Kalousek: Odklad EET chceme zkusit, i když už nejsem optimista

2. 11. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátor

Zopakuji některá fakta, která na brífinku ministra financí zazněla: 500 podnikatelů se zapojilo do pilotního testování EET. Dosud bylo vydáno 43 tisíc účtenek. Hodnocení ministra financí je takové, že všechno běží, jak má a nenaplnily se obavy, že EET nebude fungovat. Přesvědčil Vás Andrej Babiš?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Nezbývá, než panu ministrovi a jeho kolegům poblahopřát k tomu optimismu, protože 500 míst to je 1,2 % z celkového povinného počtu podnikatelů. Pravděpodobně ideální vzorek v těch ideálních místech a pravděpodobně se bude jednat o větší provozovny. V okamžiku, kdy to zasáhne úplně všechny a na všech místech republiky, tak nepochybně k potížím dojde. A to nejenom k těm technickým, ty se koneckonců dají časem odladit, ale opravdu dojde k tomu, že se zavřou stovky, možná tisíce provozoven. To pocítí nejenom zaměstnanost v těch venkovských regionech, nejenom živnostníci, ale také jejich zákazníci, protože se provozovny zavřou a sníží se komfort dostupnosti zboží a služeb. Už teď máme avizovány skutečně stovky míst, které díky EET zavřou.

Moderátor

Když se pane předsedo vrátíme zpátky k tomu, jestli to poběží nebo ne. Martin Janeček, generální ředitel Finanční správy říkal, že podle těch prvních testů to vypadá, že systémy mají dobrou odezvu, že to funguje bezpečně a rychle. Na to platí taky to, co jste říkal před chvílí? Že to jsou velké provozovny? Že to o ničem nesvědčí?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Systém nějakým způsobem technicky poběží. Samozřejmě, že až bude EET povinná i v místech, kde dostupnost rychlého internetu není taková, kde internet padá nebo dokonce není, tak technické problémy nastanou. Problémy, jak už jsme mohli slyšet, nastanou při platbě kartami. I při platbě kartou je zcela nesmyslně EET vyžadováno a je povinné, přičemž Ministerstvu financí dodnes není jasné, kdy vlastně v případě platby kartou vzniká tržba. To zákon nedefinuje a je tam teoretický rozpor mezi zákonem o elektronické evidenci tržeb a zákonem o platebním styku. Nevyřešených problémů je tam celá řada. Samozřejmě to nějak technicky poběží, ale poběží to špatně a nepřinese to vůbec nic státnímu rozpočtu. Bude to pouze nesmírná zátěž pro podnikatele a diskomfort pro spotřebitele a zákazníka.

Moderátor

Připomínám, že tam, kde bude špatné internetové připojení, je možnost evidovat ex post do 2 dnů a to naráz.

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Samozřejmě. Celý den prodáváte a potom budete po nocích sedět a ex post evidovat. To je úžasný komfort pro podnikatele. Já bych se na to na jeho místě vykašlal a šel bych na Úřad práce, což řada z nich zcela jistě udělá.

Moderátor

Abych to shrnul, tak trvá TOP 09 na tom, že je potřeba EET, její start, odložit?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

My trváme na tom, že elektronickou evidenci tržeb je potřeba zrušit. Slíbili jsme, že při první příležitosti, jakmile k tomu bude dost politické síly a vůle, tak bude zrušena. Vzhledem k tomu, že Ministerstvu financí dodnes není jasno, co všechno je součástí toho problému, čeho všeho se to týká, jak se některé situace mají řešit, tak jsme navrhli férové řešení: Odložme to o 2 roky. A po volbách v roce 2018, zvítězíme-li my, tak EET zrušíme a bude to platit pro všechny stejně. Pokud zvítězíte vy, tak EET vstoupí v platnost a bude to platit zase pro všechny stejně. Současná situace postupného náběhu a celé řady nejasností pokřiví podnikatelské prostředí, nenarovná ho a to je ten problém.

Moderátor

Vláda argumentuje, že odklad by byl v rozporu se zásadou legitimního očekávání toho, že 1.12. se EET pro ty určité skupiny podnikatelů rozjede. Nebyla by to zpráva: „Vy, kteří jste se připravovali, vy, kteří jste si koupili ten systém, zkoušíte to, tak byste nakonec byli biti, protože by se nic nerozjelo.“

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Já jsem přesvědčen, že i ti, kteří se připravovali, by tuto zprávu přijali s ulehčením. Koneckonců, až se nám podaří elektronickou evidenci zrušit, tak všichni ti, kteří už to zařízení budou mít, budou ho provozovat, tak ho odloží s velkým ulehčením.

Moderátor

Kde berete jistotu, že se Vám to podaří?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Bereme jistotu v tom, že si věříme do voleb v roce 2017 a že po nich se nám podaří s partnery EET zrušit.

Moderátor

Zeptám se znovu. Krajské volby příliš nesvědčily o tom, že byste mohli mít takovéto ambice. Kde berete tu jistotu?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Krajské volby nejsou volbami celostátními. My si do celostátních voleb věříme tak, že se nám po nich podaří elektronickou evidenci tržeb zrušit.

Moderátor

Návrh odložit elektronickou evidenci tržeb je stále ve Sněmovně navzdory negativnímu stanovisku vlády. Pokusíte se ho nějakým způsobem protlačit tak, aby to bylo včas? Nebo už to odepisujete?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Existuje už jenom teoretická možnost. Vláda vyčerpala veškerých 30 dnů, které na vyjádření měla. Nebyla ochotna učinit své stanovisko dřív, čímž pochopitelně velmi omezila čas, kdy je ještě teoreticky možné a za výjimečného zkrácení lhůt změnu schválit. Vzhledem k tomu, že se k tomu vládní strany postavily už ve vládě tímto způsobem, nedělám si žádné iluze v Poslanecké sněmovně. Ale pokládáme za svou povinnost ten pokus učinit, byť už nejsem optimistou.

Zdroj: ČT 24, 2. 11. 2016

Štítky
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme