Langšádlová: Budeme důslednou, ale konstruktivní opozicí

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

9. 12. 2013

A teď již domů, kde je také rušno. I když naštěstí ne do té míry jako kupříkladu v ukrajinském Kyjevě. Důslednou, ale konstruktivní opozicí chce být v dalších měsících TOP 09. Zaznělo to na jejím víkendovém celostátním sněmu z úst osoby nejpovolanější, předsedy strany Karla Schwarzenberga. Zdůraznil, že předností TOPky je, že je ucelenou stranou stojící na pevných zásadách. Opravdových změn je podle něj možné dosáhnout jen konstruktivní opozicí, která má výsledky. A na to se právě teď zeptám místopředsedkyně strany TOP 09 Heleny Langšádlové. Dobrý den, paní Langšádlová.

Dobrý den.

Vy máte společně s další tradiční pravicovou stranou v opozici, tedy s ODS, jen 42 procent hlasů. To není moc na to, abyste dokázali něco významného prosadit. Jak si v této situaci budete v nové sněmovně počínat?

Tak, za prvé budeme podávat návrhy zákonů, které máme v programu. A já věřím, že o části z nich se nám bude, se nám podaří přesvědčit i stávající koalici. Je to tak, že já i v minulém volebním období například jsem podávala některé návrhy zákonů společně se sociálními demokraty. Byly to například návrhy, které měly snížit náklady související k vymáhání dluhů, nebo již podávám návrh zákona trestného činu lichvy právnických osob. A to je mnoho věcí, které, které, pro které věřím, že se najde shoda. No, a potom je samozřejmě otázka pozice budoucí vládní koalice, která se zdá být poměrně nesourodá. A samozřejmě, že oni si mnohé ošetří v koaliční smlouvě, nicméně, nicméně všichni víme, že to je jenom zlomek toho, co se pak ve sněmovně projednává. A věřím, že i tam potom bude prostor pro naše návrhy.

Já naváži na tu koaliční smlouvu, kterou jste právě zmínila. Jak ve vaší situaci hledat podporu, když péčí KDU-ČSL se stane, že ty pojistky koaliční smlouvy, které lidovci požadují, patrně jakékoli možnosti tohoto typu uzavřou?

No, jak již jsem říkala, ta koaliční smlouva samozřejmě, a je to, je to přirozené, bude mít své pojistky v těch zásadních hlasováních. Ale koaliční smlouva obsahuje opravdu jenom zlomek toho, co se ve skutečnosti pro to, v rámci legislativního procesu projednává. A všichni víme, že na těch základních principech se třeba ta koalice shodne, ale potom detailní úpravy těch zákonů, detailní návrhy mohou být přesto rozporné. Takže já věřím, že přesto, co jste říkal, že tam bude prostor.

Rozumím. Ale další věc docela zajímavá. Nebylo tak trochu netaktické na sněmu mluvit o politických hnutích ve sněmovně jako o populistických, a tím je vyřadit z možného portfolia partnerů k jednání? To je docela zá..., důležitá věc, víme samozřejmě, koho mám na mysli.

Hm, ale pokud někoho za populistu považuji, tak ho tak i pojmenuji. Možná to není taktické, ale je to realita. Tady opravdu si některé politické strany a bohužel jich je ještě poměrně hodně, zvykly slibovat voličům věci nesplnitelné. A my k tomuto nikdy se nenasměrujeme a nechceme takovou politiku dělat, protože tam jsou pak ty kořeny, ty kořeny rozčarování a věčné nespokojenosti.

Ještě jedna otázka, a prosím o stručnou odpověď. Kdyby se posilovala dále role prezidenta Zemana, je současná sněmovna schopná tomu čelit?

Já si myslím, že trpělivým odporem ano. Věřím, že ano, že náš ústavní systém je systémem parlamentní demokracie a věřím, že se nám podaří zachovat tento systém, navzdory snahám pana prezidenta.

To byla paní Helena Langšádlová. Děkujeme a na slyšenou.

Na slyšenou.

Libor Dvořák

Český rozhlas Plus, 9. 12. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme