Kalousek: Je to střet s mocichtivým predátorem

Poslanci vůbec poprvé řeší, jestli se má Sněmovna předčasně rozpustit, aby byly už v září nové volby. "Bylo by to nejlepším řešením politické krizi," řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Nejsilněji mu oponoval exministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj jde o střet mezi Sněmovnou a mocichtivým prezidentem, který se domnívá, že ústavní zvyklosti jsou idiotské.

17. 7. 2013

Prezidenta Miloše Zemana přirovnal Kalousek k predátorovi, který se snaží požírat ústavní pravomoci a demokratické strany se mu musí bránit.

Obrátil se na sociální demokraty s tím, co by asi Zeman dělal po předčasných volbách, kdyby v nich zvítězila ČSSD. "Opravdu se domníváte, že by podpořil toho, kdo by zvítězil v demokratických volbách na vašem sjezdu? Konečné slovo by stejně mel prezident republiky, ať si zvolíte kohokoli. Bojím se, že někteří z vás s tím počítají," uvedl v narážce na zemanovské křídlo, které v ČSSD sílí proti předsedovi Bohuslavu Sobotkovi.

Schůzi o možnosti předčasných voleb navrhla ČSSD po pádu vlády Petra Nečase a poté, co prezident jmenoval kabinet Jiřího Rusnoka. Bez podpory TOP 09 či ODS dosavadní opozice hlasy pro to, aby se Sněmovna rozpustila, dohromady nedá. "My nikdy neřekneme, že ústavní zvyklosti jsou idiotské. Budeme vždy respektovat výsledky demokratických voleb," řekl Kalousek.

Strany dosavadní koalice totiž čekají na svou šanci vládnout, když Rusnokova vláda neprojde. ODS, TOP 09 a LIDEM sesbíraly 101 hlasů poslanců podporujících, aby premiérkou byla Miroslava Němcová. Nemají ovšem žádnou jistotu, že by jí dal prezident Zeman vůbec šanci.

ČSSD už zvažuje, že zkusí rozpustit Sněmovnu ještě jednou

Sociální demokraté jsou si vědomi toho, že jejich šance na rozpuštění Sněmovny nejsou na středečním jednání vysoké, a už avizují, že by v září mohli svůj pokus opakovat. Není totiž jasné, jak dopadne hlasování o Rusnokově kabinetu a koho by pak Zeman v druhém pokusu o vládu sestavením vlády pověřil.

"Pokud bude šance na rozpuštění Poslanecké sněmovny, tak nepochybně v září by to mělo smysl," uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc už po úterní večerní poradě poslanců své strany. A ve středu to zopakoval i Sobotka. V případě, že se Sněmovna dohodne na svém rozpuštění, prezident to musí udělat.

"Jednoznačně podporujeme rozpuštění Sněmovny kvůli obnovení legitimity parlamentu," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Třetí stranou, která rozpuštění Sněmovny prosazuje, jsou VV. "Podpoříme to, i kdyby to mělo znamenat, že se do Poslanecké sněmovny nedostaneme," uvedla Kateřina Klasnová.

Josef Kopecký , Martina Žilková , Jan Wirnitzer

idnes.cz, 17. 7. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme