Kalousek: Vláda nemyslí na budoucnost

21. 12. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor

Politická stabilita, ekonomická stabilita, sociální stabilita, připustíte, že tato trojice je zásluhou vlády Bohuslava Sobotky?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Politická stabilita je určitě zásluhou této vlády. U ní došlo k oboustranně výhodnému obchodu, kdy je socialistický program realizován výměnou za podmínky výhodné pro Agrofert. To skutečně přináší politickou stabilitu. Ekonomická stabilita země ale není zásluha vlády, je výsledkem ekonomické situace v celé Evropě. My se samozřejmě z dobrých ekonomických časů radujeme. Vládě ale vyčítám, že nevyužila a nevyužívá tyto dobré časy k tomu, aby posunula Českou republiku ke konkurenceschopnosti a k udržitelnosti pojistných systémů. Nechci kritizovat priority, které pan premiér stanovil, nicméně v letošním roce ani v příštím roce se nejedná o zásadní priority ve prospěch budoucnosti České republiky. Jsou to pouze spotřební priority.

Moderátor

Co sociální stabilita? Připustíte, že vláda přeci jenom umí debatovat se sociálními partnery, ať už jsou to odbory nebo zaměstnavatelé? Možná víc přihlíží k jejich náhledu na zásadní věci.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To samozřejmě souvisí s dobrými ekonomickými časy. V dobách krize byla celá Evropa v sociálním klinči a v sociálních bouřích. Vláda má to štěstí, a já jí to přeji, že prožívá dobré ekonomické časy, o které se nezasloužila. Ty přináší i lepší sociální situaci. Ale místo toho, aby dobré časy využívala ve prospěch České republiky, tak pouze uplácí své socialistické voliče, o kterých se domnívá, že když jim něco přidá tak, že ji budou volit. To Českou republiku dopředu neposune.

Moderátor

Předpokládám, že takto nehodnotíte přidávání peněz učitelům, policistům a hasičům?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Znovu opakuji, co jsem řekl již mnohokrát. Přidávání platů státním zaměstnancům v časech dobrých je v pořádku. Proti tomu nic nemám. Co je ale problém, je oněch 30 tisíc nových státních zaměstnanců, které stát přijal. To je výdaj státu větší o 20 miliard. Tyto peníze, kdyby se rozdělily mezi stávající zaměstnance, tak mohly jejich platy stoupnout neskonale více. Vláda nemá žádný důvod, aby veřejné služby státu, které poskytuje, dělala s armádou o 30 tisíc zaměstnanců větší. Tady jsou to v podstatě vyhozené peníze.

Moderátor

Premiér se také pochválil za zvyšování bezpečnosti v Česku. Zmínil zvyšování výdajů právě na obranu, to je velká diskuze mezi vládou a opozicí. Dělá to vláda v dostatečném tempu?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Myslíme, že to nemá prioritu, kterou by to mělo mít. A právě v okamžiku, kdy jsou dobré ekonomické časy. Podíváte-li se na rozpočtové priority této vlády, tak hlavní rozpočtovou prioritou jsou platby na nové státní zaměstnance, sociální dávky a na dotace nepodnikatelským skupinám. Výdaje na obranu státu za těmito prioritami silně pokulhávají. Dalším problém je, že ministerstvo obrany peníze, které dostane, ani nedokáže efektivně utratit. Na účtech ministerstva obrany jsou u státní pokladny miliardy, které měly být dávno proměněny v efektivní obranné systémy. Ministerstvo obrany neumí vyhlásit příslušné soutěže a zakázky.

Moderátor

Což je mimochodem argument vlády, když říká, nemůžeme zvyšovat výdaje na obranu rychleji, protože by to nebylo možné utratit při zachování výběrových řízeních a podobně.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Prosím, co bylo dřív? Vejce nebo slepice? To je neschopnost vlády, že nedokáže rychle realizovat nákupy, které armáda a obrana státu nutně potřebuje.

Moderátor

Co Vám chybí v prioritách vlády na příští rok? Říkáte, že jsou to spíš spotřební priority…

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Jsou to spotřební priority. Vláda chce rozdat co nejvíce peněz, aby byli všichni před volbami co nejvíce spokojení a vůbec nemyslí na budoucnost. To, co mi chybí v tomto roce, v minulém roce i příštím roce jsou nezbytné změny ve zdravotním a sociálním systému. Tak, aby byl skutečně pro všechny dlouhodobě udržitelný, trvale dostupný a na stávající úrovni. Všichni víme, že pokud se ve zdravotnictví nestanou systémové změny, že není dlouhodobě udržitelné pro všechny na stejné úrovni. V tom vláda nedělá vůbec nic.

Moderátor

V prioritách je mimo jiné zahájení klíčových dopravních staveb tak, aby se opravdu koplo do země. Je tam zvyšování platů hasičů, učitelů. To nejsou investice do budoucna? Vy jste říkal, že mezi prioritami nevidíte zásadní priority investicí do budoucna. Zahájení dopravních staveb tou prioritou není?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Samozřejmě. Zahájení dopravních staveb, to slyšíte od každé vlády jednadvacet let. Tahle vláda slíbila, že když zruší naši penzijní reformu, přijde s jinou penzijní reformou. Ministr Babiš to slíbil již loni v červnu. O tom se už vůbec nemluví, o to se vláda nestará, byť ví, že to v budoucnosti způsobí obrovský problém. Všichni víme, že když se nestane zásadní změna ve zdravotnictví, klesne úroveň zdravotní péče pro všechny. O to se vláda také vůbec nestará – po nás potopa. Ona má priority opravdu jenom do října 2017. Priority pro budoucnost České republiky ji nezajímají.

Moderátor

Zákon o neziskových nemocnicích. Není to mezi prioritami řešení, které by vedlo k lepšímu odměňování zdravotníků a lékařů a k zajištění lepší péče?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Zákon o neziskových nemocnicích určitě není zásadní systémová změna. Mluvíme o zásadních změnách v systému zdravotního pojištění. Ještě jsem neviděl předlohu tohoto zákona. Není úplně vyloučeno, že může být dobré, že se díky tomu nemocnice budou řídit lépe. Sice o tom pochybuji, ale budu to moci říct jasně, až tu předlohu uvidím. Opravdu to není zásadní změna, která je potřeba ve zdravotním a v sociálním pojistném systému. Tam, kde musí politik najít odvahu říct úplně každému v systému, že musí mít o něco více odpovědnosti a o něco více osobní spoluúčasti, jinak o ty poměrně vynikající veřejné služby přijde. To je strašná neodpovědnost této vlády, že to nedělá. Úplně stejně se vláda staví k otázce vědy a výzkumu, vzdělání. Možná, že se zvyšuje kvantita, ale určitě se nezvyšuje kvalita. Vláda nedělá nic pro budoucí konkurenceschopnost České republiky, dělá vše jenom pro okamžitou spotřebu.

zdroj: ČT24, 21. 12. 2016

Štítky
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme