Langšádlová: Známe cesty, jak podpořit ekonomiku

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

20. 5. 2013

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru, poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, dobrý večer.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně rozpočtového výboru /TOP 09/

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO

A stínový ministr financí sociální demokracie Jan Mládek, dobrý večer.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO

Paní poslankyně Langšádlová, škrty nefungují, omezování veřejných výdajů nefunguje, jediným možným způsobem, jak se Česko může dostat z vleklé hospodářské krize, jsou investice podle prezidenta republiky, investice doslova povinné. Na to ve vládní koalici slyšíte? Asi ne podle toho, co jsme slyšeli od ministra financí.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak já nemohu souhlasit, já nemohu souhlasit s tím, aby se zvyšovaly investice v rámci veřejných výdajů na úkor zvyšování schodku státního rozpočtu, na úkor prohlubování dluhu. O čem můžeme hovořit, je v rámci toho schodku, tak jak již je, aniž by se prohluboval, změnit tu strukturu. A o to se snažíme. To znamená, aby v rámci toho objemu výdajů, aby byl větší podíl investic a menší podíl těch provozních výdajů.

Bohumil KLEPETKO

Ale kde berete jistotu, že se prezident republiky mýlí, že nemá pravdu? Jak on říká, český hrubý domácí produkt už šesté čtvrtletí za sebou klesá, recepty vlády, jak argumentuje, evidentně nefungují, tak proč nezkusit ty prezidentovy recepty?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak já si myslím, že jsou i jiné cesty, jakým způsobem podporovat růst. A jsou to třeba kroky v oblasti podpory exportu, jsou to i další kroky, které by přilákaly vlastně do systému větší množství soukromých peněz, jako je zrychlení odpisu.

Bohumil KLEPETKO

Vy říkáte, jsou kroky, tak proč je vládní koalice, proč k nim nepřistoupila?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ale vládní, vládní koalice k mnohým z těchto kroků už přistoupila, zvýšila objem prostředků, které jdou na podporu exportu, které jdou například přes Českou exportní banku.

Bohumil KLEPETKO

Ale hospodářství to moc nenastartovalo.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si myslím, že toto jsou dlouhodobé kroky. Minulý týden jsme přijali zákon, který vlastně vyrovnává úrokové sazby pro exportéry, nastavuje se podobný mechanismus, jako mají zahraniční konkurence a já věřím, že z dlouhodobého hlediska je to ta správná cesta, jak podpořit hospodářský růst.

Bohumil KLEPETKO

K tomu ještě, aby Česko omezilo své rozpočtové škrty, k tomu tedy shodou okolností, a to musíme dnes připomenout, českou vládu vyzývá i Mezinárodní měnový fond, takže i Mezinárodní měnový fond to vidí tak, že ta rozpočtová opatření a hospodářská politika české vlády asi není úplně to pravé podle Mezinárodního měnového fondu.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ten Mezinárodní měnový fond říká, že by měla česká vláda mít takovou vyčkávací fiskální politiku. To znamená, že by v tuto chvíli již neměla snižovat ten schodek, že by ho měla udržovat asi na té úrovni, jako je v tuto chvíli, to znamená asi 100 miliard korun, což činí asi 2,9 % hrubého domácího produktu.

Bohumil KLEPETKO

Pane Mládku, že by vláda měla povinně investovat a dokonce že by měl být stanovený i minimální rok od roku se zvyšující povinný limit investic, vám, sociální demokracii a jejímu stínovému ministru financí, se to zdá jako vhodný recept?

Jan MLÁDEK

No já bych chtěl především vyjádřit velkou radost, že pan prezident tak razantně zvednul toto téma, protože my potřebujeme tady debatovat, co udělat s hospodářskou krizí, protože stávající ...

Bohumil KLEPETKO

Čili je to správný recept.

Jan MLÁDEK

... vláda zjevně, zjevně selhala, čili já jsem velmi rád, že to pan prezident votevřel a samozřejmě beru to jako takový výkup, výkop do diskuse. Některé jeho nápady se mi líbí velmi, jiné, jiné méně. Samozřejmě jako případný ministr financí bych měl problém s nějakým příliš velkým fixováním některých položek, protože potřebujete mít určitý prostor pro manévrování. To určitě ano.

Bohumil KLEPETKO

Čili s tím nebudete souhlasit, aby se vláda k tomuto zavazovala.

Jan MLÁDEK

Tam ta věc, o těch investicích, já si myslím, že totiž ty investice my potřebujeme, ale ty veřejné investice by neměly být tím hlavním objemem, spíše bysme se měli snažit použít omezené množství veřejných peněz nějakým pákovým efektem, iniciovat, že sem přijdou ty investice soukromé, ať už jako přímé zahraniční investice, přímé domácí investice, anebo jako PPP projekty, projekty partnerství veřejného a soukromého sektoru, o kterých pan prezident mluvil.

Bohumil KLEPETKO

No ale prezident republiky o tom mluvil jakoby opačně, že tyto peníze, ty investice by měly směřovat do PPP projektů.

Jan MLÁDEK

Ale PPP projekt je o tom, že spojí svoje úsilí stát nebo obecně řečeno veřejný sektor se soukromým sektorem tak, aby tady byly investice, aby byla práce.

Bohumil KLEPETKO

Se soukromým.

Jan MLÁDEK

A je to v zájmu obou dvou stran. Jediný problém je to správně nastavit.

Bohumil KLEPETKO

Podle ministra financí Miroslava Kalouska, a to jsme slyšeli, veřejné investice mohou být krátkodobým stimulem po určitou dobu, než veřejné peníze dojdou, potíž je v tom, že podle ministra financí tyto veřejné peníze v Česku už došly. Vy byste je jako ministr financí přesto dokázal najít?

Jan MLÁDEK

Pan stávající ministr zjevně nechápe úlohu multiplikátoru a že některé vydané peníze se skutečně mohou vrátit v objemu větším než jedna a že některé škrty jsou, jsou velmi drahé. Tady mně se velmi líbí ten, ten nápad pana prezidenta použít ty peníze z Lesů České republiky, i když se přiznám, že obecně bych viděl spíše, kdyby to Lesy použily jaksi ve věci vlastní, to znamená zlepšování kvality lesů, lesní cesty a takovéhle věci, než to převádět někam úplně jinam. Ale to já myslím, že o tom bude poměrně široká debata. A znova opakuji, ten, ten největší pozitivní přínos dnešního vystoupení pana prezidenta, že jasně řekl, že je třeba něco dělat a ne to nechat takhle být, jak to probíhá dodneška, že vládě už klesá šest kvartálů ekonomika a dělají nic téměř.

Bohumil KLEPETKO

Čili s tím souhlasíte, paní poslankyně, že je třeba něco dělat a něco dělat jinak, než se dělalo dosud?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak my za prvé činíme kroky na podporu exportu, což je základní prvek naší ekonomiky, činíme kroky v oblasti zvýšení objemu investic. Například mezi roky 2012 a 2013 se navýšily investice do životního prostředí o 4 miliardy korun, do dopravní infrastruktury o 7 miliard korun, o 12 miliard korun jde navíc do rozpočtu obcí v rámci rozpočtového určení daní, takže tyto konkrétní kroky se činí. Ale není  možné ty keynesiánské teorie, které jak vy, tak pan prezident prosazujete, brát jenom zčásti. Ono opravdu pokud bychom dneska měli hovořit o podpoře ekonomiky, tak v době, kdy tady byl ekonomický růst a byl tady 5 i 7 %, tak měly být vyrovnané nebo přebytkové rozpočty. Nyní bychom byli v jiné situaci.

Bohumil KLEPETKO

Ale paní poslankyně, stále se musím vracet k tomu, vy říkáte, co tato koalice činí, ale proč to nefunguje, když to činí?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Víte, ony dneska jsou země, které spoří a rostou, jsou země, které, které mají, mají rozpočty výrazně vyrovnané a rostou, jsou na druhou stranu země, které, které, které se chovají méně zodpovědně a klesají. Ono opravdu dneska je vidět ty závislosti v tom, jaká je vládní politika a jaký je hospodářský růst, je velmi obtížné. Co je ale potřeba říci, ten, ten ukazatel, který sledujeme, je hrubý domácí produkt. A tento, tento ukazatel dlouhodobě nesleduje zkrátka zadlužení země, a to si myslím, že je veliká chyba, protože to z dlouhodobého hlediska, z hlediska perspektivy a budoucí prosperity těch jednotlivých zemí hraje obrovskou roli, protože ve chvíli, kdy potom dluhová služba je vysoká, tak nám vytěsňuje jiné výdaje a s tím se i další země budou do budoucna velmi závažně potýkat.

Bohumil KLEPETKO

Reakce pana Mládka.

Jan MLÁDEK

V různých, v různých zemích je to různé, jiný drobný problém tadyhle toho vysvětlení je v tom, že země střední Evropy spíše rostou nebo mírně klesají, jako Německo v posledním čtvrtletí, a my máme ty hospodářské ukazatele u hrubého domácího produktu na úrovni nejhorších zadlužených zemí jižního křídla Evropy, takže bojem proti Řecku jsme se dostali do Řecka, je to takový paradox.

Bohumil KLEPETKO

Tak, ještě jednou si připomeňme teď slova prezidenta republiky o tom, kde peníze na investice brát.

Miloš ZEMAN, prezident České republiky

Proč není dostavěna dálniční spojka Brno - Vídeň nebo České Budějovice - Linec? Proč se nevedou vážné diskuse o modernizaci železničních koridorů?

Bohumil KLEPETKO

Tak to bylo, to byla trochu jiná pasáž prezidenta republiky, než kterou jsem měl na mysli, ale nevadí, byla to pasáž, čeho by se investice měly týkat, říká Miloš Zeman, dálnice Brno - Vídeň, České Budějovice - Linec, modernizace železničních koridorů, splavnění Labe, prokopání průplavu Dunaj - Odra - Labe, tedy obecně dopravních staveb. Je to to pravé?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si myslím, že investice do dopravních staveb musí být prioritou, protože já to vnímám pro ty regiony, kde není dostavěna dálniční síť, jako obrovský handicap. A zdroje budou vždycky omezené. Myslím si, že i z hlediska prostředků z Evropské unie pro další plánovací období by měla být dostavba dálniční infrastruktury vysokou prioritou.

Bohumil KLEPETKO

Pane Mládku, ale nebudou to jen takové hladové zdi? Jsou to skutečně účelné projekty?

Jan MLÁDEK

No tak především pan prezident má naprostou pravdu, že nám chybí spojení, spojení do Rakouska, a to jak, řekněme, z Brna do Poysdorfu, anebo z Českých Budějovic, z Českých Budějovic do Lince. A nepochybně dálniční spojení jsou velmi důležité, ale já mám trochu obavu, ty dálnice mají poměrně malou spotřebu pracovní síly a já bych taky hrozně rád tam viděl některá jiná opatření ne moc rozsáhlého typu, které ovšem umožní použít malé a střední podniky a hodně lidí, a to je zateplování budov a případně vodohospodářské stavby menšího rozsahu, ať už se jedná o protipovodňovou ochranu nebo udržení vody v krajině. To bych, to bych viděl taky jako velmi důležité, protože my potřebujeme taky, aby ta zaměstnanost byla v celé zemi, kdežto ty dálnice, jakkoliv jsou důležité, to se koncentruje do několika málo území.

Bohumil KLEPETKO

Prosím.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já bych chtěla reagovat, protože tam se nejedná jenom o ten počet pracovních příležitostí při výstavbě těch dálnic, ale v tuto chvíli se ukazuje, že podél dálniční sítě vzniká velké množství nových firem, a tam vznikají ty pracovní příležitosti. Není to jenom otázka vzniku pracovních příležitostí při výstavbě.

Bohumil KLEPETKO

Ještě k těm investicím a povinným investicím. Nemohla by vzniknout situace, kdy by jimi vláda byla nucena investovat, i pokud by neexistoval dostatek účelných a potřebných projektů, že by vznikl závazek, který by pak v důsledku naopak mohl vést k mrhání veřejnými penězi?

Jan MLÁDEK

Ano, proto jsem byl zrovna k tomuhle tomu bodu návrhu relativně rezervovaný, protože i to by se, to by se mohlo stát. Ono s těmi investicemi je to složité. Jestli si pamatujete někdy z konce roku 95, firma Volkswagen, která investovala do Škody, se rozhodla, že omezí investice. Tenkrát kolem toho bylo hodně křiku, že nedodržují, nedodržují smlouvy, ale když produkovat investici, která není potřebná, potom může vést ke ztrátám taky. Ono ne nutně každá investice musí být hned, hned prospěšná, protože v tom musím souhlasit s paní místopředsedkyní, ono totiž optimální je, když nejenom přinese pracovní místa jaksi při svém budování, ale že taky generuje nějaké hodnoty svojí existencí samou, jako ta dálnice.

Bohumil KLEPETKO

Čili v tom jste ve shodě.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ano, určitě.

Bohumil KLEPETKO

A ještě zcela konkrétní představa a doporučení Miloše Zemana, peníze na investice by koordinovalo nové ministerstvo veřejných prací, které by kvůli byrokratickému zjednodušení vzniklo ze stávajícího ministerstva pro místní rozvoj. To je dobrá představa?

Jan MLÁDEK

Já myslím, že ta představa, že by ministerstvo některé se s tím mělo zabývat, je nepochybně, nepochybně správná. Jestli by pomohlo, že by to mělo jiný název, já s tím nemám žádný zásadní problém, bylo by to takové tradiční, ale když se to bude jmenovat jinak, taky mi to nevadí. Hlavně aby tekly ty evropské peníze, které netečou a hrozí tam ztráty, a abysme získávali v tom PPP i ty soukromé investice.

Bohumil KLEPETKO

A paní poslankyně?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já jsem byla z návrhu pana prezidenta poněkud zaskočena, protože tady je přímo citace pana prezidenta, který říká, že by to mělo, že by toto ministerstvo mělo nabízet zdroje soukromým firmám formou PPP. Ten princip PPP projektů, byť už samotný jsou, samy, ony jsou diskutabilní, je naopak takový, že ten soukromý kapitál přichází do těch veřejných staveb, takže ...

Bohumil KLEPETKO

Toho už se tady pan Mládek dotkl, čili vnímáte to jako nepochopení PPP projektů ze strany prezidenta republiky?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Opravdu minimálně to vyjádření bylo velmi nepřesné ve vztahu k tomu principu PPP projektů.

Jan MLÁDEK

Já si myslím, že to chápání těch PPP projektů panem prezidentem je naprosto správné, protože on chápe, že relativně malé množství veřejných prostředků může generovat velký objem ...

Bohumil KLEPETKO

Ale on to řekl skutečně tak, jak říká paní místopředsedkyně.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ne, ne, ne, pan ...

Jan MLÁDEK

Ale určitě to myslel tak, jak to říkám já.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Pan prezident tady konkrétně říká, že chce, aby ministerstvo nabízelo zdroje soukromým firmám formou PPP projektů, tak opravdu PPP projekty neexistují a nikdy neexistovaly.

Bohumil KLEPETKO

Je to tak.

Jan MLÁDEK

Ale i ty veřejné instituce dlouhodobě platí za provozování a službu a nemusí to zaplatit najednou. V tom je přece kouzlo PPP projektů, takže já myslím, že to je v pořádku.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ale přece nikoliv tak, že by stát dával veřejné prostředky soukromým firmám.

Jan MLÁDEK

Ale on jim je, on jim je platí za nějakou službu, a /nesrozumitelné/.

Bohumil KLEPETKO

A není to skryté zadlužování?

Jan MLÁDEK

No tak ale na to jsou pravidla, pravidla Evropské unie, které přesně říkají, co je PPP projekt a co není. A když to správně neošetříte, tak vám řeknou, že to je součástí veřejného dluhu, to je strašně jednoduché.

Bohumil KLEPETKO

Tak pane Mládku, paní Langšádlová, oběma vám děkuji a přeji vám dobrý večer, na shledanou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Hezký večer, na shledanou.

Jan MLÁDEK

Na shledanou.

ČT 24, 20. 5. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme