Kalousek a Fischer se střetli kvůli zesnulému exministru Janotovi

6. 12. 2013

Jméno dlouholetého náměstka ministra financí, zesnulého Eduarda Janoty, v pátek opět zaznělo na sněmovním řečništi při projednávání státního rozpočtu. Dostal se kvůli němu do středu exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se současným úřednickým ministrem Janem Fischerem. Padla přitom i slova o zbabělcích.

Vše začalo, když Kalousek ve svém kritickém projevu řekl, že bývalá koaliční vláda Petra Nečase (ODS) převzala po volbách v roce 2010 veřejné rozpočty téměř na bodu rozvratu. Vládu tehdy přebírala po předchozí úřednické Fischerově vládě, v níž Janota působil jako ministr financí.

"Dámy a pánové, já tady nenechám dupat po ministru Janotovi a musím se ho zastat, on už to udělat nemůže," ohradil se ostře ministr Fischer. Prohlásil, že to byl takzvaný Janotův balíček, který, zabránil skutečnému rozvratu veřejných financí. "Dámy a pánové, od Eduarda Janoty jsme se učili ten rozpočet dělat všichni," zdůraznil. "Promiňte, že jsem se trošku rozčílil, ale tady nemůžu být neemotivní," dodal.

"Milý Jane Fischere, já bych nikdy nemluvil o našich zesnulých kamarádech. Otázka je, kdo z nás je znal déle a kdo s nimi byl více kamarád. Když už jste to udělal, tak dovolte, abych vám připomněl, že můj kamarád, který je zesnulý, mi mnohokrát plakal na rameni, jak bohužel se nedají ty zásadní opatření udělat, protože jeho šéf je zbabělec," řekl Kalousek.

Janota zemřel v roce 2011 ve věku 59 let, rok poté, co skončila úřednická Fischerova vláda, v níž byl ministrem. Tradovalo se o něm, že bez něj žádný ministr financí nedokáže sestavit rozpočet.

Kalousek se také vyjádřil na adresu předsedy klubu ANO a současně manažera společnosti Agrofert Jana Faltýnka. Faltýnek obvinil předchozí vlády ze zodpovědnosti za to, že ČR ztratila potravinovou soběstačnost. "Rád bych řekl, že jsem přesvědčen, že termín potravinová soběstačnost v roce 2013 je ve prospěch výrobců falešných párků na území České republiky, nikoli ve prospěch veřejnosti a spotřebitelů," řekl Kalousek. Tvrdil, že spotřebitel, "který se nechce otrávit kdejakým párkem" termín potravinová soběstačnost nepotřebuje.

ČTK

tyden.cz, 6. 12. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme