Kalousek: Nemohli jsme riskovat další nájezd kmotrů

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

21. 8. 2013

Podle vás předčasné volby nebudou tolik o boji mezi levicí a pravicí, ale o boji za svobodu. Není to přehnané?

Není. My jsme za těch dvacet let poměrně stabilního systému liberální parlamentní demokracie ve volbách sváděli ideové zápasy o priority v rámci systému, který nikdo neměnil a nezpochybňoval. Kromě tohoto ideového zápasu se nyní svede zápas o ten systém samý. Zda zůstane takový, jaký jsme ho budovali po celou dobu polistopadového vývoje, anebo se změní na systém výrazně autokratičtější a dojde k faktickému oslabení pravomocí ústavních institucí jako je vláda či Sněmovna a k posílení výkonné moci prezidenta.

Bez změny ústavy? Po volbách přece prezident někoho určí premiérem, vláda bude vládnout, Sněmovna rozhodovat o zákonech jako doteď.

Podívejte se na to, co minulý měsíc probíhalo hlavně v ČSSD při hlasování o důvěře Rusnokově vládě. Jasně se ukázalo, že faktickým lídrem sociální demokracie je Miloš Zeman a že chce ČSSD použít k posunu k autokratickému systému. A to může udělat bez změny ústavy. Stačí mu, že ústavní principy a zvyklosti prohlásí za idiotské a začne je vykládat jinak. Opakuji, jako když Klement Gottwald naléval nové víno do starých měchů, tak Miloš Zeman říká, že ústavní zvyklosti jsou idiotské. Netvrdím, že směřují ke stejnému cíli, ale obecně je to postup, jak tendovat k autokratičtějšímu až totalitnějšímu systému.

Jak se vám poslouchaly výhrady ODS, že jste zbrkle přistoupili na volby?

Co mají říkat? Vezměte si, s kolika poslanci začínali toto volební období a na kolik poslanců se mohou teď spolehnout. Oni si sami uvědomují, že stejní nebo jiní poslanci budou při dalším hlasování prodávat další zápasy. Ta většina neexistuje kvůli ODS a oni nejsou zvyklí přiznávat chybu.

Podle nich jste mohli ten boj o získání vlády a o udržení Sněmovny vést dál.

Mohli jsme samozřejmě riskovat další hlasování a další nájezd pana Hrdličky nebo pana Rittiga. Mohli jsme riskovat další naprosto zbytečné prodlužování politické krize pod taktovkou kmotrů, ale na to jsme neměli právo vůči republice i našim voličům.

Co udělají volby podle vás s českou pravicí?

Povedeme poctivý politický zápas o zachování demokratických principů a svobody, zápas o principy konzervativní politiky. A doufám, že dokážeme mobilizovat dostatek voličů, aby to sjednocená levice, jejímž lídrem je Miloš Zeman, neměla tak jednoduché, jak to dnes vypadá.

Co se stane, když zasáhne do politického boje exprezident Václav Klaus?

Pokud zasáhne, tak určitě nebude stát na straně sjednocené levice. Václav Klaus jako prezident respektoval ústavní zvyklosti i principy. Určitě nebude naším soupeřem, protože jeho postoje jsou výrazně protievropské, a proto nebudeme usilovat o stejné voliče.

Co by podle vás Rusnokova vláda neměla či měla dělat?

Měla by škodit co nejméně.

Oldřich Danda

Právo, 21. 8. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme