Heger: Stále věřím, že většina lékařů z nemocnic neodejde

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

7. 1. 2011

* * Lékaři už podali 3800 výpovědí a pouze jednotlivci ji stáhli. Myslíte si, že se situace změní?

Stále je ještě brzy, jsou před námi dva měsíce jednání. Podle našich průzkumů lékaři, kteří podali výpověď, nemají příliš připravené alternativy, kam půjdou. Oni doufali, že se financování jejich platů vyřeší ještě před tím, než výpovědi podají. K tomu ale nedošlo.

* * Tedy s přidáním definitivně počítat nemohou?

Říkám rovnou, že žádný zázračný balík peněz, který bychom mohli do platů teď v únoru nasypat, nemáme. Takže možná vyslyší naše hlasy a žádosti, aby už s tím odporem přestali. Slibujeme, že upřednostníme vývoj platů v nemocnicích, ale bude to až za rok. Pokud oni zdravotní systém nerozboří, pokud těmi strašnými výhrůžkami nezhatí celou nastartovanou zdravotní reformu, tak za rok to bude lepší.

* * Ale lékaři tvrdí, že již čekají dvacet let na zvýšení platů.

Já vím. Možná že lékaři dají na nás, aby počkali víc, než na organizátory protestu, aby systém nabořili co nejvíc. Tyhle výzvy se už ze strany Lékařského odborového klubu totiž objevují. Z naší strany jsou zase výzvy, aby lékaři byli rozumní a uvěřili nám. Věřím, že řada z nich výpovědi stáhne a neodejde. Kdyby tak učinila třetina, neřkuli polovina, z těch, co výpověď podali, byla by situace v nemocnicích úplně klidná.

* * Při nástupu do funkce vám premiér Petr Nečas slíbil plnou podporu. Máte ji, anebo vás nechal na holičkách?

Pravidelně na vládě referuji o vývoji situace. A stále plnou podporu od pana premiéra mám.

* * Na jednání s lékaři, aby neodešli z nemocnic, jsou dva měsíce. Co v nich jako ministr zdravotnictví podniknete?

Jednáme pořád. V nejbližších dnech to bude jednání s hejtmany, s řediteli nemocnic. Jsem rád, jak právě ředitelé nemocnic k tomu aktivně přistupují a jak se snaží najít řešení. Dokonce si myslím, že mají – ve vztahu k jednotlivým lékařům – víc nástrojů, než ministerstvo. Osobně se budu snažit dál oslovovat všechny organizace včetně Lékařského odborového klubu. Jen doufám, že rétorika jeho představitelů, která říká, že jsem nekompetentní, že jsem vše zanedbal a nedělám vůbec nic, nebude věčně takhle agresívní. Spolu s hejtmany budeme také koordinovat státní a krajskou nemocniční síť. Tam, kde k nějakým výpadům v poskytování péče dojde, bude to kompenzováno mezi nemocniční spoluprací.

* * A co byste vzkázal pacientům, kteří už začínají být nervózní, protože se obávají zhoršení dostupnosti a kvality péče?

Hrozby, strašení, agresívní výhrůžky, které jdou ze strany organizátorů, tedy Lékařského odborového klubu podpořeného Českou lékařskou komorou, jsou strašně přehnané. Ta situace zdaleka není tak dramatická. Nejméně polovina lékařů, kteří se k protestům přidali, jsou ti, kteří chtějí, aby se situace ve zdravotnictví změnila k lepšímu. V žádném případě nechtějí, aby se někomu ublížilo. Poskytování péče, která je nezbytná a nedá se příliš dlouho odkládat i v těch podmínkách, jak vypadají dnes, bude zaručena. Jedině v kraji Vysočina, kdyby odešlo 80 procent lékařů, kanály poskytování péče by se musely otevřít do sousedních krajů, sousedních nemocnic.

Václav Pergl

Právo, 7. 1. 2011, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme