Kalousek navrhne škrty a růst DPH

25. 2. 2012

V příštím roce stát potřebuje ušetřit 42 miliard. Ministerstvo financí proto navrhuje tvrdé úspory. Ve výčtu možností je zmrazení důchodů pro roky 2013 až 2015, zrušení porodného či sjednocení DPH na dvaceti procentech s výjimkou léků a tiskovin. Jednání bude v pondělí.

Připravte se na další tvrdé škrty a úspory, utahuje před koaličním jednáním šrouby ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Na pondělní jednání ekonomických ministrů přinese návrhy na zmrazení výše důchodů pro příští tři roky, zavedení jednotné DPH ve výši 20 procent s výjimkou léků a knih, které by se danily 14 procenty, či úplné zrušení porodného.

Na poradě ministři rozehrají rozpočtovou partii pro rok 2014, kde se dají čekat další škrty. V roce 2013 bude podle ministerstva financí nutné kvůli dodržení naplánovaného schodku ušetřit 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun.

Boj se čeká o výši daní. Nižší sazba DPH letos stoupla z deseti na 14 procent, vyšší zůstala na hranici 20 procent. V příštím roce má být jednotná sazba 17,5 procenta, přičemž Kalousek i premiér a předseda ODS Petr Nečas opakovaně v minulosti prosazovali sazbu 19 procent.

Nyní Kalousek navrhuje s několika výjimkami 20 procent, což však chtějí torpédovat Věci veřejné, jejichž faktický šéf Vít Bárta navrhuje, aby se na sazby nesahalo.

Letos chce ušetřit 26 miliard

Aby stát už letos ušetřil 23 až 26 miliard korun, které budou kvůli nulovému růstu ekonomiky chybět, chce Kalousek zmrazit výdaje ministerstev. „Budu navrhovat vázání výdajů ministerstev. Plošné to nebude,“ řekl Kalousek. Prakticky to znamená, že některá ministerstva nebudou moci letos utratit část plánovaných výdajů.

Podle jeho představ by kapitoly rozpočtu s výdaji do miliardy korun měly mít plošně vázáno 1,5 procenta výdajů. Ostatní kapitoly rozpočtu 3,95 procenta výdajů. „Vzhledem k turbulencím nelze vyloučit, že by se příjmová základna mohla i zvýšit. Pak by se část výdajů dala rozvázat, ale příliš s tím nepočítám,“ dodal ministr. Ministři by mohli peníze utratit, pokud by se nečekaně vybralo více.

(kop)

Mladá fronta DNES, 25. 5. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme