Langšádlová: Referendum je projevem alibismu politků

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

18. 1. 2012

A hostem Světa o druhé teď je poslankyně a místopředsedkyně strany TOP 09 Helena Langšádlová, pěkné odpoledne přeji.

I vám pěkné odpoledne.

Státní tajemník Vojtěch Belling jasně popsal, jak by případně pozice České republiky oslabila, proč tedy za takové situace smlouvu v Česku schválit?

No, já si myslím, že základním zájmem České republiky je dobrá hospodářská situace Evropské unie, protože jsme zemí, která je opravdu výrazně závislá i svým exportem a celkovým vývojem hospodářství na vývoji v Evropské unii. A v tuto chvíli víme, že vývoj hospodářství ohrožuje fiskální nestabilita jednotlivých zemí. Tento krok, jak je navržen, by měl v této fiskální stabilitě přispět a proto jsem přesvědčena, že to je i v zájmu České republiky.

Podmínkou pro podpis smlouvy bude podle politiků jasná politická dohoda o tom, že konečné slovo při schvalování nových pravidel budou mít občané. Znamená ona politická dohoda pouze dohodou vládních stran nebo i s angažováním opozice.

No, já jsem přesvědčena o tom, že toto je velmi alibistický přístup. Ta situace se mění den ze dne. Já jsem přesvědčena o tom, že ve chvíli, kdy Česká republika přijala Lisabonskou smlouvu, což jsou opravdu zásahy, základní zásahy do primárního práva, bez referenda, tak hovořit o nutnosti referenda v tomto případě, kdy se nejedná o zásah do primárního práva a jsme přesvědčeni, že nás k tomu nezavazuje ani koaliční smlouva, tak mě opravdu, na mě to působí jako ryze alibistický přístup. Přes všechnu úctu k občanům, tak jsem přesvědčená, že toto opravdu není zodpovědný přístup.

Tedy vy jako TOP 09 odmítáte referendum, bráníte se mu nebo ho berete prostě jako nutné zlo pro přijetí té smlouvy?

Já v tuto chvíli samozřejmě budu vyčkávat, i jaké bude přesné stanovisko k té smlouvě, jaké bude znění té smlouvy, ale obecně, obecně referendum je jedním z nástrojů, jenom říkám, že v tomto případě to není vhodný nástroj.

A jasné v tuto chvíli není ani to, kdy by se referendum případně konalo, zda už před podpisem smlouvy v Evropské unii, nebo až před tím, kdyby se Česko stalo případně členskou zemí eurozóny. Kterou z těchto variant podporuje TOP 09.

O tom, kdy by se mělo případné referendum vypsat, jsme zatím nejednali. Ale tady se jedná o ten princip a ten spočívá v tom, že v tuto chvíli není referendum vhodným nástrojem. Já to považuju opravdu pouze za alibistické řešení. Může nastat i změna, změna, která nás může vést k další úpravě vztahů, které budou stabilizovat ekonomickou situaci. Já si nedovedu představit, že bychom o každém takovém kroku jednali v referendu.

Máte šanci ve vládní koalici to vaše stanovisko prosadit, protože Věci veřejné i ODS žádají referendum. Může to třeba do budoucna velmi problematizovat stávající půdorys té současné vlády?

Já si myslím, že platí to, co říkal i náš pan předseda. My chceme být ve vládě, ve vládě, která bude proevropská, vládě, která nevytlačí Českou republiku na okraj Evropské unie. Pozice, kdy se stáváme takovým kverulantem, rozhodně není v národním zájmu České republiky.

Dokument by také měl podléhat ratifikaci prezidenta republiky. Znamená to, že bez jeho souhlasu by případně padl pod stůl?

Já samozřejmě nechci předjímat časový průběh projednávání, případného projednávání této smlouvy, ani pozici pana prezidenta, to bude záležet.

Teď samozřejmě odosobněme od osobnosti Václava Klause, ale obecně, pokud tedy bude ratifikace i prezidentem, znamená to, že on jej musí podepsat a v momentě, kdy tak neučiní, tak celá smlouva padá pod stůl?

No, mám obavy, že budeme v podobné situaci, jaká nastala.

U Lisabonské smlouvy.

V případě projednávání Lisabonské smlouvy.

Jak mimochodem vnímáte slova, která v Rijádu Václav Klaus vyřkl, že efekt členství České republiky v Evropské unii je malý, ne-li negativní. Není to do Evropské unie v současné situaci velmi negativně zaslaný signál?

Nepochybně je to velmi negativně vyslaný signál.

A může to problematizovat pozici České republiky?

Určitě. Určitě, jsou to velmi nešťastná slova, já jsem přesvědčená, že z dlouhodobého strategického zájmu to velmi poškozuje pozici České republiky.

Místopředsedkyně TOP 09, poslankyně Helena Langšádlová, děkujeme a na slyšenou.

Na slyšenou.

Ondřej Černý

Český rozhlas - Rádio Česko, 18. 1. 2012, Pořad: Svět o druhé

Štítky
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme