Kalousek: Snaží se mě pošpinit před sněmem

19. 10. 2011

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje trestní oznámení, která na něj podal a další se zítra chystá podat místopředseda Věcí veřejných (VV) Tomáš Jarolím, za zákulisní hru véček a snahu ho pošpinit před víkendovým sněmem TOPky.

VV podle Kalouska stojí za odvoláním ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) a nyní podobnou taktiku zkoušejí na něm. „VV poté, co donutily premiéra Petra Nečase popravit Ivana Fuksu, výrazně vzrostl apetit,“ řekl serveru Novinky.cz Kalousek v reakci na Jarolímovo trestní oznámení. První místopředseda TOP 09 se však o svou pozici v partaji neobává. „VV zapomínají na jeden zásadní fakt, že pan Schwarzenberg není Petr Nečas,“ poznamenal Kalousek. „VV na mě nic nemají než umělá obvinění. Opravdu styl politiky obohatily, mám-li použít jejich slova, jejich nový styl je špiclovat a udávat,“ dodal.

Premiér Petr Nečas v reakci pro Právo sdělil, že je obecně obezřetný vůči všem únikům z vyšetřování „zvláště pokud se „náhodně“ objevují několik dní před sjezdy politických stran“. Klíčové jsou podle Nečase důkazy, nikoli neprokázaná mediální nařčení.

Schwarzenberg: Je to očividná volovina

„Pokud existují závažná podezření z trestné činnosti, nechť se prověřují. Obvinění politiků v rámci koalice není ničím novým, něco podobného zažil i ministr obrany Vondra. Není to můj styl a není to nic, čím bychom se měli chlubit. Žádný politik za ODS podobným způsobem neuvažuje,“ řekl Nečas.

Kalousek: Věci veřejné poté, co donutily premiéra Petra Nečase popravit Ivana Fuksu, výrazně vzrostl apetit. Zapomínají ale na jeden zásadní fakt, že pan Schwarzenberg není Petr Nečas.

Premiér však nenechal bez povšimnutí ani Kalouskův výpad. „Nehodlám se vměšovat do vnitřních věcí TOP 09, jak to dělá pan ministr Kalousek, ani komentovat jeho nesmyslné konstrukce, kterými se dětinsky snaží odvést pozornost od svých vlastních problémů. Zachovejme si chladnou hlavu bez emocí,“ dodal.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg Kalouskovi věří a trestní oznámení nijak řešit nehodlá. „Měli jsme ráno předsednictvo a tam jsme ho důkladně vyzpovídali. A podle toho, co říkal, tak je to očividně volovina,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík soudí, že jde pouze o mediální kauzu. „Jsme rádi, že to prošetří policie, alespoň jednou provždy bude vidět, že se pan ministr Kalousek ničeho nedopustil. Podezření z přijímání úplatku, které podá místopředseda strany, jejíž neformální lídr je obviněn z korupce, je úsměvné,“ řekl Gazdík Právu v narážce na Víta Bártu, který byl obviněn za to, že měl uplácet poslance VV.

Schwarzenberg: Měli jsme ráno předsednictvo a tam jsme Miroslava Kalouska důkladně vyzpovídali. A podle toho, co říkal, tak je obvinění VV očividně volovina.

Předseda VV Radek John nevidí na Jarolímově iniciativě nic neobvyklého. Podle něj jako stranický místopředseda pro boj s korupcí „ve chvíli, kdy se dozví fakta, která jsou na trestní oznámení“, jedná. John v této souvislosti zmínil například otazníky kolem ekotendru ropných vrtů na Hodonínsku či pivovar Vyškov.

John: Vztahy v koalici jsou už tak špatné

„Dělal to v minulosti a bude to dělat i v budoucnu. Nebudeme cenzurovat, na jaká jména má či nemá podávat trestní oznámení. Mělo by se vyšetřovat systémem padni, komu padni,“ řekl John Právu.

Gazdík: Jsme rádi, že to prošetří policie, alespoň jednou provždy bude vidět, že se pan ministr Kalousek ničeho nedopustil. Podezření z přijímání úplatku, které podá místopředseda strany, jejíž neformální lídr je obviněn z korupce, je úsměvné.

Na dotaz, jak to může ovlivnit vztahy v koalici, předseda VV podotkl: „Ty jsou už tak špatné, že by se to nemělo zhoršit.“

Místopředsedkyně véček Kateřina Klasnová uznala, že je „nezvyklé“, když místopředseda jedné vládní strany podává na místopředsedu jiné vládní strany trestní oznámení, Jarolím však prý musel závažná podezření z korupce předat, protože by se jinak dopouštěl trestného činu. „Nejsme v koalici s konkrétními lidmi, ale spojují nás programové priority,“ řekla Právu. Podle Klasnové se ve sněmovních kuloárech běžně hovoří o tom, že výnosy z hazardu jsou prostředky, jimiž se sponzorují politické strany.

(Novinky.cz, dan, rsk)

Právo, 19. 10. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme