Heger: Z vtipu má být realita? Umím si to představit

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

6. 2. 2012

Když zazněla idea na sloučení ministerstev zdravotnictví a práce, považovali to šéfové resortů za vtip. Po 14 dnech přemýšlení je možné, že to Leoš Heger a Jaromír Drábek (oba TOP 09) skutečně do budoucna navrhnou. „Má paní by to uvítala,“ řekl LN Heger.

Kdy jste s kolegou Drábkem začali probírat možné sloučení vašich ministerstev?

Bylo to, když premiér vyhlásil poptávku po nápadech, kde rušit úřady a snižovat agendy. Když se o tom začalo na ministerstvu hovořit hodně vzletně, dospěli jsme k tomu, že v celé řadě zemí existuje ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí dohromady. Proto je možné o tom uvažovat i u nás. Ne že bychom to udělali hned dneska, i když moje paní by to uvítala...

Je to tedy dlouhodobější vize, třeba pro vaše nástupce?

Záleží, jak rychle nástupci budou. Ne, v první chvíli to bylo na úrovni vtipkování mezi mnouaministrem Drábkem. Když jsme o tom týden popřemýšleli, tak to za absurdní myšlenku nepovažuji.

Takže to v březnu premiéru Nečasovi navrhnete?

Třeba. V Japonsku zrovna tyto dva resorty spojené mají, v řadě evropských zemích také, někde k tomu ještě mají připojený i tělocvik. To bychom si ovšem netroufli zasahovat do oboru panu ministrovi Dobešovi. Je nutné to zkrátka pořádně promyslet.

Co by bylo hlavní výhodou spojení resortů?

Nabízí se to kvůli tomu, že témata se ministerstvy prolínají a komunikace mezi úředníky je pak náročná. Řešíme třeba zákon o dlouhodobé péči, od něhož si hodně slibujeme. Měl by přinést pravidla pro stále důležitější sféru péče o staré lidi, kteří potřebují zdravotní i sociální péči. Pracujeme na tom rok a půl. Je to velmi těžké zadání. Kdyby to bylo pod jedním ministerstvem, bylo by to rychlejší.

Co ještě bude ministerstvo navrhovat za úspory?

Obecně chceme „méně pádlovat, více kormidlovat“. Tedy mít méně přímého dohledu a nařizování. Dnes „vlastníme“ třetinu nemocniční sítě. Přímo řídit patnáct velkých nemocnic, které utratí asi 25 miliard, dělat to s pěti úředníky v příslušném odboru není rozumné. Rádi bychom se fakultních nemocnic zbavili, odstátnili je, pustili je do hry jako neziskové organizace. Musí se to ale udělat tak, aby stát nějaké páky měl. Aby si něco nechal pod svou dirigencí. Například zřizování specializovaných center, jako jsou kardiologická či traumatologická centra.

Lidové noviny, 6. 2. 2012, Rubrika: Téma, str. 2

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme