Kalousek: Mít část dluhu v českých rukách je strategicky výhodné

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

11. 11. 2011

Státní dluhopisy za víc než 20 miliard korun míří ode dneška ke svým majitelům. Rezervovat je mohli podle původních předpokladů skoro celý říjen. Kvůli velkému zájmu stačil ale necelý týden a celková částka nakonec dvakrát překročila plánovaný odhad. Stát nabízí tři typy dluhopisů. Nejvíc na odbyt šly jednoleté, kterých se prodalo za 9,5 miliardy korun. K dispozici byly taky dva typy 5 letých dluhopisů. Objevují se ovšem pochybnosti, jestli byla akce úspěšná taky z pohledu daňových poplatníků a nejen investorů. Mluvit o tom budu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, místopředsedou TOP 09, dobrý den.

Dobrý den, děkuji za pozvání.

Jsme rádi, že jste přijal. Pane ministře, co říkáte na výhrady, že tuzemských domácností se na těch emisích dluhopisů, na té pilotní emisi podílelo jen minimálně? Že spíš šlo o neziskové organizace, které měly zájem a kupovaly?

Neziskových organizací byly necelá 2% z těch 33 tisíc objednávek. My jsme zaznamenali objednávky samozřejmě i za desítky milionů. Ale zaznamenali jsme objednávky také za tisíc korun. Opravdu se zapojily tisíce domácností. My jsme chtěli ověřit vůbec zájem domácností, zájem veřejnosti. Byl to pilotní projekt. My ten pilotní projekt hodnotíme úspěšně a příští rok chceme už spustit normálně řádný program. Předpokládám dvě emise kolem 20 miliard. Samozřejmě podmínky budou vždy přizpůsobeny aktuální situaci na trhu.

A pane ministře, je možné říct, kolik bylo těch drobných investorů, jak vy říkáte, třeba po tisíci korunách, kteří nakupovali dluhopisy?

Počkejte, já se tady podívám. 59%, ne, tuhle statistiku. Ano, byl bych schopen ji říct, ale tuhle statistiku teď nemám k dispozici. Pouze vím, že těch tisícových a desetitisícových objednávek bylo nejvíc v posledních dvou dnech. Ti drobní investoři chvíli váhali a potom se nechali přesvědčit.

Já narážím na některé skeptické pohledy určitých ekonomů, kteří říkají, že daňový poplatníci zhruba 29 tisíci korunami každý dopláceli na investice lidí, kteří na to měli už předtím tedy peníze, aby investovali do státních dluhopisů s výhodnými úroky.

To se nedomnívám, víte, já jsem docela pyšný na to, jak Česká republika spravuje státní dluh. Naše spready jsou jedny z nejnižších v Evropě. Spravujeme ho mnohem velebněji a výhodněji, než se daří Polsku, Maďarsku, Itálii, dokonce i Rakousku v poslední době. A k stavění a co nejlevnější obsluze dluhu patří také to, zda určitou jeho část budou držet v ruce domácí investoři, nikoliv pouze zahraniční a zejména české domácnosti. Pro nás je tohle strategicky mimořádné důležité a já jsem přesvědčen, že dlouhodobě na tom Česká republika vydělá.

Ještě se vás zeptám na jinou věc. To je včerejší konflikt, řekněme, v koalici kvůli zdanění hazardu. Jak bude chtít TOP 09 řešit tento problém? Část poslanců Věcí veřejných, ODS a ČSSD, já jen připomenu, prosadila, aby o využití třetiny peněz rozhodovaly loterijní společnosti, což jste tedy vy nechtěli. Myslím tím TOP 09, Ministerstvo financí.

Mě by spíš zajímalo, jak budou tento problém řešit komunální politici ODS a ČSSD se svými poslanci. Protože poslanci neudělali nic jiného,než že se rozhodli obecní zastupitelství s odpuštěním okrást o tři miliardy korun ve prospěch loterijních společností. A my teď analyzujeme tu hrůzu, kterou toho poslaneckého návrhu Babák - Svoboda, a zjišťujeme, že to je odborně tak zoufale napsáno, že z toho vypadly i místní poplatky pro obce a s největší pravděpodobností my podle tohoto zákona nebudeme schopni poslat obcím ani tu jejich okleštěnou část. Jinými slovy tady hrozí, že obce přijdou ne o tři miliardy, ale dokonce o celých šest. Je to prostě skandální hlasování a já se domnívám, že mnohem víc, než koaliční rozmíška by to měla být vážná diskuze poctivých komunálních politiků ODS, ČSSD ... se svými poslanci, proč se rozhodlo jejich obecní zastupitelstva zkrátit o významné miliardy a ponechat je loterijním společnostem.

Co s tím bude chtít dělat TOP 09?

Tak to bylo, prostě bere na vědomí, že koaliční partneři porušili poměrně fatálním způsobem dohodu. Víte, daňová reforma tím nijak nebyla překopána. Její gro bylo samozřejmě schváleno.

Ale vnucuje se jaksi úvaha o lobbingu loterijních společností.

No nejenom. Tady prostě ve dvou mediálně vděčných detailech zvítězily dvě jednoznačné vlivové lobby, které zvítězily v minulosti již mnohokrát. A lobbisté ... firem, vzpomeňte, prosím, na smlouvu Sodexo Pass s panem Dalíkem.

A loterijní společností.

A lobby loterijních společností. Tyto dvě, zdá se, že když se mě má sáhnout na zájem těchto subjektů, tak jde koaliční spolupráce stranou a strany spolupracují napříč spektrem. S výjimkou TOP 09. TOP 09 by byla jediná strana, která hlasovala přesně podle koaliční smlouvy i podle zdravého rozumu.

Uvádí ministr financí, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Děkuji, na shledanou.

Na shledanou.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 11. 11. 2011

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme