Kalousek: Ať mi Dobeš ukáže 20 miliard!

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

21. 3. 2012

Ministr školství Josef Dobeš (VV) odmítá přijít o 4,5 miliardy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) reaguje pro Prvnizpravy.cz.

Pane ministře, vy chcete letos v rozpočtu státu ušetřit 24 miliard korun, Josef Dobeš přitom poukazuje na Všeobecnou pokladní správu v níž má být 20 miliard. Je to tak?

Tak to je mi bude muset pan ministr ukázat. Pan předseda Věcí veřejných John tvrdí, že 20 miliard je v dluhové službě. Pan ministr Dobeš tvrdí, že 20 miliard je ve Všeobecné pokladní správě. Já si nejsem jist, zda je Věcem veřejným jasný rozdíl mezi těmito dvěma kapitolami státního rozpočtu.

V tisku proběhlo, že resorty loni ušetřily celkově okolo 110 miliard korun. Ty se nedají využít k úsporám?

To jsou virtuální prostředky, To jsou prostředky, které si resorty plánovaly na kofinancování na projekty s Evropskou unií, které nezrealizovaly. To jsou prostředky, které fakticky neexistují a jsou to virtuální peníze. S těmi nelze počítat, jen resorty s nimi počítají do dalšího období, kdy se budou realizovat ony projekty.

K tomu bych rád ještě dodal, že největším utrpením pro člověka, který pracuje dvacet let ve veřejných rozpočtech,  když slyší autoritativní výroky, které  nedávají žádný smysl od lidí, kteří tomu vůbec nerozumí.

Jiří Kouda

prvnizpravy.cz, 21. 3. 2012, Rubrika: Z vlády