Kalousek: Vulgární krok proti duchu ústavy

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

18. 8. 2013

A hostem je místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Přeji dobrý večer a táži se. Proč vám vadí návrh, aby některé daňové změny byly řešeny těmi zákonnými opatřeními Senátu?

Dobrý večer. Já myslím, že daňové změny se vůbec nehodí pro zákonná opatření Senátu. Zákonné opatření Senátu v době, kdy sněmovna je rozpuštěna má mít stejně přísný režim jako režim legislativní nouze v době, kdy zasedá sněmovna. To znamená pro naprosto nepředvídané mimořádné události, které vyžadují nějakou legislativní změnu. To určitě není změna zákona, který prošel řádným legislativním procesem, byl schválen Poslaneckou sněmovnou a sociální demokracie pod vlivem Miloše Zemana chce pouze, doufám, že si to snad rozmyslí ještě, ale chce využít tu situaci, kdy sněmovna neexistuje k tomu, aby bylo schváleno něco, co má projít řádným legislativním procesem a má být vyjádřena vůle zákonodárců. Nikoliv vůle nelegitimní vlády.

Ale pane ex ministře, sociální demokracie argumentuje nebezpečím z prodlení u daní z dividend a možnou ztrátou státního rozpočtu.

Tady neexistuje žádné nebezpečí z prodlení. Střednědobý výhled počítal s těmito daňovými změnami a návrh státního rozpočtu tak, jak ještě v dubnu jsem začal pracovat na limitech pro jednotlivé kapitoly, počítal už s těmito daňovými změnami. Takže tam žádné nebezpečí z prodlení není. Naopak tady je velké nebezpečí, že ještě na konci roku nikdo nebude vědět, jaké bude platit daně. To znamená, vznikl by velký chaos. Je to, je to nesmírně neodpovědný krok, já stále pevně doufám, že to byl pouze výkřik pana Tejce.

A nakolik může být, promiňte, nakolik může být toto téma důvodem, pro který by TOP 09 ještě přehodnotila svůj názor o rozpuštění sněmovny a rychlých předčasných volbách?

V žádném případě. Všechny zákony musí projít svým řádným legislativním procesem. A kdybychom říkali, že musíme trvat na tom, až budou dokončeny, tak by žádné předčasné volby nebyly. A politická nestabilita a neschválení státního rozpočtu z toho plynoucího by napáchalo mnohem víc škod než nějaká zákonná opatření Zemanovy vlády, které se říká Rusnokova. Takže tohle nemůže být ten důvod, ani ten argument. Ale bylo by to proti duchu ústavy a bylo by to mimořádně vulg..., byl by to mimořádně vulgární krok. Já, já pevně doufám, že k němu nedojde.

Pane místopředsedo, děkuju vám za vaše odpovědi. 

Jakub Železný

ČT 1, 18. 8. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme