Laudát: Církevní restituce napraví staré křivdy

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Františkem Laudátem

Moderátorka Michaela Jílková v přímém přenosu diskutovala se svými hosty o legitimitě rozsahu církevních restitucí, o adekvátnosti finančních náhrad a o využití navráceného majetku a peněz. Pozváni byli: Mons. Tomáš Holub - Generální sekretář České biskupské konference, František Laudát - místopředseda TOP09, Stanislav Grospič - poslanec KSČM a Jeroným Klimeš - psycholog. 

17. 1. 2014

Některé reakce místopředsedy TOP 09 Františka Laudáta:

"...Samozřejmě, že levici a jejím přisluhovačům se nehodí, aby tady vznikl jeden ze základních pilířů občanské společnosti... A přesně o to se hraje. Ale vy chcete prostě mít pořád pod kontrolou občanskou společnost, chcete mít všechny pod kontrolou, se všemi cloumat přes majetky, přes peníze. O to se tady, prosím, hraje. Tak si nalijme čistého vína. A přestaňme tady vykřikovat, který pozemek komu patřil nebo nepatřil. To posuzují soudy a jiné instituce."


"Existuje dokonce, a je to veřejně dohledatelné, jak na stránkách Ústavního soudu, tak myslím, že to má i Ministerstvo kultury, jeden z verdiktů, kde bylo i napadáno, že byl zapisován majetek církvi bez důkazů, bez dokladů. Ústavní soud rozhodl na základě právě toho, že přesný opak je pravdou, takže vy tady prostě šíříte něco, co není. A dneska to složení Ústavního soudu, v čele s panem Rychetským, nelze asi obvinit z toho, že by účelově nadržoval církvím. Vy pořád šíříte, že se vydává nebo bude vydávat majetek, který nebyl řádně zapsaný. Přesný opak je pravdou. Ředitel kteréhokoliv katastrálního úřadu by Vám to řekl. Tak prosím Vás, přestaňte už ty povídačky šířit."


"Já bych zareagoval na budoucnost. Bohužel, musím Vás zklamat, pokud se bude pokračovat v trendech současné politiky, tak tenhle stát neuživí, nezvládne stárnutí populace. To lze dopočítat, varují před tím demografové, varují před tím všechny. A pokud si myslíte, jsou recepty, zdaňovat, zdaňovat, nebude z čeho brát. Vždyť je to problém celé evropské a americké populace..."

Kompletní přepis celého pořadu si můžete přečíst ZDE.

ČT1, 16. 1. 2014, pořad: Máte slovo

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme