Kalousek: Vláda ČSSD bude Zemanovou onucí

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

Miroslav Kalousek kvůli pravicové většině dlouho odmítal rozpuštění sněmovny. Nyní však tvrdí, že s rozpadem stojedničkové koalice v dolní komoře musel počítat. „Nemohli jsme to ale zabalit rovnou. Ten příběh se musel odehrát tak, aby byla politika srozumitelná a abychom ve svých stanoviscích byli věrohodní,“ říká místopředseda TOP 09. 

20. 8. 2013

Neztráceli jste tím čas?

Ne, ukázalo se hodně věcí. Charaktery, pevnost politických postojů, ukázalo se, že sociální demokracie je ve skutečnosti ovládaná prezidentem a ne svými volenými orgány. A také to, že ODS je stále velmi ovládaná takzvanými kmotry.

Nebyla koalice vratká od samého počátku?

Pochopitelně byla. Za prvé existencí subjektu Věcí veřejných. Jediné, co po nich zbude, je fakt, že posunuly politickou kulturu v negativním slova smyslu do nevídaných mezí. Jakkoliv se rozhodně nedá říct, že by předtím politická kultura byla úžasná. Vláda udělala z mého pohledu velký kus poctivé práce, ale umělecký dojem byl nepěkný. Ale nemůžete zase po mně chtít, abych se za to styděl já.

Ten příběh dnes asi skončí s rozpuštěním sněmovny. Po třech letech středopravé koalice přechází moc do rukou vlády, kterou si jmenoval prezident, zákonná opatření bude řešit s levicovým Senátem...

Absence sněmovní kontroly byla jedním z důvodů, proč jsem vystupoval proti rozpuštění sněmovny. Je velmi nepříjemné, že je to konkrétně tato vláda, tímto způsobem ustanovená – nikdo z těch lidí nebyl zvolen, nemusí se zpovídat svým politickým stranám a svým voličům. Ještě mnohem nepříjemnější by však bylo prodlužovat vládnutí pod parlamentní kontrolou, kde je vždy několik poslanců připraveno prodat zápas.

Stal jste se lídrem protizemanovské opozice. Je to záměr?

Jestli mě tak někdo vnímá, tak bych chtěl podotknout, že mě do té pozice nikdo nejmenoval ani nevolil. Říkám to, co pokládám za vhodné, a nikomu ze svých kolegu ve sněmovně v tom nebráním. Ostatní možná nechtěli proti panu prezidentovi tak ostře vystupovat. Jeden nikdy neví, že?

Nicméně jste se projevoval tak výrazně, že si vás levicové strany vybraly jako symbol antikampaní do voleb.

Když se podíváte, o co jim doopravdy jde a o čem se bude rozhodovat v těchto volbách, tak je to pro mě až nezasloužené vyznamenání. V tom smyslu, že je nás tu nepochybně víc, kteří bojujeme za zachování principu polistopadového vývoje.

Bude na tom ToP 09 stavět svou kampaň?

V těchto volbách nepůjde pouze o levicové, nebo pravicové směřování, ale o samotný systém parlamentní demokracie, o svobodu samu. V rámci Evropské unie si lze představit i mnohem autokratičtější systém, než jaký jsme tu třiadvacet let budovali, koneckonců můžeme se podívat k maďarským kolegům. Zejména okolí pana prezidenta se dívá ještě dále na východ. Všechny takové systémy si lze představit i v rámci české ústavy. Možná se to spoustě lidí líbí, já si uvědomuji, že velká část veřejnosti volá po vládě silné ruky. Ale všechny tyto alternativy mají ve svém důsledku jedno jediné – částečné omezení lidských svobod. Nebude se hrát o nic menšího než o svobodu.

Jak by mohla být svoboda výsledkem voleb ohrožena?

Ukažte mi jakýkoliv autokratický systém, který neposunul systém správy země. Důsledkem vždy bylo omezení některých lidských svobod. Je to logické. Čím je systém autokratičtější, tím méně se takzvaně párá s parlamentní diskusí, tím více jsou vyprazdňovány faktické pravomoci ústavních institucí, které jsou v rovnováze vzájemných brzd a pojistek. Já jsem žil většinu svého života v totalitě. I za komunistů byl parlament, byla vláda, ale o všem se rozhodovalo na ústředním výboru KSČ. Aktuálně to opět vypadá, že budeme mít sněmovnu, ovšem bude to poslušná onuce pana prezidenta, a že budeme mít vládu, která bude poslušnou onucí pana prezidenta.

To ale předpokládáte, že by na to sociální demokracie jako pravděpodobný vítěz voleb přistoupila.

 

To přece měsíc před hlasováním o Rusnokově vládě jednoduše prokázal, kdo opravdu ovládá ČSSD. Viděli jsme zcela jasně, že ji ovládá pan prezident. Také říkám, že naším soupeřem ve volbách rozhodně nejsou zemanovci, jsou z mého pohledu marginální epizodou a zanedbatelnou politickou silou. Skutečným soupeřem je ČSSD zjevně ovládnutá panem prezidentem. A Miloš Zeman chce právě síly sociální demokracie využít k faktické změně systému, byť podle stávající ústavy. Stačí prostě jenom říct, že ústavní zvyklosti jsou idiotské.

Připravovali jste změnu ústavy nastavující mechanismus jmenování premiéra. Budete o to usilovat i po volbách?

Určitě. Ten návrh jsme měli dávno připravený, ale kvůli úhybným manévrům sociální demokracie z něj sejde. Ať bude sociální demokracie říkat cokoli, stejně bude jejím faktickým lídrem Miloš Zeman, který jí to nedovolí. Bude to stejné, jako když byli pro finanční ústavu, ale když došlo na hlasování, tak jim to Miloš Zeman nedovolil. Domnívám se, že emancipace ČSSD nezabere tři čtyři měsíce, bude to trvat podstatně déle. Naší povinností je udělat pro změnu ústavy maximum. Pokud ústavní zvyklosti, které pokládáme za stejně důležité jako ústavu samu, jsou prohlášeny za idiotské, holt není jiné cesty než ty ústavní zvyklosti upřesnit literou.

Jak hodláte oslovit voliče Starostů, kteří s vámi budou kandidovat?

Domnívám se, že téma svobody je důležité pro každého.

Není ale svoboda pro běžné voliče příliš abstraktní pojem?

Já bych se jich zastal. Myslím, že tento termín je velice konkrétní. V roce 1989 nám něco spadlo do klína a dvacet tři let jsme si lehkomyslně mysleli, že je to samozřejmost, že se o to nemusí pečovat. Já bych se rád zastal občanů v malých obcích, kteří si uvědomují, že to není samozřejmé, že se o to musí pečovat.

V prezidentské kampani jste se upozadil, jak to bude nyní?

Tohle novinářské klišé mi nevadí, ale udělejte si rešerši. V okamžiku, kdy byla pozornost médií soustředěna na pana Zemana a pana Schwarzenberga, nebylo o členech vlády ani vidu, ani slechu. Ani volebním štábem, ani nijakým řízeným procesem jsem nebyl v médiích upozaděn. Jednoduše v té době byla pozornost mířena na prezidentské kandidáty. Nebudu s tou myšlenkou zápolit, jen vám říkám, jak to bylo. Rozhodně nemám v úmyslu se vědomě upozaďovat.

Nebylo by na čase jednat o sjednocené pravici?

Těžko přemýšlet o nějakých integračních snahách, když jsme se s velkou péči a za cenu nemilosrdného vylučování bránili před vlivem lidí, jako je třeba pan Rittig. Mezi námi a ODS je také velký rozdíl v názoru na to, kde lze nejlépe obhájit české zájmy. Zda při společné diskusi u evropského společného stolu, nebo naopak stát co nejdále a neustále na ten stůl poštěkávat. Myslím, že je zde neslučitelný rozdíl. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že kdyby existovalo prostředí umožňující integraci pravice, nemusela by vzniknout TOP 09.

Ta vznikla vaším odchodem z KdU-ČSL. S ní spolupracovat nechcete?

KDU-ČSL je dnes levicová strana. Vždy jsem naléhal, abychom se rozhodli, jestli budeme křesťanskými demokraty, nebo socialisty, kteří chodí do kostela. To ale neznamená nic špatného. Socialisté, kteří chodí do kostela, nemusí být špatní lidé, může jít o slušnou stranu. Akorát s nimi nelze počítat do pravicové konzervativní politiky. Vždycky ale budu vnímat, že je to strana s téměř stoletou tradicí. To je velký rozdíl mezi KDU a Věcmi veřejnými.

Teď tu máme mnohem více nových uskupení, jako byly Věci veřejné. mnoho voličů je zklamaných, tudíž mohou uspět.

Pevně doufám, že se většina voličů zamyslí, že budou zvažovat nejen to, co politici říkají, ale proč to říkají. Nechci se nikoho dotknout, proto řeknu jen obecně platnou větu: Velké peníze nemají trpělivost s demokracií. Těm autokratické systémy vyhovují. Zatímco demokratická diskuse je v jejich byznysu zdržuje a je pro ně nepochopitelná. Tohle říkám jako člověk, který se zabývá dvacet let finančními systémy.

Kdo jsou potenciální koaliční partneři ToP 09 po volbách?

Myslím, že před volbami nemá cenu rozvíjet, kdo by byli koaliční partneři. Je zcela zřejmé, že Zemanem ovládaná levice – komunisté, sociální demokraté a SPOZ –, ti nemohou být naším koaličním partnerem. Pokud by nedošlo k nějaké válečné pohromě.

ČSSD, kterou by Zeman neovládal, by byla přijatelná?

To se nestalo a ani nestane. Zápas v sociální demokracii proběhl a je zřejmé, kdo je lídrem sociální demokracie. Při vší úctě sice budu říkat panu Sobotkovi pane předsedo, ale budu to říkat s vědomím, jak se jeho strana zachovala při rozhodnutí podpořit Zemana. 

Aleš Měřička, Kateřina Surmanová

Hospodářské noviny, 20. 8. 2013, rubrika: Téma, str. 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme