Kalousek: Česku může náležet zhruba čtvrtina z 12 miliard

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

18. 11. 2011

Ani několik hodin jednání špiček vládní koalice dnes neodpovědělo na to, jakou cestu přesně zvolí Česká republika ohledně 12 miliard pocházejících údajně z privatizace Mostecké uhelné společnosti, které zablokovaly švýcarské úřady. Premiér Petr Nečas asi tak před hodinou a půl řekl, že Česko se k těmto penězům přihlásí, způsob, jakým to učiní, ale bude záviset na další analýze, podle předsedy vlády jsou 4 varianty řešení. Prvním hostem Ozvěn dne je ministr financí Miroslav Kalousek. Dobrý den.

Dobrý den, děkuji za pozvání.

Co z toho dnešního jednání pro vás jako ministra financí vyplývá, vy počkáte na analýzu státního zastupitelství a pak se hned obrátíte na švýcarské úřady?

Ne, z dnešního jednání pro mě vyplývá úleva. Já bych za prvé chtěl poprosit, aby nebyla ve veřejném prostoru informace, že ve Švýcarsku leží 12 miliard, na nichž je visačka Česká republika. Ve Švýcarku je zablokováno 12 miliard, i když se švýcarské orgány domnívají, že pocházejí z praní špinavých peněz, a o nichž se domnívají, že určitá část, ne víc než zhruba čtvrtina, by mohly být peníze, o které byla poškozena Česká republika. Abychom mohli říct, my jsme poškozeni, tím být řečeno, jakým skutkem, čím jsme byli poškozeni. Tu škodu ministerstvo financí může vyčíslit a může jí uplatnit, nicméně nemůže ono samo říct tímto skutkem my jsme byli postiženi, protože tady žádnou škodu neevidujeme, a toto jsou jiné orgány. My jsme ...

Ale vy jste říkal, že ministerstvo může tu škodu vyčíslit?

Pokud někdo označí ten skutek, a to je přesně ten problém. A já, pro mě je dneska velkou úlevou, že jsme se dohodli, že do týdne státní zastupitelství za své pětileté komunikace se švýcarskou prokuraturou popíše skutky, kterými mohla být Česká republika poškozena, a pokud ty skutky konečně popíše, a my s nimi budeme seznámeni, tak můžeme taky vůči nim vyčíslit případnou škodu, uplatnit žalobu a civilní žalobou se připojit k trestnímu řízení, což je proces, který nepochybně proběhne, já si nemyslím, že ani po dnešku není jasno, po dnešku už je konečně jasno. Státní zastupitelství popíše skutky a my vůči těmto skutkům, vůči těmto skutkům zpracujeme žalobu a připojíme se k trestnímu řízení ve Švýcarsku.

V současné chvíli tedy pořád ještě, abychom byli úplně korektní, není prokázáno, že Česká republika utrpěla nějakou škodu?

Samozřejmě, že ne. Říkám znovu, my tady žádnou škodu neevidujeme, a v okamžiku, kdy jsme zvažovali, zda a proč se přihlásit jako poškození, tak jsme komunikovali s těmi orgány, který jsou k tomu kompetentní, což jsou státní zastupitelství a řekli, my se chceme přihlásit jako poškození, my jsme připraveni tu škodu vyčíslovat v dlouhém časovém horizontu, ale nejprve musíme slyšet, jakým skutkem jsme byli poškozeni. Nejde o to, že někde někdo pere špinavé peníze, musí být řečeno, odkud ty takzvaně špinavé peníze pocházejí, je to úplně stejné jako když vám někdo zlomí nohu a vy budete uplatňovat odškodné a bolestné. To odškodné a bolestné můžete vyčíslit jedině tehdy, když budete vědět, že vám někdo tu nohu zlomil, ale tuto informaci o zlomení nohy my jsme nedostali. Já jsem dneska vzal velkou úlevu na vědomí, že jí dostaneme od té autority, od které jí můžeme brát smrtelně vážně, tedy od státního zastupitelství, to nám do týdne popíše příslušné skutky, neboť už 5 let spolupracujeme v rámci právní pomoci se švýcarskou prokuraturou na tomto případu a my z těch skutků pak jsme schopni vyčíslit škodu, uplatnit žalobu a připojit se.

Ale zároveň, jestli to dobře čtu, tak to pořád ještě není jasné, když tam nebude prokázána ta škoda, tak ještě pořád to není jisté, že se Česká republika přihlásí.

Pochopitelně, že pokud z těch skutků žádná škoda nevzejde, tak pokud tam žádná škoda nebude, tak tu škodu neuplatníme, ale pokud budou stanoveny, pokud budou definovány skutky, které skutečně mohly České republice způsobit škodu, jako například podvod, nebo nevěrná zpráva, tak nepochybně budeme schopni se přihlásit. Jaký pak bude úspěch žaloby, to je samozřejmě jiná věc, zrovna tak jako je složité, jak uspěje švýcarská prokuratura u švýcarského soudu, vůbec s tou obžalobou, kterou zpracovala, do okamžiku pravomocného rozhodnutí soudu není jisté vůbec nic.

Ministr financí, ministr financí Miroslav Kalousek. Děkujeme za rozhovor. Na shledanou.

Děkuji.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 18. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme