Langšádlová: Nemravnost nebo trestní čin? To jsou dvě roviny

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

18. 6. 2013

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka

A hostem pořadu Stalo se dnes je v tuto chvíli místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, přeji vám hezký dobrý večer.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Dobrý večer.

Helena ŠULCOVÁ

Paní místopředsedkyně, pokud opravdu dorazí do sněmovny žádost  vydání Petra Nečase, jak se k ní postavíte? Už to teď víte?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já musím říci, že v tuto chvíli jsou to opravdu spekulace, zatím žádná žádost do poslanecké sněmovny nedorazila, a proto prosím v tuto chvíli opravdu, já se k těmto spekulacím nebudu vyjadřovat.

Helena ŠULCOVÁ

Ale nicméně, vy máte samozřejmě informace, které se objevují, dokonce je už jakýsi seznam toho, co právě policie by mu mohla klást za vinu, takže máte nějakou představu o tom, jak vy osobně, neptám se teď na názor celé strany, ale samozřejmě předpokládám, že vy čtete noviny, zajímáte se o ty zprávy a máte teď už nějaký názor sama za sebe, jestli byste zvedla ruku pro /nesrozumitelné/.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Samozřejmě, já se chci seznámit s tím v případě, že by takový to návrh, tak se budu chtít seznámit s tím obsahem. Pokud by tím obsahem bylo opravdu pouze to, že vlastně těm pánům, kteří odcházeli ze sněmovny, byly nabídnuty posty ve státních firmách, tak to můžeme považovat za nemravné. Ale i podle konzultací s kolegy, kteří jsou právníky, tak to nepovažuji za trestný čin, to jsou dvě roviny věci.

Helena ŠULCOVÁ

To znamená, že v takovém případě byste hlasovala proti jeho vydání, jestli tomu správně rozumím?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já opravdu se chci seznámit, za prvé zatím nic nepřišlo, opravdu jsou to zatím pouze spekulace, které my známe z médií a za druhé neznám obsah případného návrhu.

Helena ŠULCOVÁ

Teď probíhají jednání o tom, kdo by měl být premiérem po Petru Nečasovi. Vy jste se jako TOP 09 úplně moc netvářili na to, že by se na premiéra navrhl Martin Kuba. Řekněte, vy sama za sebe, koho byste si přála?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si myslím, že to není tak o persónách v tuto chvíli, abychom hovořili o jednotlivých jménech, očekáváme od ODS návrh osobnosti, která bude mít důvěru, která bude schopná tu vládu řídit a o těch návrzích se chceme bavit poté, co nám to koaliční partneři předloží.

Helena ŠULCOVÁ

A takovou osobou by mohl být podle vás i Martin Kuba?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já opravdu se nemohu vyjádřit v tuto chvíli k osobám, protože nám zatím žádný návrh nebyl předložen.

Helena ŠULCOVÁ

Vedení opoziční ČSSD by mělo s vámi jednat zítra o řešení po demisi vlády, chce vás přesvědčit o předčasných volbách. Za jakých okolností jste ochotni připustit předčasné volby, paní místopředsedkyně?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si myslím, že my jsme to řekli jasně, pokud nebude v nejbližších dnech dohoda na kandidátovi na premiéra, pokud nezíská vláda důvěru v Poslanecké sněmovně, tak rozhodně předčasné volby jsou správným řešením.

Helena ŠULCOVÁ

To znamená, že ale zítra podle vás nic takového, žádné takové rozhodnutí po té schůzce se sociálními demokraty neočekáváte?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Zítra po jednání se sociální demokracií neočekávám podobné závěry, protože v tuto chvíli ještě nebyla navržena osobnostem premiéra a ani nebylo hlasování o důvěře vládě.

Helena ŠULCOVÁ

Říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, která byla hostem Stalo se dnes. Díky za to, hezký večer, na shledanou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Hezký večer. Na shledanou.

Český rozhlas Radiožurnál, 18. 6. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme