Kalousek: Sobotka prohrál se Zemanem boj o vedení sociální demokracie

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

7. 8. 2013

ČSSD nakonec Rusnokův kabinet podpoří. Co na to říkáte jako první místopředseda TOP 09, která je proti této vládě?

Pokud se sociální demokracie rozhodla sloučit s komunisty uvnitř SPOZ, tak tomu nemůžeme zabránit. Je to ale konec nadějím na moderní sociální demokracii.

Oni ale zastávají názor, že to napomůže předčasným volbám.

Jejich zástupné důvody a podmínky jsou únavné. K předčasným volbám to pomoci nemůže, protože stojednička je kompaktní a Rusnokova vláda podporu nedostane. Oni to vědí, ale hledají záminku, aby nemuseli říci nahlas, že proběhl boj o to, kdo bude v ČSSD rozhodovat. Jestli na sjezdu zvolený předseda, nebo čestný předseda Zemanovců, který promlouvá ústy místopředsedy Haška. Tento zápas pan předseda Sobotka prohrál a je docela trapné, když si pro to hledají zástupné záminky.

Ale nevyhovuje vám to, že se ČSSD takto oslabila?

Nevyhovuje, protože silná pravicová strana, jako je TOP 09, potřebuje jako protihráče silnou a demokratickou stranu, jako je sociální demokracie. Pokud ČSSD vstupuje do SPOZ, tak se další vývoj dá odhadovat velmi těžko, a z toho nemůžeme mít žádnou radost.

Mluvili jste v TOP 09 o tom, kdo by byl ve stínové vládě, kterou se chystáte představit?

Neproběhla diskuse o jakékoli změně. Tedy jména jsou známa, i jméno na post ministra kultury je známo (děkan hudební fakulty AMU Jiří Hlaváč – pozn. red.). Já bych byl rád, kdyby ta stínová vláda začala pracovat. Bude to unikátní precedens v dějinách parlamentarismu, protože doposud všechny stínové vlády byly menšinové. Tato stínová vláda bude mít většinu.

Myslíte, že to prezidentem pohne?

K míře odpovědnosti, kterou pan prezident projevuje, si nedělám žádné iluze. Kdyby se tak pan prezident, který by se jako správný prezident měl snažit o skončení politické krize, rozhodl, překvapil by mě mile. Je to boj o to, kdo bude v ČSSD rozhodovat. 

Oldřich Danda

Právo, 7. 8. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme