Kdyby si aspoň posypal hlavu popelem..., znělo z TOP 09

25. 3. 2011

K náladě vojska před bitvou by se dala včera přirovnat atmosféra ve sněmovních kuloárech ve chvíli, kdy ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) předčítal projev, v kterém měl vysvětlit svou roli v kauze Promopro.

Poslanci TOP 09, kteří ho poslouchali u televize před jednacím sálem, nevěřícně kroutili hlavami. „Byla dohoda, že si Vondra posype hlavu popelem, ale o tom nemůže být řeč,“ uvedla Helena Langšádlová (TOP 09).

Podle jiného poslance TOP 09 se jim Vondra vysmál. „Domluvili jsme se, že podpoříme koalici, ale nemáme zapotřebí poslouchat, jak Vondra tady říká, že nic neudělal a že je to všechno komplot proti němu,“ uvedl.

TOP 09 i Věci veřejné prosazovaly již ve středu na večerním koaličním jednání, aby Vondra odstoupil, ale nakonec přistoupily na kompromis, že se Vondra pokorně omluví za svůj přístup ke kauze Promopro, aniž by opakoval, že jde o spiknutí proti němu.

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka – který po vzrušené debatě s vlastními poslanci vyzval Vondru k rezignaci – bylo už ráno těžké přesvědčit mnohé poslance, aby přijali za svou koaliční dohodu, poté co Vondra vystoupil. Řada poslanců TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem na protest během projevu odešla ze sálu. Takový protest dosud občas používala koalice při některých projevech komunistů.

Rozčilení se nevyhnulo ani ODS. Třeba poslankyně ODS Jana Černochová po jednání klubu připomněla tzv. sarajevský atentát na Václava Klause z roku 1997. „Trošku mě mrzí, že tato silácká prohlášení z úst pánů Kalouska a Gazdíka zazněla v době, kdy tady pan premiér není. A bohužel už je to nějaká hloupá tradice v ODS, že v době, kdy premiér opustí ČR, jsou vyzýváni členové ODS k personálním změnám.“ Nechtěla však přímo mluvit o „bruselském atentátu“. Pro poslance VV, kteří nemají ve svých řadách žádného poslaneckého matadora, byla koaliční přestřelka zcela novou zkušeností a většinou neskrývali ani své zmatení.

Dokreslují to i dvě přestávky na poradu, o které požádali právě véčkaři. A o čem se poradili? „Počkáme, jak se to vyvine,“ řekl jeden z vlivných členů strany.

Oldřich Danda

Právo, 25. 3. 2011, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 2