Kalousek: Vydáme, kolik bude potřeba

Na odstranění škod po záplavách by mělo jít 5,3 miliardy korun, oznámil včera premiér Petr Nečas (ODS). Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je v odhadu zdrženlivý.

5. 6. 2013

Čtyři miliardy jsou podle Nečase k dispozici v letošním rozpočtu a 1,3 miliardy půjde z fondu dopravní infrastruktury. Opraveny by tak měly být silnice 1., 2. a 3. třídy i poničené železniční tratě, uvedl premiér při prohlídce poničených Zálezlic.

Stát je připraven poskytnout na odstranění škod po povodních tolik peněz, kolik bude potřeba, sdělil Právu Kalousek. Podle něj platí Nečasova slova o vyčlenění 5,3 miliardy, ale pokud bude rozsah škod vyšší, je státní kasa připravena uvolnit ještě víc peněz.

„Díky dlouhodobé úsporné politice máme teď dostatečný potenciál, abychom uvolnili přesně tolik peněz, kolik bude potřeba. Pokud rozsah škod bude větší, jsem připraven vládě navrhnout opatření, aby byl dostatek prostředků pro okamžitou adresnou pomoc na odstranění škod nejen na majetku státu, ale i krajů a obcí,“ řekl Kalousek.

Podle ministra mohou paradoxně záplavy pomoci české ekonomice, jejíž hrubý domácí produkt (HDP) se proti prvnímu čtvrtletí roku 2012 snížil o 2,2 procenta.

„Nechci znít cynicky, ale tím, že bude potřeba investovat nemalé soukromé i veřejné prostředky do poničeného majetku, to bude pro ekonomiku znamenat jistý prorůstový stimul. Byl bych raději, kdybych to nemusel říkat, ale je to tak,“ dodal Kalousek.

Hašek slíbil Ústecku pomoc

Nečas večer v ČT dodal, že čtyři miliardy z rozpočtu je minimální číslo. Ze státních rezerv jsou zdarma uvolněny pohonné hmoty pro záchranáře a chystá se zápůjčka mostních konstrukcí. Pomoc státu na obnovu území by měla být stejná u obcí i krajů, řekl předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) při návštěvě Ústecka. Hejtman přislíbil finanční výpomoc přímo od Jihomoravského kraje.

„Chceme iniciovat jednání krajů a vlády, aby byla narovnána pravidla pro čerpání státních dotací krajů i obcí. Kraje jsou výrazně znevýhodněné, přestože na jejich majetku bývají povodňové škody největší,“ uvedl Hašek.

(ape, rsk, jt, ČTK)

Právo, 5. 6. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme