Langšádlová: Diskuse o platech poslanců je nedůstojná

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

30. 11. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Dobrý den. Vítejte u dnešní Partie. O kolik se zvýší platy ústavních činitelů od Nového roku? Jak moc vážné problémy jsou uvnitř ČSSD? A budou o svátcích zavřené české obchody? Tak nejen o tom budou diskutovat naši dnešní hosté, kteří přijali pozvání do studia. Jsou jimi Milan Štěch, předseda Senátu za ČSSD. Dobrý den.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Dobrý den.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

A Helena Langšádlová za TOP 09, poslankyně a místopředsedkyně strany. I vám dobrý den.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Hezké dopoledne.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pojďme si to shrnout? Premiér navrhuje, aby poslancům zvýšil plat o 2000 korun. Poslanci by chtěli přidat o 8100. Pakliže se nedohodnou, tak skokově vzrostou základní platy poslanců o 15000. Zdá se vám to důstojné, takovéhle jakoby licitování o procenta?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Ne, nezdá se mi to důstojné. Já jsem zastával názor, aby to bylo buďto 1 procento nebo 3,5 procenta. A myslím si, že ještě důležitější je konečně už ty platy provázat na vývoj v národním hospodářství, zejména v té oblasti služeb, to znamená v rozpočtové příspěvkové sféře, udělat pevný mechanismus, a také by to nutilo politiky, poslance i senátory a další, aby se zajímali o to, jak se vyvíjí platy v národním hospodářství, protože ten vývoj za poslední léta je nepříznivý, dovolte mi říci zásadní údaje. My dosahujeme ekonomické výkonnosti měřeno HDP na občana zhruba ve výši 80 procent průměru Evropské unie. A přitom kupní síla, respektive měřeno na mzdy, dosahuje tedy asi 45 procent. To je vidět, že tady je velká disproporce a že bychom se měli zajímat v seriózní diskusi o to, co udělat, aby se posílila kupní síla obyvatel, protože právě v tom HDP jsme na 17. místě v rámci Evropské unie, ale co se týká vnitřní spotřeby, zejména občanů, tak jsme na místě 22. Takže tady jsou velký rezervy. A já věřím, že ta diskuse, když budou provázaný platy zákonodárců na platy ve veřejné sféře, to znamená, řadových občanů, takže ta diskuse povede k tomu, že se budeme také více zajímat o ty platy těch občanů, zaměstnanců a tak dále.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Jak vaše strana vnímá tohoto handrkování o tisíce, o procenta?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Tak především v době, kdy my jsme byli u vlády, tak Miroslav Kalousek zdanil náhrady a zmrazil platy i ústavních činitelů. Je to vždycky odpovědnost té které koalice. V tuto chvíli je odpovědnost právě stávající koalice sociální demokracie, ANO a lidovců, aby přijali nějaké řešení, které bude přiměřené situaci, my se toho zúčastňovat nebudeme. My jsme přesvědčeni, že nemůže dojít k nárůstu o 26 procent, a v čem se určitě shodnu s panem předsedou Senátu, je, že je nezbytné platy ústavních činitelů zafixovat k té průměrné mzdě v komerční sféře tak, abychom už nikdy této nedůstojné diskuse o vlastních platech se nemuseli zúčastnit, to je podle mě naprosto důležité, i z té, i z těch důvodů, které zde pan předseda Senátu zmínil, si myslím, že je to zásadní.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Vaši poslanci ale řekli, že nebudou jednat o jiné částce, než těch 14,4 procenta, což by vlastně činilo nějakých 12 až 18000 nárůst pro některé, některé poslance.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Víte, já jsem se žádných těchto diskusí nezúčastnila, v těch dvou, v těch dvou výborech nejsem. Já si myslím, že zásadní je, abychom to navázali na fixní částku, která je průměrnou mzdou v té veřejné sféře. A upřímně řečeno, v tuto chvíli je to opravdu odpovědnost vládní koalice, my jsme platy zmrazili, zdanili jsme náhrady, platy ústavních činitelů i poslanců šly asi o 20 tisíc dolů v době naší vlády, protože to bylo v rámci té celkové solidarity, i s tím, že jsme snížili valorizaci důchodů, s tím, že jsme zmrazili platy i ostatních zaměstnanců ve veřejné správě, dneska už se nám podařilo stabilizovat veřejné rozpočty, byť tato vláda se chystá zase chovat, i chovat jiným způsobem, ale my jsme tu zodpovědnost pojali tímto způsobem a dneska je odpovědností stávající vládní koalice, aby vyhodnotila situaci a prosadila nějaký svůj návrh.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Shodli jste se oba na tom, že by ty platy ústavních činitelů měly být vázány na vývoj ekonomiky a na průměrné mzdy. Ten rozpočtový výbor počítá s tím, že by ty platy měly být zhruba na 2,5 násobku zákonodárců, platy zákonodárců na 2,5 násobku průměrného platu. V následujících letech by to mělo stoupnout až na 2,75. Je to v pořádku, takováhle výše?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Já myslím, že to není v pořádku. Já jsem teďko slyšel konstrukci jinou, ale bude záležet, jak se to podaří dojednat v Poslanecké sněmovně, tak konstrukce by mohla vycházet z toho, že by ty platy byly ve výši 80 procent platů soudců, to při koeficientu 3 by znamenalo, že by to byl koeficient 2,4 a na tom to zafixovat, a samozřejmě potom by teda rozhodovalo, jak by se vyvíjely platy v národním hospodářství, v rozpočtové příspěvkové sféře od toho, aby se oddělily platy soudců a zpětně teda platy, platy zákonodárců. Já si myslím, že by to byl seriózní přístup a že by skutečně to, co považuji za rozhodující, to nutilo zákonodárce, aby se více zajímali, protože nás, kteří se o to zajímáme, kteří s těmi čísly argumentujeme, upozorňujeme na to, je velmi, velmi málo. A ještě jednu věc, měl by tam být předložen návrh, jak jsem byl vyrozuměn, že by také byla určitá, dovolím si říci sankce, není to přesný termín, za špatnou účast na hlasování v Poslanecké sněmovně, i tento návrh se ještě snad připravuje a věřím a vyzývám poslance, aby tuto věc také projednali a aby takovou, takové opatření přijali, samozřejmě bude se týkat všech, i Senátu, protože jsem přesvědčen, a já na celou dobu, co jsem v Senátu, tak jsem vždycky měl vysokou účast na hlasování a považoval jsem to, že to je, že to je zásadní věc, je to moje práce.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

K pracovní docházce, k pracovní docházce se ještě dostaneme, to je samozřejmě samostatným bodem to, co se dělo poslední, v posledních týdnech ve sněmovně. Navázání platů zákonodárců na průměrný plat v České republice, kolik by to mělo být, právě je uvažováno o těch 2,5 násobku.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já jsem vám říkala, jakým způsobem jsme k tomu přistoupili my, když jsme měli tu vládní zodpovědnost. V tuto chvíli ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Pojďme se bavit o současnosti, když ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Ne, v tuto chvíli je to odpovědnost stávající vládní koalice. My budeme akceptovat to, s jakým návrhem přijdou a co prosadí. Ještě bych chtěla zmínit, tady se v posledních týdnech hodně hovořilo o tom, že, že se možná nestihne ten návrh projednat, vládní koalice o tom, že je nezbytné tento návrh projednat, věděla od jarních měsíců tohoto roku a sněmovna zasedala během, kromě 14 dnů, v podstatě nonstop. Vládní koalice na těchto jednáních prosadila desítky zákonů, které chtěla projednat a které cítila jako urgentní. Mně přijde opravdu pokrytecké říkat, že opozice nějakým způsobem bránila nebo brání projednání tohoto zákona, koalice má většinu ve sněmovně, od jara věděla, že je tento zákon nutné vyřešit a přijmout a proto, proto opravdu to, že dneska jsme možná i v nějaké časové tísni, tak opravdu není naší odpovědností.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Proč vaši kolegové tedy nezdvihli tento zákon.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Já jsem to, já jsem to při posledních jednáních také vytknul i směrem k vládě a poslancům, ale musím říci, že jsem nakonec uznal, že měli pravdu. Oni, jak paní poslankyně správně řekla, zasedali prakticky pořád a byly tam do určité míry i obstrukce ze strany, ze strany opozice, zejména kolem služebního zákona. A myslím si, že sněmovně vyčítat, že se nevěnovala svojí práci, sněmovním tiskům, to by nebylo seriózní. Byla to prostě okolnost, že se, že se to dostalo až na tuto dobu, je to chyba. A ještě jednu připomínku mám. Přece jenom si myslím, že se opozice nemůže zbavit tý zodpovědnosti, vy jste tady řekla, že za bývalého ministra financí se to propadlo, ono se propadlo všechno, ale teďko se to musí napravovat. A víte, že i ve vašich řadách, to znamená, opozičních politiků, je ten tlak na to, aby ty platy se řešily, a velmi výrazný, velmi výrazný. Takže já si myslím, že říkat, že se toho nebudete účastnit, je to velmi snadné, doufám, že to vládní koalice, poslanci, poslanci zvládnou, samozřejmě my v Senátu budeme to mít o to horší, že na to budeme mít velmi málo času, ale myslím si, že to je zodpovědnost nás všech, ale že bychom se aspoň měli shodnout, na co jsme se shodli tady, že to provážeme ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To určitě.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

... na ty platy a to číslo, ten koeficient bychom si taky mohli říct, abychom prostě s tím nehráli politické hry a aby to bylo ekonomicky podložený a pojďme se hlavně bavit o tom, co udělat s tím, aby ta naše ekonomická výkonnost, která se začíná zase zvyšovat, se promítla do příjmu občanů, posílila se kupní síla a byli jsme konkurenceschopní. Já vám řeknu jeden příklad. Já, když jsem byl ještě na sjezdu rakouských odborů, bylo to začátkem krize, roku 2008, jeden jako druhý, začínaje prezidentem, předsedou vlády, ministrem financí, byli z celého politického spektra, všichni apelovali na to, že se musí udržet kupní síla obyvatel, aby ta krize, která samozřejmě nejvíc postihne průmysl, se nepřenesla do celé, do celé ekonomiky. U nás se udělal úplný opačný trend, že se naopak ty, ta domácí spotřeba, poptávka propadla díky tomu, že se, že se škrtalo.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já jsem přesvědčena, že máme hledat cesty, jak celkově zvyšovat konkurenceschopnost naší země a zvyšovat životní úroveň, ale určitě to není z dlouhodobého hlediska ta cesta, kterou volí stávající vláda, protože, když se podíváme na celkové investice, tak v podstatě tady jednoznačně vidíte, jak klesají, tady to je návrh na příští rok, tohle to jsou částky, které byly v době té krize, to znamená, že vidíte jednoznačně, že tato vláda snižuje, snižuje podíl na investice a to z dlouhodobého hlediska je mimořádně, mimořádně nezodpovědné, protože to v podstatě je ta investice do budoucnosti a do budoucí prosperity, to samé, to samé ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

To jsou údaje, výdaje ze státního rozpočtu nebo absolutní čísla?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To jsou, to jsou výdaje, celkové investice ze státního rozpočtu, včetně evropských peněz, a to samé čísla na podporu vědy a výzkumu, protože já jsem přesvědčena, že to jsou právě ty investice, které máme navýšit tak, abychom byli do budoucna, do budoucna ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Já se omlouvám, utíkáme trošičku, trošičku od tématu těch zákonodárců a jejich platů, do oblasti rozpočtu, k tomu se také ještě, doufám, že dostaneme. Co se těch platů zákonodárců týče, tak s kým se bavím, tak i komentátoři se na tom shodují, že lidem leží v žaludku nejen plat, který by měl třeba i skokově vzrůst, ale i třeba ty náhrady, které mají poslanci, strava a reprezentace 8500, odborná práce, administrativa 13000, příspěvek na bydlení 26000, na kancelář, na ubytování pro mimopražské, celkem jsem to spočítal v průměru měsíčně k platu poslance 131000. Nebylo by dobré třeba škrtnout některé, některé tyhle ty náhrady, které vlastně si musí normální zaměstnanec platit sám ze svého, ze svého vlastně ani třeba ne průměrného platu.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Některé ty náhrady jsou specifické a jsou všude ve světě, u parlamentu brány jako náhrady, některé ty náhrady by možná šly dát do toho příjmu, protože de facto je nemusí poslanec ani senátor ani zúčtovávat. A pak by teda ten plat byl vyšší. A já jsem slyšel, se mi zdá, minulý týden, některá média hrály, že ty platy ústavních činitelů v okolních zemích jsou většinou tak kolem čtyřnásobku průměrného výdělku, to jsou většinou ty země ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

/Souzvuk hlasů/ Estonsko ...

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Německo, Německo tam bylo jmenovaný ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Německo má 2,25.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Pozor, ale ono to, já jsem teda slyšel v České televizi, jestli to bylo pondělí, číslo 4 procent, ale to je ..., čtyřnásobek, čtyřnásobek, ale myslím si, že je velký rozdíl v tom, kde se ty náhrady započítávají, kde ne, takže já bych zhruba ty náhrady, který se týkají jak těch ... na reprezentaci a to, to bych dal do platu, to, co se týká dopravy, kanceláří, tak to v každým případě si myslím, že má zůstat, že má zůstat mimo, protože jiná je cena kanceláře v Praze, jiná je někde támhle na Vysočině, na druhou stranu doprava ze severní Moravy je určitě nákladnější, než doprava z Prahy 3.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Spoustu zaměstnanců ale jezdí třeba do Prahy z Ostravy a nikdo jim cesty neproplácí?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Samozřejmě, ale to je také věcí, zase jsou firmy, kterým proplácí, mají, mají to, to je různej, různej způsob a pochopitelně, že by to šlo dát, že by to šlo dát do toho, do toho platu, to jsem také řekl, to je otázka, otázka dohody. Takže tady spíš jde o to, nastavit takové podmínky, aby nemuseli v budoucnu poslanci, zákonodárci rozhodovat o svých platech, aby to by bylo provázaný. A já znova říkám, budou-li platy růst v drtivé, v drtivé většině občanů, myslím si, že potom bude snazší, aby zákonodárci třeba měli srovnatelné platy, co se týká poměru, poměru, neříkám nominální hodnoty, k ostatním občanům, jako je tomu v zahraničí.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Co náhrady?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já jenom, jestli mohu. Ta práce poslance není jenom o tom hlasování ve sněmovně, patří k tomu například i pořádání různých seminářů, diskuse s odbornou veřejností, ale i setkávání s občany. Já jsem středočeský poslanec, mám za sebou opravdu stovky setkání se studenty, podnikateli, s lidmi z nezisku. A když po tom kraji jezdím tak věřte mi, že mnohdy projedu víc než, než jsou mé náhrady, ale to samé, když máte na expertné 13 tisíc a když vám opravdu jako poslanec předkládáte návrhy, zejména jako opoziční poslanec, který nemá zázemí, třeba na ministerstvu, v té konzultaci, tak věřte mi, že 13 tisíc, když necháte zpracovat několik právních posudků nebo novelu zákonů pozměňujících návrhů, tak to stejně musíte pak hradit z toho, z té, z toho svého příjmu.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Ale sama určitě víte, že někteří poslanci díky náhradám ušetřili poměrně dost významné ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Vím, že pouze historicky to tak bylo, že tací byli a dokonce tím argumentovali. Já určitě jsem na žádný byt z toho neušetřila, naopak, naopak ještě si kolikrát platím expertné normálně ze svého příjmu, protože, protože je toho poměrně hodně a nejsou to úplně levné, levné záležitosti.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Hovoří se o tom, že zákonodárci by měli dostat přidáno i z toho důvodu, aby byli neúplatní. Souhlasíte s tímto argumentem?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Tak samozřejmě, že to nějaký vliv má, ale já si myslím, že je to daný povahovýma rysma, je to daný, v jakém prostředí člověk vyrůstal. A já tvrdím, když se malé dítě naučí v mládí krást, tak krade celý život. A já si myslím, kdo byl slušný, tak slušný jako poslanec, možná, že ne všichni jaksi vydrží, ale jsem přesvědčenej, že velká část, opravdu velká část, bez rozdílu zleva nebo zprava, jsou slušní lidi, kazí to někteří jednotlivci a pak se nemůžeme divit, že kazí celkový obraz. Já vždycky říkám i mým voličům v mém obvodě, když tyhle ty otázky vznáší, říkám, vy žijete třeba v ulici, kde jeden občan provedl nějaký trestný čin, byl za to odsouzen, a není možný pohlížet na vás na všechny v té ulici, že jste třeba porušovatelé zákona, že jste prostě lidé, kteří, který se chovají špatně, takže u těch zákonodárců je to stejně, ale vím, že ten obraz zákonodárců a vůbec politiků není dobrý, ale na druhou stranu ta situace není tak možná kritická, jak se někdy vidí v těch sdělovacích prostředcích.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Víte, já sama vím, že tom předchozím klubu, i v tomto u nás byla spousta vysokoškolských profesorů, lidí, kteří jsme měli zkušenost z podnikání, z radnic, lékařů a mnozí, možná i většina si vydělala v historii víc než má dneska v Poslanecké sněmovně, ono to není tak, že, že se to úplně dá dělat, dá dělat pro peníze.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Andrej Babiš, ministr financí prohlásil, že kdyby bylo na něm, tak by se platy politiků nemusely zvedat vůbec. Proč myslíte, že, že Andrej Babiš dal takovýto návrh, je to tím, že třeba ten svůj plat posílá, posílá na charitu?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já si myslím, že zase nemůžeme koukat jenom na to, kam pan Babiš posílá své platy, on si ty miliardy dostane ze státního rozpočtu do svých firem naprosto standardní cestou.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Co vy říkáte návrhu, aby se třeba vůbec nezvedaly platy v současné době?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Tak já osobně bych s tím neměl vůbec žádný problém a mohou to určitě mí kolegové jak v politice, to znamená, v sociální demokracii, tak v senátorským klubu potvrdit, ale já si uvědomuju, že můj plat je větší než je těch dalších poslanců a senátorů, takže v tom jsem zdrženlivý, abych nebyl pokrytec, ale to, co říká pan Babiš, to není úplně seriózní. Za prvé, on sám ví, že i v tom jeho hnutí je přibližně stejný přístup jako v jiných politických stranách, že tam ta snaha zvýšit ty platy, platy je, on celkem při těch jednání, kde jsem já byl, mlčel, ty ostatní drželi spíš ty věci, které byly, byly dojednány a pak na televizní obrazovku říci, že má zásadní postoj, nepovažuji úplně za seriózní. A další věc je, nerad bych se dočkal toho, že bude někdo platy poslancům dorovnávat, jako to jeden čas bylo podezření u pana Bárty, to by bylo naprosto, naprosto špatný. Já si myslím, že poslanec, zákonodárce má být, senátor, placen pouze z veřejných zdrojů a také si toho má být vědom a podle toho také má svoji práci dělat.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

A neměli by do politiky chodit lidé, kteří už mají třeba v tomto směru, myslím jako v ekonomickém směru, něco za sebou, sedí na nějakém finančním polštáři, aby nechodili do politiky s touhou si vydělat?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Tak do politiky by měli jít lidé, kteří dokáží jasně vyjádřit své postoje a také to svojí životní prací potvrdí. To znamená lidi, kteří už nějakým způsobem jasně se vyprofilovali. Na druhou stranu by byla chyba, zejména v Poslanecké sněmovně, aby tam nebyli mladší lidé, protože mají taky svůj názor a mohou být přínosnější, než třeba některý člověk, který má velkou životní zkušenost, ale neumí z ní, neumí z ní pracovat, takže tady to není možný dělit. A jako takovéto rčení nebo tvrzení, že do politiky mají jít lidé, kteří už mají peníze, tak víte, zase platí to samé, kdo má tak rád peníze, že bez nich nemůže být, tak je otázka, jestli nebude příliš jaksi využívat to prostředí, v kterém je, aby se zase k těm penězům dalším dostal, o tom to není, je to o tom, jaký základ má z rodiny ten člověk, v jakém prostředí se pohyboval a jak se choval. Není to 100 procent, může to být potom v té politice i jinak, ale mně zatím se potvrdilo, že vesměs ten člověk pokračuje v tom, jak se choval, když byl v normálním civilním zaměstnání.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Už to tady bylo zmíněno, že nedávno jsme ve sněmovně viděli úkaz, kdy byla prakticky prázdná, neusnášeníschopná, proto byla schůze přerušena, jindy zase opozice musela pomoc koalici s přijetím, s přehlasováním prezidentského veta. Není to takový jakoby výsměch voličům, daňovým poplatníkům, že je Poslanecká sněmovna prázdná, ale přitom poslancům měsíčně ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

... přijde částka blížící se k 200 tisícům?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Určitě, určitě bychom tam měli být na hlasování. Na druhou stranu já jsem navštívila některé parlamenty, jak v Evropě. A mě samotnou překvapilo, že tam vlastně v době projednávání těch jednotlivých bodů není nikdo, protože víte, vy vlastně můžete sledovat to projednávání, celou tu diskusi, i v kanceláři nebo tam vlastně úplně všude slyšíte tu diskusi. A já si myslím, že ve chvíli, kdy člověk se setkává se svými voliči, pracuje, pracuje na různých podkladech, materiálech, tak to je to důležité. A samozřejmě na hlasování bychom tam být měli, ale jenom samotný pohled do sněmovny, že tam v tu chvíli třeba je méně lidí ...

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Ta sněmovna ukončila jednání, protože ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

To je samozřejmě, to je samozřejmě chyba, to je samozřejmě chyba. Na druhou stranu opravdu dneska už těch forem komunikace s voliči je, je celá řada. Takový to, jak známe sněmovnu ještě z 19. století, kdy vlastně právě to místo bylo to jediné, kde vlastně se mohla vést ta diskuse, to už dneska i díky médiím je trošičku jinak. A taky musím přiznat, že mě samotnou překvapilo, jak v některých parlamentech vlastně už ti poslanci, kromě hlasování, téměř, téměř nesedí.

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor

Měly by začít platit ta pravidla, která navrhuje premiér, pokutovat poslance, kteří se nezúčastní jednání?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Určitě, já jsem o tom přesvědčen. Ale dávám zapravdu paní poslankyni, že není možný striktně trvat, že tam pořád má ten /nesrozumitelné/, protože by nestačil připravit ty podklady, jak jsme tady hovořili ze začátku, třeba sněmovna zasedala koncem roku, nebo respektive od pololetí, velmi, velmi často a kde se máte připravit, tady máte normy, na který se musíte připravit, zákony, návrhy, které jsou rozhodující, /nesrozumitelné/ zpravodaj nebo je to téma, které je vám blízké, jste jaksi v tom klubu považován za odborníka na tu záležitost, a to není možný stáhnout jenom z internetu, to musíte ty některé věci si ověřit, ne všechno pochopíte napoprvé, a ta práce, když jí dělá zákonodárce, poctivě, tak to není práce na žádných 10 hodin denně, ale to je prostě velmi, velmi náročný, záleží, jak kdo, a nechci teďko tady říkat nějaké procento, kdo to dělá skutečně na 100 procent nebo se snaží a kdo ne, ale na druhou stranu ta účast i v Senátu někdy bývá, bývá špatná. A je potřeba, aby si to zákonodárci zorganizovali, když tu práci přijali, tak to musí mít jako hlavní povolání a všechno ostatní tomu musí podřídit. Já, když jsem pracoval v odborech, tak jsem prostě se domluvil s kolegy, že museli, nebo že mi pomohli, že jsem zastupoval do určité míry odbory a měl jsem účast enormně vysokou, vždycky přes 90 procent. A také jednu poznámku, myslím si, že s těmi platy to je také, si myslím, morální, když člověk má nějaké jiné povolání, tak má jasně dát najevo, kam ty peníze dává a mělo by si prakticky nechávat jenom ten jeden, jeden plat, tak se musí rozhodnout, buď chci podnikat, anebo chci dělat zákonodárce, ale ten souběh platů při jednom fondu pracovní životní doby prostě je, je neseriózní a v tomto ti voliči by se o to měli zajímat a podle toho se rozhodovat nakonec ty volby jsou vysvědčením pro ty zákonodárce, někdy se stává, že jsou lidé, kteří ve sněmovně, v Senátu opravdu pracují na plný, na plnou, na plnou páru nebo mají velkej výkon, jsou dobrý, v tom regionu se tomu tak nevěnují a ztratí třeba ten mandát. Těch je mi skutečně líto, ale musí to umět také samozřejmě rozložit. Z tohoto pohledu si myslím, že by voliči se měli o to, o to zajímat, dneska se na internetu najdou výsledky hlasování, množství hlasování, účast na hlasování, stále více lidí, věřím, že se přes ten internet bude, bude ověřovat, jak ten jeho, jak ten jeho zástupce, ten jeho poslanec, ten jeho senátor, se k těm věcem staví.

Prima, 30. 10. 2014, oořad: Partie

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme