Kalousek: Nebudeme podporovat Potěmkinovy vesnice

24. 2. 2015

(editovaný přepis vystoupení Miroslava Kalouska v Událostech na ČT 1 ze dne 23. 2. 2015)

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Všechno důležité ze 23. února, dobrý večer v Událostech přeje Marcela Augustová. Česko má vůbec poprvé v historii šanci schválit finanční ústavu. Ta by každé příští vládě bránila v rychlém zadlužování země. Ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti prošel vládou a počítá s tím, že celkové závazky v poměru k HDP nesmějí překročit padesát pět procent. Ve sněmovně hodlá normu kromě koaličních poslanců podpořit i deset zákonodárců Úsvitu, a to by kabinetu na prosazení stačilo. Pravicové strany a KSČM jsou proti. Prvního místopředsedu TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska teď v Událostech zdravím živě. Rozpočtová odpovědnost je pro vaši stranu stěžejní téma a vláda potřebuje pro svůj návrh hlasy opozice. Za jakých podmínek jste ji ochotni v téhle věci eventuálně podpořit?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, exministr financí /TOP 09/

Dobrý večer všem. Ano, rozpočtová odpovědnost skutečná, nikoliv formální, je pro nás klíčovou prioritou. My jsme již téměř před rokem navrhli vládě, že za předpokladu, že bude rok od roku snižovat strukturální deficit o to minimální doporučené tempo půl procenta ročně, což je zhruba dvacet miliard, tak jsme připraveni jí podpořit. A to jednak ratifikací fiskálního kompaktu, jednak fiskální ústavy, a dokonce i všech rozpočtů, které se podrobí této dlouhodobé strategii půl procenta ročně deficitu dolů. Což pro vládu by neměl být žádný problém, protože meziroční přírůstek z nárůstu rostoucí ekonomiky je víc než dvacet miliard. Takže my po vládě ani nechceme, aby snižovala výdaje, my jenom nechceme, aby je navyšovala o víc než o jednotky miliard. Pokud by tento závazek vůči Evropské unii v rámci Fiscal Compactu udělala i vůči české veřejnosti, může počítat s naší podporou. Pokud tento závazek neudělá, tak říká, že nechce s veřejnými rozpočty nic dělat, že dělá jenom kosmetické gesto a staví Potěmkinovy vesnice. My Potěmkinovy vesnice podporovat nebudeme.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

A pojďme, prosím, ještě, ještě k další věci. Před dvěma lety schválil tehdejší Nečasův kabinet vlastní finanční ústavu. Vy jste byl ministrem financí, ale v parlamentu ten materiál tehdy narazil. Selským rozumem, není teď výhodnější a lepší podpořit současný návrh, než nemít vůbec nic?

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, exministr financí /TOP 09/

Víte, ta finanční ústava byla jeden kámen chování rozpočtové odpovědnosti. Nečasova vláda se chovala rozpočtově odpovědně, protože strukturální deficity snižovala, byť se k tomu nijak veřejně nezavázala. Tato vláda se sice hlásí k fiskálnímu kompaktu a předkládá fiskální ústavu, ale strukturální deficity zvyšuje. A nám jde o to, co se doopravdy dělá, ne, k čemu se někdo formálně hlásí a ve skutečnosti to nedělá. Takže ten klíčový krok, a to vláda ví už tři čtvrtě roku, ten klíčový krok k naší podpoře je závazek vlády, že bude snižovat strukturální deficity o půl bodu ročně, což je minimální doporučované tempo v rámci Evropské unie. Pokud to bude ochotná udělat, může počítat s naší podporou.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka

Říká první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Děkuju vám.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany, exministr financí /TOP 09/

Já děkuji za pozvání.

zdroj: ČT 1, 23. 2. 2015, Události

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme