Langšádlová: Mimopražští poslanci se ve sněmovně neztratí

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

8. 12. 2013

Strana, jejíž jste členkou, TOP 09, měla v říjnových volbách dobré výsledky v Praze, Středočeském kraji - kde jste byla v čele kandidátky - a ve velkých městech. Na venkově byly její výsledky slabší. Není to trochu v rozporu s oficiálním názvem TOP 09 a Starostové? 

Máte pravdu s těmi velkými městy, ale jak postupně dobudováváme svou strukturu a získáváme nové komunální politiky, tak získáváme podporu i v menších městech a já věřím, že se to projeví i ve volebních výsledcích. 

Myslíte, že v tom budou hrát roli i komunální volby v příštím roce? 

Určitě, my se na ně pečlivě připravujeme. Chtěli bychom například ve Středních Čechách postavit kandidátky ve všech městech a obcích nad dva tisíce obyvatel a věřím, že tam ta naše pozice bude výhodnější. 

Poslanců z okolí Prahy je v okresech Praha-západ a Praha-východ sedm. Jsou v parlamentu dobře vidět? 

Domnívám se, že kvalita práce parlamentu není v tom, kdo je z kterého regionu, ale v tom, jak kdo pracuje, jak se aktivně projevuje. Hrají svou roli také jejich zkušenosti pracovní i politické, a v tom mimopražští kolegové nijak nezaostávají. 

Lidé si často myslí, že konkrétní poslanec či senátor může nějak ovlivnit dění přímo v jejich obci. Skutečnost je poněkud jiná, ale přesto: Myslíte si, že byste mohla něco konkrétního učinit pro ten svůj region, tedy pro Střední Čechy? 

Mně se už v minulém volebním období podařilo prosadit konkrétní věci. Byl to například zákon o loteriích, kde šlo o to, aby o loterijních zařízeních rozhodovaly samotné obce. Další věcí, jež se povedla a týká se samozřejmě i středočeských obcí, byla novela zákona o rozpočtovém určení daní, kdy se navýšily příjmy všech obcí, v rámci Středočeského kraje asi o dvě miliardy korun. 

Čili v tomto směru byste chtěla i pokračovat? 

Určitě, ale to jsou otázky, které se netýkají jen jednoho regionu. Nyní jsem například podepsala zákon týkající se registru smluv, který připravil kolega Jan Farský, a další návrhy zákonů, například o Nejvyšším kontrolním úřadu - tedy zákony, jež souvisejí s iniciativou Rekonstrukce státu. V minulém období jsem se také zabývala transformací péče o ohrožené děti, jejímž cílem je větší podpora pěstounské péče, aby více dětí mohlo vyrůstat v rodinném prostředí a ne v ústavní výchově. A v této činnosti bych chtěla pokračovat. 

Často se říká, že poslanci by měli využívat své kanceláře v domovských regionech, když už se za ně platí vysoké nájmy. Kde budete mít tu svou? 

Budu ji mít opět na Kladně. Ale Středočeský kraj je mimořádně rozlehlý a já nemůžu chtít od lidí z Čáslavi nebo z Příbramska, aby za mnou jezdili na Kladno. Jsem zvyklá skoro každý volný den jezdit po Středočeském kraji. Dávám přednost tomu, abych se s lidmi scházela v místech jejich bydliště, loni jsem měla asi 300 takových schůzek. Ale na Kladno občas jezdím a jednou za týden je tam má asistentka, po domluvě kdykoli. 

Takže se rozhodně nedá říci, že byste ztratila kontakt s komunální politikou, když jste letos v dubnu složila funkci krajské zastupitelky? 

To určitě ne. Já se kromě běžných občanů stýkám i s komunálními politiky, se studenty, s podnikateli a často jsem i v kontaktu se zástupci neziskového sektoru, například s poskytovateli sociálních služeb. 

Letos je po volbách ve sněmovně spousta nováčků, včetně zástupců dvou nových stran, respektive hnutí. Jakou jim prorokujete budoucnost? 

Jsem přesvědčená, že politické strany mají být založeny na nějakých ideových základech. My jsme strana konzervativní, založená na hodnotovém desateru a z toho vyplývá naše politika, která je dlouhodobá a nepopulistická. Musím říci, že z chování stran, které nejsou hodnotově vyprofilovány či nemají jasný program, mám obavy. 

Při volbě čtvrtého místopředsedy sněmovny neuspěl za vaši stranu ani Miroslav Kalousek, ani Petr Gazdík. Chtěla byste případně v dalších kole kandidovat sama? 

Ne, v žádném případě. I ve třetí volbě bude kandidovat Petr Gazdík, nebudeme měnit své kandidáty. Považuji za nekorektní jednání, když vítězné strany deklarovaly potřebu poměrného zastoupení u funkcí ve sněmovně a v některých případech to pak dodržely a v jiných ne. 

Na co se vaše strana - tentokrát v roli opozice - ve sněmovně soustředí? 

Budeme určitě hlídat tu novou koalici a budeme říkat, co má být podle našeho názoru řešeno jinak. Máme zástupce ve všech výborech, ale zvlášť budeme sledovat rozpočtovou politiku, aby se rychle nerozkutálely peníze, které jsme velmi pracně a za cenu velkých politických obětí drželi v nějakém rozumném objemu - myslím tím veřejné rozpočty. Budeme samozřejmě sledovat sociální politiku, ale i evropské záležitosti, protože my jsme strana proevropská. 

Lidé mimo velká města přece jen nežijí politikou jako například Pražané. Dá se jejich zájem o politiku podle vás nějak podnítit nebo posílit? 

Politika se týká úplně každého z nás. Zachování parlamentní demokracie, která je obrovskou hodnotou, je citlivou otázkou pro každého z nás. Věřím, že postupně se nám podaří přesvědčovat stále více voličů, že za tyto hodnoty je potřeba bojovat.

Jan Horák

5plus2, 8. 12. 2013, rubrika: Stalo se

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme