Kaslová: Pravomoci prezidenta není potřeba měnit

Rozhovor s poslankyní Janou Kaslovou

20. 4. 2011

Hodně se mluví o přímé volbě prezidenta, což si vyžádá zásah do ústavy. Jaké další zásadní změny v tomto zákoně jsou potřeba?

K řešení změny ústavy v souvislosti se zavedením přímé volby prezidenta byla ustanovena speciální poslanecká skupina. Ta v současnosti řeší jak přímou volbu, tak související témata. Další případné změny ústavy vycházejí z programového prohlášení vlády. Ať je to např. zavedení klouzavého mandátu zákonodárce, nebo tzv. konstruktivní nedůvěra vládě. Finální návrhy zatím nebyly předloženy. Až k tomu dojde, budeme se jimi zabývat v ústavněprávním výboru. Kolegové, kteří návrhy na změny ústavy připravují, a ministr spravedlnosti mají mou plnou důvěru a věřím, že návrhy před jejich předložením budou prodiskutovány do nejmenších detailů.

 

Zmiňovaný sněmovní výbor nedávno doporučil k přijetí zmírnění tzv. náhubkového zákona, který platí od roku 2009. Budou po úpravě nadále dostatečně chráněny oběti trestných činů?

Pevně věřím, že ano. Zmiňovaná novela „náhubkového zákona“ má především umožnit zveřejňování informací o obětech trestných činů v těch případech, kdy bude zřejmý zájem a právo na informace zřetelně převažovat nad právem na ochranu soukromí dané oběti. Předpokládám, že půjde jen o ojedinělé případy.

 

Ještě se vraťme k přímé volbě prezidenta. Pokud bude zavedena, jak a zda vůbec by se měly změnit pravomoci hlavy státu volené přímo občany?

Úvahy o dalších změnách ústavy souvisejících s pravomocí prezidenta republiky se pohybují spíše v oblasti drobných technických změn. Nemělo by jít o zásadní zásahy. Česká republika je především parlamentní demokracie a současný rozsah pravomocí prezidenta republiky není nutné příliš omezovat či jej rozšiřovat. Změny, o kterých nyní diskutujeme, se týkají například jmenování předsedy a místopředsedy Nejvyššího správního soudu nebo zrušení některých ustanovení týkajících se již zastaralých znění ohledně vyhlašování referenda o přistoupení České republiky k EU. Zdůrazňuji, že veškerá jednání ohledně tohoto tématu právě probíhají a definitivní návrhy na stole ještě nejsou.

 

Ve dvousetčlenné sněmovně je zhruba osmina advokátů. Je to dostatečný, přiměřený, nebo nadbytečný počet?

Z mého pohledu je to poměrně malé číslo. Přece jen většinu poslanecké práce tvoří legislativa. Její studium, porozumění, obhajoba, úpravy, její návrhy apod. Své právnické vzdělání a praxi považuji za svou výhodu, ale o kolik je práce poslance pro „neprávníka“ náročnější, se mohu jen domnívat. V žádném případě si ale nemyslím, že jeho práce je horší. Vše se dá naučit, takže i každý poslanec se dříve či později naučí orientovat se v řeči práva z oblasti, kterou se zabývá. Jen to možná trošku déle trvá.

 

Jako členky podvýboru pro ekonomiku ve zdravotnictví, zdravotní pojištění a lékovou politiku se vás zeptám, zda by mělo dojít k redukci zdravotních pojišťoven?

Rozumím argumentu, že redukce počtu zdravotních pojišťoven by přinesla úsporu ve zdravotnických výdajích. Na druhé straně konkurence je prospěšná v každé oblasti lidského konání. Dovedu si představit sloučení dvou tří existujících pojišťoven, ale nemám na to vyhraněný názor. Plně spoléhám na úsudek a postup ministra za TOP 09 Leoše Hegera.

 

Jste z Plzně, přesto jste v Parlamentu poslankyní za hlavní město Prahu, proč?

V době, kdy jsem vstoupila do TOP 09 a přijala kandidaturu do Poslanecké sněmovny, jsem v Praze žila a pracovala již čtyři roky. V Plzni jsem se narodila a mám tam kořeny, ale podstatnou část z měsíce trávím v Praze. I nyní, kdy mám malé miminko. V Praze se cítím stejně doma jako v Plzni. Občané, kteří se na mě obracejí, jsou jak z Prahy, z Plzně, tak i odjinud. Pomoci v rámci svých možností se snažím všem bez rozdílu.

 

Loni po volbách jste prohlásila, že dávky z mateřské dovolené budete dávat na charitativní účely. Jakou sumou a komu pomáháte?

Ano, mé dávky mateřské věnuji na různé charitativní účely. Nedávno jsem například věnovala Klinice Gynekologicko-porodnické ve FN Plzeň elektroniku v hodnotě 30 tisíc, která zpříjemní pobyt maminkám a jejich novorozencům. Také jsem pořídila oblečení pro nedonošené děti a darovala je oddělení Neonatologie FN Plzeň a také Novorozeneckému oddělení FN Motol. Celková hodnota byla něco kolem 50 tisíc korun. Další dar chci poskytnout Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), jehož činnosti si velice hluboce vážím. Zrovna s nimi jednám, jaký dar pro ně bude nejvhodnější a nejužitečnější.

 

Jak zvládáte roli matky několikaměsíčního potomka a zároveň poslankyně?

Začínám si myslet, že pojem „mateřská dovolená“ vymyslel muž. Nejvíce si to říkám ve dnech, kdy se naplno věnuji mateřským povinnostem. Ve dnech, kdy pracuji nebo jsem na zasedání Poslanecké sněmovny, jen tiše obdivuji všechny ženy, které mateřství a práci kloubí a daří se jim to. Je to opravdu vysilující.

 

Vaším koníčkem je sběratelství, zejména historických kočárků. Prozradíte čtenářům, kolik jich máte?

Nyní se jejich počet zastavil na čísle 25. V minulém roce jsem vůbec neměla možnost se sbírání věnovat. Představovala jsem si, že při mateřské jich většinu zrekonstruuji. Určitě se brzy ke svému koníčku vrátím. I když si nejsem zcela jistá, že to nadšeně bude vítat i má rodina.

 

 

Jan Puci

Parlamentní listy, 5. 4. 2011, Rubrika: Rozhovor, str. 38

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme