Kalousek: Stát se může na odškodnění pro exposlance pořádně prohnout

Nejvyšší soud rozhodl, že exposlanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr nemají být stíháni v kauze trafik za podporu daňového balíčku, protože v době kdy politická dohoda vznikla, byli chráněni poslaneckou imunitou. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek upozorňuje, že protiprávní vazba byla porušením lidských práv a stát by za odškodnění za neprávem uvalenou vazbu mohl zaplatit tučné odškodné.

17. 7. 2013

Exministr Kalousek poznamenal, že rozhodnutí soudu nelze než vzít na vědomí. "Zároveň bych ale rád položil naléhavou otázku, kdo teď bude odpovědný za to, že ti lidé byli kráceni na svých lidských právech a protiprávně drženi ve vazbě," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Kalousek.

Za mřížemi skončili tři poslanci kvůli podezření, že se dopustili korupce, když přistoupili vloni na podzim na dohodu při schvalování daňového balíčku, s nímž ostře nesouhlasili. Ta spočívala v tom, že umožní jeho přijetí svou rezignací na poslanecký mandát, za to měli přislíbené jiné posty.

Olomoucký vrchní státní žalobce Ivo Ištvan však dohodu považoval za korupční jednání a požadoval na poslance uvalení vazby. Bývalý šéf státní kasy však upozornil, že protiprávně poslat někoho za mříže může znamenat pro erár neplánované náklady. "Kdo uhradí náklady, které ještě budou, protože neoprávněná vazba, jak je známo, může být pro stát velmi nákladná?" poznamenal Kalousek.

Odškodnění za neoprávněnou vazbu může být ve stovkách až tisících korun za den, ale poškozený se může obrátit na soud a žádat mnohem vyšší částku. Věra Jourová, z korupce obviněná náměstkyně ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka, strávila ve vazbě přes měsíc, ale nakonec byla obvinění zproštěna. Žádala odškodnění pět milionů korun, soud ji přiřkl 3,5 milionu, které nakonec po sérii odvolání nedostala, protože nárok byl promlčený. Pokud by trojice exposlanců vše stihla, mohli by dohromady ze státní kasy dostat teoreticky i osmicifernou sumu.

Podle ČSSD však rozhodnutí soudu nic nemění na tom, že šlo o politickou korupci. "Jenom ti poslanci, kteří se jí (trestné činnosti) dopouštěli, nebudou za to s ohledem na absolutní imunitu postižitelní. To nic nemění na tom, že se jednalo o politickou korupci," uvedl Tejc. "Toto rozhodnutí rozhodně není žádným vyviněním Petra Nečase jako takového, ten zůstává vinen za politickou korupci, za to, co se dělo v naší zemi, ať už to tedy bude, nebo nebude stíháno, protože je evidentní, že se o politickou korupci jednalo," dodal předseda klubu největší parlamentní strany.

Eva Hofrichterová, ČTK

tyden.cz, 17. 7. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme