Kalousek k nápadům ODS: Cizí návrhy a lidová tvořivost

Ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nápady z dílny ODS, jak ozdravit českou ekonomiku, příliš nenadchly.

27. 3. 2013

Pochopení má pro zrychlené odpisy u firem. „Na tom se již delší dobu pracuje na ministerstvu financí. Já jsem to zaváděl již v roce 2008 jako protikrizové opatření. Jestli to ODS prezentuje jako nápad z výkonné rady, tak je to úsměvné, ale nevadí mi to,“ řekl Právu Kalousek.

Další návrhy ho zatím nechávají chladným. „Ostatní mi připadá jako lidová tvořivost. Například odpisy u domácností by bylo velice těžké nebo naprosto nemožné spravovat, aby se dalo zabránit daňovým únikům a podvodům,“ reagoval Kalousek na nápad, že by si lidé mohli odpisovat investice do vlastního bydlení.

Podle Kalouska není z prohlášení ODS zřejmé, zda to chtějí prosadit s jejich pomocí v rámci současné vlády. „Ani nevím, jestli to chtějí prosazovat s námi, nebo to chtějí prosazovat se soc. demokraty a s komunisty, když už s nimi volí vedení NKÚ,“ dodal Kalousek.

(dan)

Právo, 27. 3. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 3