Koncesionářské poplatky se nehnuly přes 20 let, namítá poslanec Jakob

3. 10. 2024

Před navýšením koncesionářských poplatků je potřeba definovat, co od veřejnoprávních médií chceme. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl předseda sněmovního výboru pro mediální záležitosti Patrik Nacher (ANO). Člen výboru Jan Jakob má navýšení za důležité, poplatky se totiž nezvedly za posledních 20 let.

Podle Jakoba diskuze o funkci veřejnoprávních médií probíhají dlouhodobě. „Jednoznačně z toho vyplývá, že definice veřejné služby, jak je v tom už třicet let starém zákoně, je napsaná nadčasově,“ podotkl Jakob. Novela podle něj rozšiřuje definici o dva zásadní prvky. Prvním je takzvaná nová významná služba, která umožní médiím spolu s radou rozšířit okruh toho, co dělají. Druhým prvkem jsou memoranda, která podrobně popisují činnosti médií včetně konkrétních pořadů.

„Je potřeba si uvědomit, že rozhlasové poplatky nebyly zvyšovány téměř 20 let, ty televizní téměř 17 let. Za tu dobu díky inflaci hodnota peněz klesla téměř na polovinu a ten návrh zvyšuje poplatky jenom o zlomek toho, o co se za tu dobu navýšila inflace,“ uvedl poslanec TOP 09 a člen mediálního výboru Jan Jakob. Pro fungování veřejnoprávních médií je podle něj navýšení nezbytné.

„Zásadním principem novely je posilování nezávislosti médií veřejné služby. To je právě to, aby nebyli favorizování někteří politici, některé strany, aby neměli vliv na chod médií, natož na programovou skladbu,“ sdělil Jakob. Představitelé veřejnoprávních médií v současné době podle Jakoba žádají poslance, aby došlo k navýšení poplatků.

Jakob v pořadu uvedl, že ve Sněmovně očekává dlouhou a konstruktivní diskuzi. „Vládní většinu máme a nepochybuji o tom, že ten návrh legislativním procesem projde,“ řekl.

Štítky
Osobnosti: Jan Jakob
Témata: Média
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme