Kalousek: Koalice s někým, koho ovládá Miloš Zeman, je vyloučená

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

8. 8. 2013

Dobrý podvečer. Zřejmě příští týden budou poslanci jednat o rozpuštění sněmovny. Otevírá se cesta k předčasným volbám. Nebude po nich vládnout ČSSD s TOP 09? Hostem Interview ČT24 je první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, dobrý podvečer.

Dobrý podvečer, děkuji za pozvání.

Tak, pane místopředsedo, vy si rozumíte s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou?

Já v Poslanecké sněmovně musím umět komunikovat v podstatě s každým. To znamená...

No, ale s někým se komunikuje líp, s někým hůř.

S někým se komunikuje lépe, s někým hůře, ale komunikovat musíte s každým. S panem předsedou Sobotkou lidsky si popovídat umíme, ideově jsme samozřejmě každý někde jinde.

A vy naprosto vylučujete, že byste někdy v budoucnosti mohli s ČSSD vládnout, pokud by tam byl Bohuslav Sobotka?

Nikdy v budoucnosti nemůžete vyloučit vůbec nic. Po těchto předčasných volbách jsem přesvědčen, že budou předčasné, to pokládám za vyloučené a pokládám to za vyloučené zejména proto, že sociální demokracii zcela ovládl Miloš Zeman, to je zřejmé po hlasování o vládě SPOZ, které se říká vláda Jiřího Rusnoka. Že v podstatě došlo ke sjednocení české levice, došlo prakticky ke sjednocení KSČ i ČSSD uvnitř SPOZ a faktickým lídrem téhle sjednocené levice...

No, ale stále je předsedou ČSSD Bohuslav Sobotka samozřejmě.

No, tak může se mu tak říkat, samozřejmě. On si tak bude říkat, že je předsedou SPOZ, nicméně o to, pardon, to bylo freudovské přeřeknutí, ČSSD, říkat si tak samozřejmě může, my mu také budeme říkat "pane předsedo", ale budeme vědět, že o všem co bude dělat sociální demokracie, bude rozhodovat Miloš Zeman. Tak to prostě je a je naprosto vyloučené dělat koalici s někým, koho ovládá Miloš Zeman právě proto, že Miloš Zeman neusiluje jenom o změnu priorit, zda vyšší či nižší daně, zda takový či onaká, zda takové či onaké investiční priority. Ale Miloš Zeman jednoznačně usiluje o změnu režimu, usiluje o změnu systému, snaží se ho přeměnit na systém mnohem autokratičtější.

Pane předsedo, to vy jste taky říkal ale přece, že prezident Miloš Zeman si i po volbách udělá, co bude chtít a pak to prezident včera v projevu vyloučil a řekl, že je to nesmysl a že samozřejmě pověří představitele vítězné strany po těch volbách.

Představitele, já myslím, že to, já myslím, že to slovo volil velmi pečlivě. Pan prezident právě že neřekl předsedu, že řekl představitele, představitelů vítězných, vítězné strany.

Tak ale nemusí za tím nic být. Může to být zkrátka jenom vyjádření, i předseda je představitel strany.

I předseda je představitel strany, ale vzhledem k tomu, že ta strana jednoznačně se podvolila Miloši Zemanovi a v podstatě ho uznala svým faktickým lídrem, tak je taky zcela zřejmé, že Miloš Zeman, pokud sociální demokracie zvítězí ve volbách, co nevíme, ale pokud zvítězí ve volbách, tak Miloš Zeman bude jmenovat premiérem přesně takového představitele, který mu bude garantovat tu největší poslušnost. Ty závody už se rozběhly, já myslím, že už se rozběhly v sociální demokracii, závody o poslušnost, kdo bude poslušnější panu prezidentovi. A pan předseda Sobotka při své flexibilitě, tak jak umí měnit své názory z večera na ráno, v těch závodech pořád ještě může zvítězit. To je fakt.

No, ale nemůžete to vědět stoprocentně to, co prezident udělá. Jak říkám, prezident skutečně některá ta vaše slova vylučuje a těžko říct je podsunout panu prezidentovi, to co bude dělat.

Já znovu říkám, že pan předseda Sobotka v těch, pan předseda Sobotka v těch závodech klidně může zvítězit. Takže Miloš Zeman pokud bude mít pocit, že ho pan předseda Sobotka bude poslouchat na slovo, tak ho klidně najmenuje. To nic nemění na tom, že sociální demokracii ovládl Miloš Zeman. Stal se faktickým lídrem levice v téhle zemi a se silou levice se bude snažit usilovat o změnu systému. A TOP 09 bude těmto snahám bránit ze všech sil. Takže koalice je vyloučena.

A toto je, pane místopředsedo, jediný důvod, proč je koalice vyloučená? Vy mluvíte o tom, že tedy podle vás tím faktickým vládcem té levice je Miloš Zeman, ale kdyby byl regulérním předsedou podle vás Bohuslav Sobotka?

Já jsem chtěl, já jsem chtěl, já jsem chtěl říct takový ten nejkřiklavější důvod, pak je tam samozřejmě velká neslučitelnost programu v otázkách přerozdělování, v otázkách výše daní. Ale umím si představit, že tam všade teoreticky lze dosáhnout nějakého kompromisu, protože to je, to jsou parametry uvnitř stabilního systému liberální parlamentní demokracie. Ale neumím si představit, že by TOP 09 uměla dělat nějaký kompromis, co se týče tohoto systému. To je skutečně systém, který my budeme bránit, odmítáme jeho změnu na autokratičtější, protože jakákoliv taková změna vede k omezení občanských svobod.

Takže podle vás vy naprosto vylučujete to, že se třeba stane, že dojde k nějakému rozložení tedy politických sil, po volbách že nastane nějaká situace, kdy ten výsledek bude na stole a vy řeknete: my jsme odpovědná strana, která se chce podílet tedy na vládnutí a na vládu s ČSSD přistoupí. To vylučujete za všech okolností, které... nebo podmínek, které si dovedete představit?

Za všech okolností, kdyby, kdyby nedejbože byla válka, tak... nebo nějaké...

Nebo třeba za méně vyhrocených situacích či okolností?

Nebo nějaké jiné, nebo nějaké jiné zcela výjimečné, výjimečné ohrožení státu, tak něco takového si člověk musí umět představit vždycky. Ale znovu opakuji, za situace, to co se teď stalo během hlasování o vládě Jiřího Rusnoka skutečně výrazným způsobem změnilo politickou scénu. Už neplatí to, co platilo před měsícem. Tím, že pan předseda Sobotka odevzdal sociální demokracii Miloši Zemanovi a on mu jí opravdu odevzdal, tak je naprosto vyloučené, že konzervativní strana, která bude bránit ústavní principy, ústavní zvyklosti, o kterých Miloš Zeman říká, že jdou idiotské, principy, které jsou spojeny se jménem jako Masaryk nebo Havel, jsou podle pana prezidenta idiotské a on je chce změnit silou sociální demokracie, tak tomu bude TOP 09 čelit. My jsme zůstali v tom zápase po včerejší zradě našich koaličních partnerů v podstatě osamoceni. Ale to neznamená, že ten zápas nebudeme vést s veškerou silou.

A předtím by to bylo možné? Třeba nějaká reálná možnost, že byste po volbách vládli s ČSSD v případě, že by nedošlo k tomu kategorickému obratu na straně Bohuslava Sobotky?

Já jsem to, já jsem to pokládal v podstatě za vyloučené i předtím. Ale nemá cenu spekulovat o tom, co by bylo, kdyby bylo. Ono se to stalo. Politická scéna na levici se změnila, došlo ke sjednocení levice kolem Miloše Zemana. Miloš Zeman mnohem víc než, samozřejmě je to zvolený prezident a jako prezident má formální respekt prezidenta, ale především jako člověk toužící po moci, se stal faktickým lídrem velice...

Který politik netouží po moci, pane místopředsedo?

Tak já musím říct, že prezidenti před ním byli víceméně zdrženliví. I pan prezident...

Víceméně.

Ano. I pan prezident Klaus, který měl, co se týče moci, taky velmi silný tah na branku. Tak, tak prostě ctil jistou zdrženlivost prezidenta republiky vůči výkonné moci. Ctil ten, ctil zvyklosti i principy, které před ním ctil pan prezident Havel. Nedá se říct, že nikoliv. Pan prezident Zeman v tom znamená obrovskou změnu. Jeho zajímá mnohem víc než výkon prezidentských pravomocí ho zajímá ta výkonná moc té vlády. Tu chce fakticky vykonávat. K tomu potřebuje politickou sílu v Poslanecké sněmovně a tou silou se stala sociální demokracie tím, že ji Bohuslav Sobotka Miloši Zemanovi odevzdal.

A ten výrok, který včera skloňoval prezident Miloš Zeman právě v souvislosti s Václavem Havlem učiněný nikoli v projevu, ale pro deník Právo v roce 1998, kdy také tehdejší prezident Havel naznačoval, že nebude spěchat se systémem, se způsobem, který by dospěl k předčasným volbám?

Nebavme se o tom, co kdo naznačoval, nebo nenaznačoval. Bavme se o tom, co kdo skutečně udělal, a to za prvé.

Prezident Zeman to taky ještě neudělal, oba to zatím vlastně jakoby jen řekli.

Ale to se týká i předčasných voleb, to se netýká jmenování vlády bez konzultace s jakoukoliv parlamentní silou, o tom mluvím. To se týká toho, co ta vláda dělá, že naprosto bezskrupulózně, byť neměla sebemenší mandát, neměla důvěru, ani ji nezískala, prováděla naprosto bezskrupulózní zastrašující politické čistky. Já bych se nedivil, kdyby tyhle síly velmi silně tlačily i na vaší veřejnoprávní televizi, aby jí byly mnohem, aby jí byla mnohem příznivější. Doufám, pevně... chtěl bych si, chtěl bych věřit, že se nic takového neděje. Ale, ale byl bych překvapen mile, zdůrazňuji, že bych byl překvapen. Já jsem spíš přesvědčen, že to dělají. Nic z toho předtím pan prezident Havel nedělal a nedělal to ani pan prezident Klaus.

Jak se zpětně díváte na to, že se parlamentní strany nemohly domluvit ještě dřív na rozpuštění sněmovny? Stejně to tak nakonec dopadlo, a jestli neschopnost dohody nenahrává právě potom takovým postupům a záměrům politikům, který, kteří mají takovou vizi, takové rozměry a takové grády, jako třeba právě prezident Zeman?

Ale tady přece existuje...

Jestli to není o slabosti českých politických stran a nikoliv o síle prezidenta?

Dohoda, dohoda vždy musí být většinová, aby... a ta tady existovala. Tady skutečně existovala politická většina, byli to poslanci, který vyjádřili podporu Miroslavě Němcové. A znovu opakuji, pro konzervativní stranu a myslím si, že pro každého rozumného člověka jediný důvod zkrácení volebního období, to je naprosto výjimečný instrument. A ten jediný důvod pro zkrácení volebního období je skutečnost, že není možné sestavit v Poslanecké sněmovně funkční většinu. Když to není možné, tak pak je naprosto v pořádku, aby byly předčasné volby, aby voliči tu novou většinu pomohli sestavit. Ale tady ta většina byla. Tady bylo 101 hlasů většiny, která mohla buď podpořit funkční vládu, anebo většinou těch 101 hlasů zabránit Miloši Zemanovi a jeho vládě, protože to je vláda SPOZ, kde pan premiér Rusnok je pouze mluvčí Miloše Zemana, zabránit té vládě v krocích, které chtěla udělat. Obojí ta většina mohla efektivně udělat, pokud by většinou zůstala. Samozřejmě po včerejší zradě našich koaličních partnerů ta většina nebyla. A pokud není většina, platí to, co jsme říkali celé měsíce. Potom je, jsou předčasné volby zcela legitimním nástrojem.

Ale třeba politolog Jiří Pehe mluví nebo říká, že české politické strany jsou hrozivě slabé. Podle listu The New York Times neshody českých politiků nevyhnutelně ochromí politické prostředí, možná odstraší zahraniční investory. Vždycky to je přece o té schopnosti v nějaké situaci se dohodnout, nebo nedohodnout.

Hovořme, hovořme o tom, které politické strany. Já si myslím, že TOP 09 prokázala obrovskou schopnost dohody a především držení slova. My jsme...

Ale nebylo jedinou reakcí tedy podle vás na, jak jste nastiňovali, jak jste komentovali krok prezidenta, skutečně ochota dohodnout se na předčasných volbách a rozpuštění sněmovny?

Ne, naopak. Ne, naopak. Daleko, daleko efektivnější reakcí bylo silou té politické většiny svést s prezidentem zápas jistě v této Poslanecké sněmovně. A skutečně kompetencemi Poslanecké sněmovny, které Poslanecká sněmovna má vůči vládě, částečně i vůči prezidentovi, nedovolit tyhle kroky. Na to prostě ta politická většina měla smůlu. Pokud by nezradili poslanci ODS, tak ten zápas se dal velmi snadno a velmi efektivně vybojovat ve prospěch demokracie a ve prospěch občanů České republiky. Ale prostě zrada poslanců ODS nás o tu většinu připravila a potom logicky další efektivní nástroj jsou předčasné volby.

 

A vnímáte je jako zdravý restart?

Vnímám je, víte, my jsme si vsadili na to, že ten zápas za liberální parlamentní demokracii proti autokracii, která se snaží nastoupit, že ten zápas dokáže svést lépe tato sněmovna než příští sněmovna. To díky ODS přestalo platit. A to znamená, můžeme pouze doufat, že ta příští sněmovna bude toho zápasu schopna. Pokud ano, může to být zdravý restart. Pokud ne a pokud síly Miloši Zemana budou mít v Poslanecké sněmovně většinu, tak to prostě zdravý restart...

Pane místopředsedo, každý má nad vámi jen tolik moci, kolik vy mu dáte. Skutečně tolik v tom ústavním systému bude mít prezident, a myslím obecně, tolik moci, kolik jim dá Poslanecká sněmovna.

Ve volbách, ve volbách, ve volbách tu moc dávají voliči, proto říkám, pokud nebudou mít síly Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně většinu, může to být zdravý restart. Pokud nebudou... pokud budou mít sílu Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně většinu, tak na zdravý restart nevěřím. Pak nás bohužel čeká změna režimu, ta může být pro někoho velmi vítaná. Já chápu, že v části veřejnosti je velké volání po vládě silné ruky. Může mít, může být pro někoho i velmi přitažlivá.

Vy se ale vyvlékáte z odpovědnosti parlamentních stran. Přece Poslanecká sněmovna za žádných okolností nemá jakoby nulitní nástroje k tomu, aby nějakým způsobem mohla zaujmout určitý postoj.

Ale já se přece vůbec nevyvlékám. Já znova říkám, TOP 09, která v tom zápase zůstala osamocena, v tom zápase nepoleví, ta ho prostě povede. Ale povede ho takovou silou, jakou jí dají voliči. A pokud budou mít síly Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně většinu, no, tak prostě se stane Poslanecká sněmovna podřízená instituce instituci prezidenta republiky. Tomu můžou zabránit ve volbách už jenom voliči, nikdo jiný.

Tak ale už během tohoto volebního období poslanci nestihnou jednat ve sněmovně o návrzích ČSSD na změny ústavy, které by tedy zpřesnily postavení prezidenta v těch ústavních mechanismech při jmenování vlády.

My jsme, tak my jsme žádné návrhy ČSSD neviděli, slyšeli jsme jejich ochotu jednat, proto jsme vypracovali návrhy. Předseda ústavněprávního výboru Polčák vypracoval a předal ČSSD návrhy změny ústavy. ČSSD za prvé jednoznačně řekla, že se to má týkat až příštího volebního období prezidenta. A i kdyby se to týkalo tohoto volebního období prezidenta, tak že o tom rozhodně bude rozhodovat až ta příští sněmovna. To znamená, tato rozpouštějící se sněmovna o tom už jednat nebude. To by byl pro nás v podstatě jediný důvod, proč trochu prodloužit životnost existence té sněmovny, aby ještě stihla změnit ústavní pravomoce prezidenta. Ale Milošem Zemanem v tu chvíli již ovládaná ČSSD něco takového do voleb rozhodně nechtěla projednávat.

Když už mluvíme o lhůtách, tak v ústavě není ani lhůta, do kdy musí prezident Zeman rozpustit sněmovnu. Pokud se poslanci tedy tímto způsobem usnesou, ten termín tam stanoven není. Očekáváte, že toho prezident využije?

Já opravdu nevím, já těžko mohu mluvit za pana prezidenta, rozhodne se sám. Já osobně bych velmi naléhal na co nejrychlejší termín předčasných voleb, protože čím rychlejší bude ten termín, čím dříve budou volby, tím větší je šance pro jakoukoliv budoucí vládu, aby jí nová Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2014. A to je strašně důležité jak pro stabilitu země, pro stabilitu ekonomiky, tak to je velký zájem občanů. No, a zdržování termínu předčasných voleb znamená zvyšování rizika nestability, čerpání peněz evropských fondů, investic, kreditu České republiky na finančních trzích.

K rozpočtu se ještě dostaneme. Ještě bych jenom doplnila tu předchozí otázku. Ústava skutečně hovoří o tom, že prezident komoru rozpustí.

Ano.

Pokud se na tom sněmovna usnese. Ale žádnou lhůtu neuvádí?

Jistě. On...

Jestli by se toto i nemělo tedy nějakým způsobem zpřesňovat v budoucnu. Do jaké míry v tom vidíte nějakou možnost právě pro naplňování pohledu ústavy ze strany prezidenta?

My jsme jasně, my jsme jasně řekli, že jsme připraveni, víte, já nejsem, já nejsem přítel rychlých změn ústavy, když dojde k nějakému excesu. Ale chování pana prezidenta Zemana není exces. Pan prezident Zeman, k té ústavě patří ústavní zvyklosti, to je jejich nedílnou součástí, všechno není psané, to bychom si za chvíli psali i zákony, že se nesmí plivat na chodník. Ty nepsané ústavní zvyklosti jsou, jsou pevnou součástí toho ústavního systému. Pokud je pan prezident prohlásil za idiotské a chce je měnit, tak jak jemu se zlíbí, tak my pokládáme za nezbytné mu ty zvyklosti upřesnit literou, aby tedy psané byly. A takže...

Podotýkám, že prezident se nyní pohybuje v mezích zákona nejvyšší právní síly, tedy ústavy.

V mezích litery, v mezích litery.

Ano, nemůžete říci, že ne.

Ale my jsme hluboce přesvědčeni, že k té liteře patří i ty zvyklosti a způsob, jakým se ta litera vždycky vykládala.

To ano, ale literu přece prosazují zákonodárci. Zákonodárnou iniciativu máte vy a vy nastavujete ty mantinely, vy schvalujete zákony této země.

Ano, proto... ano, proto říkám, že jsme připraveni tu, ty zvyklosti upřesnit literou, to znamená, je nezbytná novela ústavy, která panu prezidentovi, panu prezidentovi ty ústavní zvyklosti upřesní literou, aby prostě ten zákon takový byl. Jiná věc je, že sociální demokracie o tom chce hovořit až po volbách a já se velmi obávám, že už je Milošem Zemanem ovládaná do té míry, že si nedělám velké iluze, jak moc se to podaří. Ale budeme o tom samozřejmě usilovně jednat, budeme se o to snažit.

 

Poslyšte, často skloňujete jméno Miloše Zemana i v tomto pořadu. Pravice z něj má velký strach.

Já z něj nemám...

Je to silná síla.

Ne, já z něj nemám...

Velká síla.

Já z něj nemám žádný strach, já myslím si, že kdybych měl strach z Miloše Zemana, tak, tak mluvím asi trochu jinak. Ale je to poprvé v historii českého parlamentarismu, kdy se prezident republiky stává neformálním lídrem parlamentních sil. To nikdy prezidenti nedělali. To znamená, on tak jako bych za normálních okolností bych, proto takhle mluvím, za normálních okolností v předvolebním boji bych viděl jako hlavního protivníka TOP 09 Bohuslava Sobotku. Ale protože Bohuslav Sobotka odevzdal sociální demokracii Miloši Zemanovi, proto skloňuji jméno Miloš Zeman.

Příští týden bude hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Už se ví, který den?

Paní předsedkyně dnes vyhlásila, aniž jsme to tušili, některé z nás to trochu zaskočilo, vyhlásila ten termín na pátek na 14 hodin.

A ten den se tedy bude hlasovat, příští pátek ve 14 hodin, ten den by se mělo hlasovat o rozpuštění sněmovny?

Na příští pátek na 14. hodinu je svolána mimořádná schůze sněmovny, na které bychom měli hlasovat, přijmout usnesení, že sněmovna by měla být rozpuštěna a na základě tohoto usnesení potom pan prezident sněmovnu rozpustí k datu, které zvolí, to je jeho rozhodnutí. A potom do 60 dnů opět pan prezident musí vypsat předčasné volby.

Vy jste řekl, že některé z vás to zaskočilo. Je k tomu nějaký důvod, politický důvod?

Ne, politický nikoliv. Zaskočilo nás to z důvodu našich osobních programů.

Vás?

Mě třeba také, ale to není podstatné.

Bude v příštím roce podle vás platit rozpočtové provizorium, anebo to nakonec dopadne tak, že poslanci tedy schválí rozpočet na příští rok, že to stihnou? Protože to je poměrně důležitá otázka pro Českou republiku.

To velmi záleží samozřejmě na tom termínu voleb, za prvé. A potom jak rychle...

Tak v září asi nebudou.

A jak rychle, jo, ale mohly by být už v polovině října. Pokud by byly volby v polovině října a potom pokud by se pak dostatečně svižně vedla koaliční jednání o ustavení nové vládní většiny, tak si lze představit teoreticky, že do konce roku by rozpočet schválen být mohl. A i kdyby se to nestihlo k 31. 12., i kdyby bylo zřejmé, že rozpočet bude schválen 15. ledna, 20. ledna, tak to není žádná tragédie. Rozpočtové provizorium, které trvá krátkou dobu a je zřejmé, že dojde ke schválení to rozpočtu, neznamená žádný problém. To, co problém je, je dlouho trvající provizorium s nejistotou, zda vůbec ke schválení rozpočtu dojde, či nikoliv. To už je potom opravdu vážný problém pro celou zemi.

Tak ale s největší pravděpodobností bude rozpočet schválen?

Ale to já přece nemohu vědět. Já nevím, na kdy pan prezident...

Bude záležet na tom, jak budou poslanci hlasovat.

Já nevím, na kdy pan prezident vypíše předčasné volby. Já nevím, jak dlouho se povedou koaliční jednání po budoucích volbách. Já pouze říkám, že teoreticky to lze.

ODS má potíže se soudržností. Poslanec Boris Šťastný volá po návratu Václava Klause. Jak byste toto okomentoval? Třeba by Václav Klaus vytáhl čísla ODS a ohrozil by tak ve volbách TOP 09, která se nějak profiluje po pravici.

Já nejsem, tak naším hlavním protivníkem ve volbách určitě nebude ODS. Naším hlavním protivníkem ve volbách bude sjednocená levice. K jejímu sjednocení v tomto týdnu došlo. A já nejsem z ODS, já jsem z TOP 09, kdo bude stát v čele ODS, není z našeho hlediska podstatné. Koneckonců včera se ukázalo, že ať bude stát v čele ODS kdokoliv, tak stejně ta strana bude vždy částečně ovládaná kmotry. To znamená, jakýkoliv její předseda bude vždy v situaci, kdy pánové...

Tak to je poměrně kategorické, vždy je velmi relativní, nemusí to tak být, přece vždy samozřejmě Miroslava Němcová se dnes třeba proti tomu ostře vymezila právě proti působení některých lidí v její straně.

Možná jsem mohou ostře vymezovat, ale nějak se nezdá, že by se jim dařilo s tím cokoliv udělat. Kromě, kromě občasného vymezení...

Ale nedá se asi říkat, že vždy.

Tak my tu včerejší zkušenost máme. Neměli jsme pocit, že by oficielní vedení ODS mělo menší vliv na naše partnery než například pan Hrdlička. A v takovém případě to partnerství je velmi složité, samozřejmě.

Samozřejmě že ke konkurenci dochází i jakoby v tom, v těch vnitřních strukturách nebo myslím na pravici, proto jsem se vás na to ptala, jestli máte, pokud by byl v čele ODS Václav Klaus, obavu z toho, že by se stala silnějším konkurentem?

My opravdu nějak nejsme těhotni obavami ani z Miloše Zemana ani z Václava Klause. Koneckonců alespoň by tady byla na světě stará dobrá opoziční smlouva i personálně. Takže těhotni obavami opravdu nejsme. Znovu říkám, je to v zásadě jedno, protože si nemyslím, že v dohledné době, dobrá, abych, abych vás, abych neříkal to vždy, tak v dohledné době během několika dalších let by se mohla ODS zbavit svých kmotrů, to já si opravdu nemyslím.

Děkuji vám za rozhovor, na shledanou.

Já děkuji za pozvání.

Daniela Drtinová

ČT 24, 8. 8. 2013, pořad: Interview ČT 24

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme