíte, ale příště už by ti lidé pod touto značkou nekandidovali. Jsou to dva rozdílné přístupy a my se domníváme, že Praha je natolik důležitá podobně jako další krajská města, že to, co se děje, je politicky silně nezodpovědné.

 

Moderátor (Jan Bumba):

Říká poslanec František Laudát, předseda pražské organizace TOP 09.

ČRo, 2. 11. 2010, Pořad: Radiožurnál

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme