Langšádlová: Platy zákonodárců navažme na průměrnou mzdu ve veřejné správě

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová byla hostem pořadu Události, komentáře

1. 12. 2014

Toto je zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE, začátek v čase 9:44.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Jak s poslaneckými platy, o tom se dnes radily především koaliční poslanecké kluby. Některá jednání skončila před malou chvílí, tak pojďme za Annou Rackovou, redaktorkou České televize, která ví, jak to dopadlo. Anno, dobrý večer, tak prosím ty poslední informace, možná i trochu souhrnné z dnešního dne, jak se koaliční poslanci rozhodovali o tom, kterak se jim zvýší, nebo nezvýší platy?

Anna RACKOVÁ, redaktorka

Pěkný večer z Poslanecké sněmovny. Tak tady před malou chvílí dojednal poslanecký klub strany ČSSD. Ti jednali bezmála tři hodiny. Přes dveře bylo slyšet, že to místy byla i poměrně vzrušená diskuse. My můžeme říct, protože jsme mluvili s Romanem Sklenákem, předsedou poslaneckého klubu ČSSD a také s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, že ten výsledek je takový, že se domluvili na tom, že tenhle poslanecký klub podpoří ten původní vládní návrh, tedy že by platy pro příští rok od ledna rostly o 1 %. Bohuslav Sobotka to komentoval tak, že tedy tohle je ta dohoda, která přišla, ale v žádném případě není ideální, protože podle něj by mělo také dojít k tomu, že se najde systémové řešení, tedy aby se sněmovna alespoň v tomhle volebním období podle něj nemusela vracet ke stejné otázce za rok nebo za dva. Mělo by se tedy najít, tedy podle něj najít systémové řešení nejlépe na půdě koalice. Říkal, že by se o tom měli bavit ideálně ještě zítra, pokud to tedy stihnou, času už není mnoho, a podle něj by se platy měly nastavit podle násobku platu ve veřejném sektoru. Zítra tedy začne schůze Poslanecké sněmovny, která má právě platy ústavních činitelů na programu, bude se jimi zabývat, a předtím se ještě sejdou další poslanecké kluby. Mezi nimi budou i například lidovci. Jejich předseda Jiří Mihola se už v minulém týdnu vyjadřoval pro tento vládní návrh, tedy i lidovci se podle předpokladů přikloní k tomu, aby platy od příštího roku rostly o 1 %. Takže uvidíme ještě podle těch zítřejších schůzek, jak se to bude dál vyvíjet.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Budeme to sledovat samozřejmě. Anně Rackové teď děkuju, na shledanou. Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09, poslankyně, dobrý večer, paní Langšádlová.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A po telefonu zdravím předsedu poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Dobrý večer, pane Faltýnku.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/

Hezký večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Faltýnku, začnu u vás, 1 % navýšení platů, to je návrh i hnutí ANO nebo výsledek dnešního jednání poslaneckého klubu, pokud se nemýlím, proč 1 % po té sadě čísel, kterou jsme v uplynulých dnech sledovali?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/

Tak je to výsledek jednání našeho klubu. My jsme dneska přišli s tímto návrhem, protože se nepodařilo v průběhu té debaty vlastně půlroční, protože je potřeba si říct, že ten návrh zákona leží ve sněmovně od pololetí letošního roku, a nepodařilo se najít nějaký kompromis. Ten kompromis, který byl dosažen u všech politických klubů ve sněmovně, potom nenašel podporu u sociální demokracie a tím se to vrátilo celé na začátek a ve sněmovně dneska leží dva návrhy. Jeden návrh na 14 %, který vzešel z rozpočtového výboru, to byl ten návrh domluvený vlastně se všemi stranami ve sněmovně, a potom vládní návrh, který hovořil o tom  1 %. A my jsme dneska na klubu o tom dlouze diskutovali a došli jsme k závěru, že když není možnost nějaké dohody, tak se vraťme zpátky k tomu návrhu na 1 %, jak navrhovala vláda na začátku, a hledejme potom nějaký mechanismus, který by upravil platy poslanců a ústavních činitelů tak, abychom se k tomu nemuseli vracet každý rok a každý rok podstupovat tady tuto anabázi a tuto velkou diskusi kolem poslaneckých platů.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A ona jiná dohoda není možná, když už jedna dohoda ve sněmovně uzavřená byla a teď se přicházelo s různými návrhy, proč není možná jiná dohoda?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/

Já předpokládám, že je možná jiná dohoda, ale my jsme tu původní dohodu nezbourali, a proto jsme dneska řekli prostě, že už se nechceme dál dohadovat, vraťme se zpátky k tomu 1 %, které navrhla vláda, máme čas na nějakou diskusi v rámci průběhu roku a vymýšleme nějaký mechanismus, který by zajistil, aby platy ústavních činitelů byly vázány na průměrnou mzdu v České republice ve státní sféře a aby tady tyto nedůstojné dohadovačky, které se opakují vždy tímto časem, tak aby skončily a bylo to jasně nastaveno, jak je to v jiných státech. Koneckonců i v Evropském parlamentu, dneska jsem měl možnost hovořit s našimi europoslanci, je to nastaveno na dlouhou dobu dopředu a tyto diskuse, plané diskuse tam neprobíhají a věnují se projednávání zákonů.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní Langšádlová, půjde 1% návrh nebo návrh na 1% zvýšení platů i s podporou TOP 09?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Tak v době, kdy my jsme byli u vlády, tak jsme zmrazili mzdy a zdanili náhrady a v tu dobu došlo ke snížení příjmů zákonodárců asi o 20 tisíc korun a vždycky je to odpovědnost té které vládní koalice. My se nebudeme pouštět do toho, abychom diskutovali s rozhádanou koalicí. Je to jejich odpovědnost a budeme akceptovat výsledek jejich rozhodnutí.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ale vždyť už jste se s nimi dohodli, tak proč se nebavit znovu a nedohodnout se znovu?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já si myslím, že v tuto chvíli je namístě, aby tu odpovědnost za to konečné znění přijala tato vládní koalice. Ostatně ona už od jara věděla, že to má vyřešit, sněmovna zasedala de facto non-stop, kromě 14 dnů v létě jsme zasedali každý týden. Tady ta vládní koalice si prosazovala jednotlivé body, tak já má většinu ve sněmovně, na jednání Poslanecké sněmovny. Nemuselo to být takto na poslední chvíli, tato otázka mohla být již dávno vyřešena.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dobře, to nemuselo. Teď jsem se ale ptal, no dobrá, politici vždycky říkají, hlavně musíme komunikovat, musíme se bavit, tak proč se s nimi nebudete bavit, když už jednou jste se s nimi bavili? Ten argument, že ať si to rozhodnou sami, už jste jednou porušili.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Tady jsou, tady jsou spory uprostřed vládní koalice. My určitě nebudeme pokračovat v jednáních, bude to rozhodnutí, které přijme tato vláda, my to budeme akceptovat, ale co je tedy důležité, a to zaznívá napříč všemi politickými stranami, hledejme takové řešení, aby ...

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ten mechanismus.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Ten mechanismus.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Dostanu se k němu, dostanu se k němu. Zastavme se ještě u sociální demokracie na chvíli. Slyšeli jsme od Anny Rackové, že i sociální demokracie by měla podporovat na jednání Poslanecké sněmovny 1% navýšení. Tady je předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/

A rádi bychom to vyřešili systémově, tak jak jsou vyřešeny platy soudců, ústavních soudců, státních zástupců, to znamená byl by stanoven pevný koeficient ve smyslu násobku průměrného platu ve veřejném sektoru a ten koeficient by byl nastaven pro příští rok tak, aby rozpočtově odpovídal v intencích toho vládního návrh, kde se počítalo se zvýšením o 1 %.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Tak to je rozhodnutí sociální demokracie nebo doporučení sociální demokracie. Pane Faltýnku, pojďme k tomu systému. Jak systémově poslanecké platy nastavit podle představ ANO?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/

Tak ty diskuse, které byly vedeny jak v rámci koalice, tak i s ostatními partnery ve sněmovně, byly o tom, že je tady nějaká průměrná mzda, která závisí na vývoji naší ekonomiky. Ta mzda může růst, může klesat a na to by měly být navázány i platy ústavních činitelů. Já teďka nechci spekulovat o konkrétním násobku, ale víme, že soudci si vysoudili trojnásobek průměrné mzdy ve státním sektoru. A ta debata v průběhu toho posledního měsíce oscilovala kolem koeficientu 0,8, 0,9 z platu soudců. To znamená, že když by průměrná mzda v České republice byla třeba 25 tisíc korun, soudci mají trojnásobek, čili 75 a poslanci, tak ten návrh ležel na stole, bohužel jsme se nedohodli zatím na tom systémovém řešení, tak by se násobil koeficientem 0,8. Ale já jenom ještě s dovolením jednu malou poznámku k tomu, co říkala kolegyně Langšádlová. Ta informace nebyla úplně objektivní, protože já sám jsem třeba zařazoval na pevný pořad schůze bod zákonu o platech ústavních činitelů a bohužel díky obstrukcím opozice se ten bod nepodařilo projednat, takže ne že by to byla vyloženě zodpovědnost vládní koalice, ale bohužel určité obstrukce ze strany opozice tady byly u tohoto zákona, a v tomto jsme se posunuli ...

Daniel TAKÁČ, moderátor

Které konkrétní obstrukce máte na mysli? Ať paní Langšádlová může konkrétně odpovědět.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/

Mám na mysli, budu, budu konkrétní. Mám na mysli přestávky, kdy se posouval v programu tento bod neustále dozadu a potom si opoziční kluby vzaly čtyřikrát dvě hodiny přestávky a tím pádem vlastně to jednání skončilo, bod propadl v programu, další den se pokračovalo jinými body, a takto se to stalo asi dvakrát nebo třikrát. Ale tak to je praxe běžná ve sněmovně, kdy opozice se snaží některým zákonům zabránit, takže abychom si nalili čistého vína, já se nezříkám zodpovědnosti vládní koalice ...

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ano, dobrá, paní Langšádlová vám na to, na to odpoví.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/

A dneska je to opravdu, v tom má paní kolegyně Langšádlová pravdu, dneska je to na nás a dneska my musíme silou hlasu koalice prohlasovat definitivní řešení tak, aby nedošlo k rozmnožení platů ke konci roku na těch, o těch 26 %. To si myslím, že by byla chyba.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Proč jste, paní Langšádlová, zdržovali projednání tohoto zákona?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Prosím pěkně, od jara byl, bylo mnoho schůzí, bylo mnoho mimořádných schůzí, na kterých právě vláda, převážně vláda navrhovala, navrhovala své body. Máme tady většinovou vládu, nikoliv menšinovou vládu, ta vláda má výraznou většinu v Poslanecké sněmovně. Jednotlivé body, které chce projednat, chtěla zařadit, tak měla těch příležitostí desítky, takže ...

Daniel TAKÁČ, moderátor

No tak teď jste slyšela od pana Faltýnka, že navrhovali a vy jste si brali pauzy, takže bod propadl. Kdy už není úplně jednoduché ho tam vrátit zpátky zase, i když to jde samozřejmě.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To samozřejmě není zase tak komplikované. Pokud, pokud opravdu tato vláda chtěla tento bod projednat, těch příležitostí měla desítky. Myslím si ...

Daniel TAKÁČ, moderátor

A jak to má dělat, když si berete ty pauzy několikahodinové, jak jsme slyšeli pana Faltýnka?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Ale to že si, to že si například klub bere pauzy, tak to je také dáno tím, že se neustále mění program sněmovny, to je také dáno tím, že se neustále mění, mění pořady jednání výborů, to je také dáno tím, že je mimořádný počet výjimečných schůzí. Opravdu, opravdu ta práce ve sněmovně je v tomto volebním období poměrně komplikovaná, mnohdy se tam odehrávají nečekané, nečekané věci a opravdu v takových situacích si berou ...

Daniel TAKÁČ, moderátor

Si musíte vzít pauzu tedy, dobře.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Berou jednotlivé kluby pauzu.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Zpátky k tomu budoucímu stavu poslaneckých platů, abyste se k tomu už nikdy nemuseli vracet, jak všichni říkáte a zatím dohoda tedy nikde žádná, jak si TOP 09 představuje ten, to systémové řešení?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já si myslím, že to má být navázáno na průměrnou mzdu ve veřejné správě a podle toho, jak bude ta průměrná mzda růst nebo, nebo třeba i klesat, tak podle toho by měly být odvozeny i platy ústavních činitelů.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Čili ne na soudce, 80 % platů soudců.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já si myslím, že to má být ke koeficientu průměrné mzdy ve veřejné správě.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Tak ono je to totéž, když soudci mají nějaký násobek průměrné ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Ono je to tak, přesně tak, přesně tak.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No ne, abyste se potom zas nehádali ve sněmovně o to, že my chceme násobek průměrné plat..., průměrné mzdy a oni chtějí nějaký koeficient k soudcovským platům a zase se na ničem nedohodli. Je to totéž.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Ale v každém případě, abychom si rozuměli, v každém případě v tuto chvíli je to opravdu odpovědnost vládní koalice, která má přijít s návrhem a přijmout za to politické, politickou odpovědnost a my budeme /nesrozumitelné/.

Daniel TAKÁČ, moderátor

I v tom definitivním řešení, toho se taky nebudete účastnit.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já bych byla velice ráda, kdyby to definitivní řešení bylo navázáno na nějaký ekonomický ukazatel, to ano, ale nebudeme se zúčastňovat těch vnitřních sporů.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Faltýnku, kdy to bude? Kdy se tedy v koalici dohodnete, abyste našli ten, to systémové řešení, tak jak jste ho popisoval, nějakou návaznost ať už na soudcovské platy nebo na průměrnou veřejnou mzdu, ono to je totéž.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/

Tak buď ho budeme schopní najít ještě teďka v průběhu druhého čtení tohoto zákona a pokud se nám to nepodaří, tak na to máme příští rok.

Daniel TAKÁČ, moderátor

A to, že se toho opozice nechce účastnit, to komentujete jak?

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/

Já tomu do určité míry rozumím, protože poté, co z naší strany, tím myslím ze strany koalice byla ta dohoda, kterou jsme uzavřeli, v podstatě porušená, tak v tuto chvilku já jsem mluvil se všemi předsedy opozičních klubů a ti mně řekli prostě, že je to zodpovědnost vládní koalice a že se tohoto procesu dál účastnit nechtějí. Já tomu rozumím, my přijímáme tu zodpovědnost za to konečné řešení a v momentě, kdy ho budeme mít na stole, tak s tím samozřejmě seznámíme naše partnery ze sněmovny z ostatních politických stran a budeme s nimi o tom diskutovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní Langšádlová, budete nějak obstruovat při projednávání tohoto zákona i té budoucí systémové změny, kterou vládní koalice bude prosazovat?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nebudeme obstruovat. My chceme, aby se body řádně projednaly a určitě nebudeme obstruovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No tak třeba u služebního zákona jste přišli s takovým řešením, že  by se třeba nesložil.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Tam to byla opravdu ...

Daniel TAKÁČ, moderátor

Ptám se na, neschválil, ptám se na principiální přístup k tomuto projednávání.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Víte co, služební zákon byla úplně jiná situace. To byl v podstatě strategický zákon, který výrazně ovlivnil budoucí fungování veřejné správy a byl špatně připraven.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Čili to je jiný zákon, takže u tohoto zákona obstruovat nebudete.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nebudeme.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Paní Langšádlová, pane Faltýnku, děkuju za rozhovor, na shledanou.

Jaroslav FALTÝNEK, předseda poslaneckého klubu hnutí /ANO/

Také děkuji, na shledanou.

ČT 24, 1. 12. 2014, pořad: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme